Μέσα Φεβρουαρίου έρχεται ο "Πορθητής" ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με τον Ναμί

Δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κύπρου θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής, δηλώνει ο "υπουργός ενέργειας" Οζντίλ Ναμί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, προσθέτοντας ότι “όπως και στα άλλα ζητήματα θα προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του ‘τ/κ λαού’ στο θέμα του φυσικού αερίου και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα”. 

Σε δηλώσεις του στο Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι συνεχώς κάνουν έκκληση για συνεργασία στην ε/κ πλευρά, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση.  “Αυτό είτε θα γίνει είτε δεν θα γίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε τη στρατηγική πολιτική που διαμορφώσαμε με την Τουρκία στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήσαμε”, ανέφερε.

Ο Οζντίλ Ναμί είπε πως όλος ο κόσμος έχει αποδεχτεί την "πραγματικότητα" ότι οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο. “Αν δει κανείς την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις δηλώσεις των ΗΠΑ, τονίζεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν τα δικαιώματα και των δύο "λαών" σε σχέση με τις πηγές ενέργειας που θα βρεθούν γύρω από το νησί”, ανέφερε. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε είναι λογική η πρόταση του Ε/κ ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη όπως τα κέρδη από τα δικαιώματα που έχουν οι Τ/κ στο φυσικό αέριο να τοποθετηθούν σε ένα ειδικό ταμείο μέχρι να βρεθεί λύση. “Τότε τα έσοδα από το φυσικό αέριο που θα κατατεθούν σε ειδικό ταμείο, όσο δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο δεν θα πρέπει να τα αγγίξει κανένας. Αλλιώς η τουρκική πλευρά θα αντιδράσει”, ανέφερε.

Ο Ναμί είπε ότι «ο πιο άνετος, ο πιο οικονομικός και ο πιο γρήγορος δρόμος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. Άλλωστε η Τουρκία έχει ήδη μία τεράστια υποδομή για κάτι τέτοιο. Η απόσταση μεταξύ Τουρκίας Κύπρου για να υπάρξει διασύνδεση με ξηρά είναι η πιο σύντομη απόσταση», είπε.

Για το Κυπριακό, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι για την κωλυσιεργία δεν ευθύνεται η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις και πως αυτό συμπεριελήφθη και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. 

Σε ερώτηση πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είπε ότι για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέθεσε καθήκοντα στην απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ. Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι όπως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, έχει υπάρξει και μείωση στο μομέντουμ.

“Πιστεύω ότι αυτή τη φορά χρειάζεται ένας σχεδιασμός που να μην το επιτρέπει αυτό. Η επανάληψη του ιδίου μοντέλου όπως παλιά δεν θα μας οδηγήσει κάπου διαφορετικά. Όσα είναι να ειπωθούν ειπώθηκαν. Αυτό που πρέπει να γίνει από δω και τώρα είναι ένα περιορισμένο χρονοδιάγραμμα μηνών. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν από το μηδέν, αλλά θα επικεντρωθούν στα ζητήματα που είναι ανοικτά, από εκεί που έμειναν και μετά να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το τι θα γίνει στην περίπτωση που οι Ε/κ πουν ξανά ‘όχι’  για να μην ξανασυμβεί το ίδιο με το σχέδιο Ανάν. Μετά που θα δοθεί άλλη μια ευκαιρία είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την ένταξή μας στη διεθνή κοινότητα. Εάν γίνει ένας τέτοιος σχεδιασμός τότε πιστεύω ότι θα έχει νόημα μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων”, ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»