Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο

Τα στοιχεία της Eurostat, για το 2017, για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας, πρέπει να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση για την υποχρέωση μας να δράσουμε ολιστικά στην επένδυση σε ΑΠΕ. Η 23η θέση, με μόλις 9.9% μερίδιο στην ενέργεια από ΑΠΕ, έχοντας μάλιστα ως στόχο το 13% ως το 2020, δείχνει την έλλειψη ετοιμότητας, αν όχι την απροθυμία, να αναβαθμιστούμε ως χώρα. Στην προικισμένη από το Θεό χώρα μας, του ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας, έχουμε όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες να ανεβάσουμε αυτή τη θετική εξάρτηση από ΑΠΕ σε πολύ πιο ωφέλιμα επίπεδα.
 
Η περαιτέρω επένδυση σε χρήση ΑΠΕ είναι ένα από τα τρία σημαντικά μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε και συνοδεύεται από την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μας ως χώρα, καθώς και τη φύλαξη/συσσώρευση ενέργειας για μεταγενέστερη χρήση. Αυτοί οι τρεις πυλώνες, αποτελούν οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable development), όπως επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση ρυθμού της κλιματικής αλλαγής, που ήδη βλέπουμε να λαμβάνει σάρκα και οστά. Οφείλουμε, δε, να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι τρεις πυλώνες μπορούν, πέραν των προαναφερθέντων, να αποτελέσουν και κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας, αφού η δημιουργούμενη αλυσίδα μπορεί να αποφέρει μεγάλους αριθμούς νέων θέσεων εργασίας, να δημιουργήσει νέους επαγγελματικούς κλάδους στη χώρα και να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η παραγωγή ηλιακής, υδροηλεκτρικής και γεωθερμικής ενέργειας απαιτεί πολλαπλάσιο ανθρώπινο δυναμικό από ότι τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα. Ακόμη ένα σημαντικό επιχείρημα, αφορά την δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας (ελέω οικονομικής κρίσης του 2013) και το γεγονός ότι η τεχνολογία των ΑΠΕ προχώρησε τόσο πολύ, που κατέστη ελκυστική στις τιμές της, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την εκάστοτε κυβέρνηση να ελαφρύνει τους πολίτες.
 
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης στη χώρα μας,  αναμένεται το 2020 ότι πέραν του 50% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας θα αφορά τις μεταφορές, ενώ η συνδυασμένη κατανάλωση βιομηχανίας, υπηρεσιών και νοικοκυριών περίπου το 20%. Είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η σταδιακή μεταφορά στην ηλεκτροκίνηση, με αξιοποίηση των ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επενδύοντας επιθετικά σε ηλεκτροκίνητα μέσα μαζικής συγκοινωνίας (η εξάπλωση της οποίας αποτελεί ένα άλλο μεγάλο εθνικό αλλά χρονοβόρο στοίχημα). Περαιτέρω, οφείλουμε να επενδύσουμε στην υποδομή διασύνδεσης όλων των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε η παραγωγή ΑΠΕ να τυγχάνει άμεσης αξιοποίησης και όπου δύναται φύλαξης.
 
Από πλευράς κυβέρνησης, η αναγνώριση της αναγκαιότητας αξιοποίησης ΑΠΕ θα πρέπει να μεταφραστεί σε επιθετική αντίδραση, λαμβάνοντας κάποια ριζοσπαστικά μέτρα, που πέραν των άλλων, θα μεταφραστούν σε αυξημένη ποιότητα ζωής των πολιτών. Τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε ΑΕΠ, η αξιοποίηση κρατικής γης για δημιουργία υποδομών, καθώς και η δημιουργία «πράσινης» κουλτούρας στην πολιτική, είναι κάποια ενδεικτικά μέτρα. Ταυτόχρονα, λειτουργώντας ως «μπροστάρης» θα πρέπει να καταστήσει όλα τα δημόσια κτήρια, τις σχολικές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, μοντέλα αξιοποίησης ΑΠΕ, σε σχέση με την ενεργειακή τους απόδοση.
 
Αντρέας Θ. Θεμιστοκλέους
Αντιπρόεδρος Κινήματος «Συμμαχία Πολιτών»
 

Δειτε Επισης

Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας