Η επίσημη πρώτη Κληρίδη-Πολυβίου στη σκιά ενός... πολέμου με ένα νικητή
08:27 - 16 Φεβρουαρίου 2019

Οι πρόσφατες καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, οι οποίες στη συνέχεια επισφραγίστηκαν από τον αδελφό του, Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, αναμφισβήτητα κλόνισαν τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Η δικαστική εξουσία οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου από την κοινή γνώμη, ενώ οι αποκαλύψεις για την οικογενειοκρατία καταδίκασαν σε ισόβια αμφισβήτηση της αμεροληψία της δικαιοσύνης.
«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια», είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του αδελφού του.
Μετά τις καταγγελίες ο νομικός κόσμος χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, όπως επίσης και οι δικαστές, ενώ αλλεπάλληλα πυρά δέχθηκε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος, στον οποίο καταλογίζονταν σοβαρές καταγγελίες που είχαν να κάνουν με την αθώωση κατηγορουμένων της Τράπεζας Κύπρου, στη σκιά του εξωδικαστικού συμβιβασμού που διευθετήθηκε για την κόρη και την αδελφή του από το δικηγόρο της τράπεζας,Πόλυ Πολυβίου.
Οι καταγγελίες σήμαναν συναγερμό στην Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε μία προσπάθεια να κτίσει ξανά το κάστρο της αμεροληψίας, κάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους δικαστές του Ανωτάτου όπου τα… βρήκανε, τα συμφωνήσανε για την προώθηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη δικαστική εξουσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Αυτές είναι οι ριζικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη που προωθεί η Κυβέρνηση
Στον χορό και ο Χούρικαν για τη Δικαιοσύνη-Το κατεστημένο και οι αξιόγραφοι
Μετά το σάλο… εκδόθηκε ο Οδηγός Δικαστικής Συμπεριφοράς από το Ανώτατο
Στον χορό και ο Χούρικαν για τη Δικαιοσύνη-Το κατεστημένο και οι αξιόγραφοι
Μετά το σάλο… εκδόθηκε ο Οδηγός Δικαστικής Συμπεριφοράς από το Ανώτατο
O σάλος που δημιουργήθηκε άσκησε ασφυκτική πίεση στο Ανώτατο, το οποίο μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο, εξέδωσε κώδικα δεοντολογίας, ενώ χθες έδωσε στη δημοσιότητα νέα τροποποίηση της Δικαστικής Πρακτικής, για καταπολέμηση της οικογενειοκρατίας
Και από όλα αυτά δεν θα έλειπε η Greco, κλιμάκιο της οποίας έφθασε στην Κύπρο και μετά τη διήμερη περιοδεία της, δήλωσε ότι συμμορφωθήκαμε με τις δύο από τις δεκαέξι συστάσεις της.
Επίσημη πρώτη για Κληρίδη-Πολυβίου
Οι άλλοτε φίλοι και ακόμα και συνεργάτες, χθες βρέθηκαν στην πρώτη επίσημη διαμάχη τους ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, για την τρίτη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου. Την ίδια ώρα ενώπιον του Ανωτάτου, εκκρεμεί η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα για την αθώωση Ηλιάδη-Κυπρή.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης ο Γενικός Εισαγγελέας και ο κ. Πολυβίου ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση της υπόθεσης.
Ο κ. Πολυβίου επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «άστοχες ενέργειες» τους που καταγράφονται στην ενδιάμεση απόφαση.
Από την πλευρά του, ο κ. Κληρίδης του απάντησε ότι η Νομική Υπηρεσία είχε δικαίωμα να καταχωρήσει έφεση στο Ανώτατο όπως είχαν δικαίωμα και οι συνήγοροι υπεράσπισης να εγείρουν προδικαστικές ενστάσεις. Στο σημείο αυτό, ο κ. Πολυβίου του είπε επί λέξει «το οποίο Ανώτατο λοιδορείτε στις εφημερίδες» με τον Κώστα Κληρίδη να ζητά να καταγραφεί η φράση αυτή στα πρακτικά, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «λίβελλο».
Μελετά νομικά μέτρα ο Κληρίδης
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), λίγες ώρες αργότερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του δικηγόρου Πόλυ Πόλυβίου για τις σημερινές αναφορές του στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, κατά την εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.
Ερωτηθείς κατά πόσο προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε μέτρα κατά του κ. Πολυβίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ζήτησε να πάρει το αποστενογραφημένο επίσημο πρακτικό του Δικαστηρίου, για να εξετάσει «κάθε ενδεχόμενο».
«Δεν νομίζω, εν πάση περιπτώσει», κατέληξε, «ότι το Ανώτατο Δικαστήριο χρειαζόταν αυτόκλητο δικηγόρο».
Ανέβασε τους τόνους ο Πολυβίου
Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Πόλυς Πολυβίου, βγήκε την αντεπίθεση απαντώντας στον Γενικό Εισαγγελέα πως «ουδείς μπορεί να με φιμώσει ή να με εκφοβίσει».
Ο κ. Πολυβίου ανέφερε επίσης ότι επιτελεί το καθήκον του, ως δικηγόρος, χωρίς φόβο και χωρίς να επηρεάζεται από κανένα, προσθέτοντας ότι «ενώπιον του δικαστηρίου υπάρχει απόλυτη ελευθερία λόγου και έκφρασης και ουδείς μπορεί να με φιμώσει ή να με εκφοβίσει».
Όσο δε αφορά το σχόλιο του Γενικού Εισαγγελέα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν χρειαζόταν αυτόκλητο δικηγόρο, ο κ. Πολυβίου είπε ότι «δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει ότι τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και ο γενικότερος θεσμός της Δικαιοσύνης χρειάζονται υπερασπιστές».
