Τίνα Παύλου: Τεράστιο βήμα η δημιουργία Κέντρου απεξάρτησης ανηλίκων
06:56 - 14 Φεβρουαρίου 2019

Το πρόβλημα παρέμενε για χρόνια ολόκληρα άλυτο και το σύστημα αδυνατούσε να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους ανήλικους χρήστες. Ωστόσο μια απόφαση που λήφθηκε από την Αρχή Εξαρτήσεων, δείχνει να υπάρχει φως στο τούνελ.
Από τον ερχόμενο Μάρτιο, δημιουργείται Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους χρήστες, το οποίο θα φιλοξενήσει παιδιά τα οποία ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο, ένα μικρό σκούντημα για να προχωρήσουν, μακριά από τα ναρκωτικά.
Όπως ανέφερε η κ. Παύλου, η κατάχρηση οδηγεί σε παραβατική συμπεριφορά και ο μόνος τρόπος για απεξάρτηση των παιδιών είναι η ένταξη τους σε ένα κλειστό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «μερικά παιδιά είναι τόσο μεγάλη η χρήση που κάνουν, με αποτέλεσμα να γίνονται δυσλειτουργικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί απαραίτητη η δημιουργία Κέντρου Νοσηλείας».
Όσον αφορά το Κέντρο, θα δημιουργηθεί σε υπάρχον κτήριο στα Λατσιά το οποίο θα εξοπλιστεί καταλλήλως και θα στελεχωθεί με δάσκαλους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και θεραπευτές από την Αγία Σκέπη, οι οποίοι περνούν ήδη από ειδική εκπαίδευση έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για την εισαγωγή των πρώτων παιδιών.
Μεγάλη διαφορά με την Αγία Σκέπη
Όπως ανέφερε η Τίνα Παύλου, το Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας των ανήλικων χρηστών δεν θα έχει καμία σχέση με την Αγία Σκέπη, υποδεικνύοντας ότι ακόμα και η επιλογή του χώρου που έγινε για να διαμένουν αυτά τα παιδιά, δείχνει ότι «σκοπός δεν είναι να αποκομμένοι από την κοινωνία, όπως γίνεται στην Αγία Σκέπη».
«Τα παιδιά που θα διαμένουν στο Κέντρο θα μπορούν να έχουν συνεχή επαφή με την οικογένεια τους και αυτός είναι ο στόχος μας, τους θέλουμε κοντά στην οικογένεια», τόνιζε η κ. Παύλου, ενώ κληθείσα να σχολιάσει την περίπτωση που ένα παιδί δεν θέλει επικοινωνία με τους δικούς του, ανέφερε πως «αυτό είναι κάτι υποκειμενικό, αφού στόχος είναι πέρα από την απεξάρτηση, να συσφιχθούν οι σχέσεις με την οικογένεια τους».
Όσον αφορά το πρόγραμμα που θα ακολουθείται, επίσης δεν έχει καμία σχέση με την Αγία Σκέπη, αφού τα παιδιά δεν θα εργάζονται όπως γίνεται με τους ενήλικους στην Αγία Σκέπη, αλλά θα παρακολουθούν μαθήματα και ακολούθως θα ασχολούνται με ψυχαγωγικό πρόγραμμα το οποίο, μεταξύ άλλων, θα έχει μαθήματα μουσικής, τέχνη καθώς και αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα γίνεται ομαδική, ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία.
Η διάρκεια της παρουσίας των ανήλικων στο πρόγραμμα, οι οποίοι θα είναι από 13 μέχρι 19 ετών, θα είναι μικρότερη από την Αγία Σκέπη και υπολογίζεται στους έξι μέχρι εννέα μήνες.
Πώς θα οδηγούνται στο Κέντρο οι ανήλικοι
Σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι ανήλικοι θα μεταφέρονται στο Κέντρο, η κ. Παύλου εξήγησε πως υπάρχουν τρεις τρόποι.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την παραπομπή τους από την οικογένεια. Δηλαδή, η ίδια η οικογένεια του παιδιού να ζητήσει όπως αυτό νοσηλευτεί στο Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας.
Ο δεύτερος θα αφορά παραπομπή του παιδιού από το Κράτος και δη από το Γραφείο Ευημερίας, ενώ ο τρίτος θα αφορά παραπομπή του από την Αστυνομία ή το Δικαστήριο.
Όπως εξήγησε κ. Παύλου, «μέχρι σήμερα υπάρχει νόμος ο οποίος επιτρέπει στα Δικαστήρια να παραπέμψουν ανήλικους σε Κέντρο Απεξάρτησης, μόνο που μέχρι σήμερα αυτός ο νόμος ήταν ανενεργός, αφού δεν υπήρχε χώρος για να σταλούν αυτά τα παιδιά. Πλέον αυτό αλλάζει».
Το συγκεκριμένο Κέντρο, θα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ενώ όσον αφορά τους στόχους αυτοί είναι η αποχή-απεξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες, η απόκτηση δεξιοτήτων με στόχο την ομαλή συμπεριφορική και συναισθηματική εξέλιξη, η επανασύνδεση με το σχολικό περιβάλλον, η επανασύνδεση με την οικογένεια και η επανασύνδεση με κρατική στέγη ή ανεξάρτητη διαβίωση εκεί που δεν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.