Γ. Δημοσθένους: Πρόκληση για τα πανεπιστήμια μας τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα

Αντιμέτωπα με προκλήσεις και σε σχέση με τα παράνομα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα, αλλά και σε σχέση με τη δική τους πορεία, είναι τα κυπριακά πανεπιστήμια, δηλώνει ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Γιώργος Δημοσθένους, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Τα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα είναι «μη αναγνωρισμένα και δεν έχουν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ εάν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες και δη Ελληνοκύπριοι οι οποίοι συμμετέχουν στην όποια διαδικασία αυτών των ‘πανεπιστημίων’ το θεωρώ παράνομο, ανήθικο και μεμπτό», δηλώνει ο κ. Δημοσθένους ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, κατά πόσον το ζήτημα αυτό απασχολεί τη Σύνοδο.
 
Ο κ. Δημοσθένους -μέχρι τον Ιούνιο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου- για τη δραστηριότητα των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, είπε ότι από τα στοιχεία που κατέχει από τις 100 και πλέον χιλιάδες των φοιτητών, οι περίπου 30 χιλιάδες «είναι εκτός Τουρκίας και όχι Τουρκοκύπριοι».
 
Για τα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στα κατεχόμενα ο κ. Δημοσθένους είπε : «Είμαι απόλυτος και κάθετος. Μιλούμε για μη αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, για πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα μιλούμε για πανεπιστήμια σε εισαγωγικά και τέλος».
 
Κληθείς να σχολιάσει αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με τις οποίες ακαδημαϊκοί από τις ελεύθερες περιοχές συμμετέχουν σε δραστηριότητες  «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, ο Πρύτανης σημείωσε ότι «εάν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δη Ελληνοκύπριοι οι οποίοι συμμετέχουν στην όποια διαδικασία εντός αυτών των σε εισαγωγικά πανεπιστημίων, το θεωρώ παράνομο, ανήθικο και μεμπτό».
 
Πρόσθεσε ότι εάν περιέλθει εις γνώσιν ή στην αντίληψή του ότι εξόφθαλμα συμβαίνει κάτι τέτοιο θα θέσει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων και εκεί σε προσωπικό επίπεδο «θα είμαι απόλυτος και κάθετος και νομίζω από εκεί και πέρα το θέμα θα πρέπει να το χειριστεί η πολιτεία μέσα από τα θεσμικά όργανα, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εξωτερικών και όποιος άλλος φορέας πρέπει να παρέμβει σε αυτή την περίπτωση».

 

Δειτε Επισης

Συννεφιές, βροχές και σκόνη στο μενού του καιρού-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Καθήλωσαν οι μαρτυρίες νεαρών κωφών-«Πως είναι μέτρια η ζωή μέσα στην σιωπή; Όταν δεν ακούω ήχους, τον κίνδυνο...»
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
«Ταξίδεψαν» στο διάστημα και γέμισαν εμπειρίες οι εγκλωβισμένοι μαθητές-Έστειλαν σημαντικά μηνύματα
Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ψεκασμένων οστών αγνοουμένων-Έγινε η πρώτη ταυτοποίηση μετά από 46 χρόνια
Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»