Σε εξέλιξη επιχείρηση για τη σύλληψη 1.100 γκιουλενιστών στην Τουρκία

Οι αρχές της Τουρκίας διέταξαν τη σύλληψη 1.112 προσώπων που βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η κυβέρνηση στην Άγκυρα προσάπτει πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
 
Η επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται ότι είχε την παραμικρή ανάμιξη στην απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.
 
Σύμφωνα με το CNN Türk, η επιχείρηση έχει επίκεντρο την πρωτεύουσα Άγκυρα, αλλά διεξάγεται σε συνολικά 76 επαρχίες της χώρας. Δεν μεταδόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και οι επιχειρήσεις στη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συλλήψεις έχουν μετατραπεί σε ρουτίνα. Οι αρχές έχουν καθαιρέσει, αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 150.000 κρατικούς λειτουργούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
 
Οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι με πρόσχημα την απόπειρα πραξικοπήματος, εξαπέλυσε εκστρατεία για να συντρίψει κάθε αντίπαλό τους και να φιμώσει τους διαφωνούντες. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση απειλών για την τουρκική εθνική ασφάλεια.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τραμπ: Tα παιδιά στη Γάζα λιμοκτονούν, θα τους στείλουμε τρόφιμα
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Στις ακτές των ΗΠΑ το τσουνάμι μετά τον σεισμό στη Ρωσία-Οι Αρχές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο για τη Χαβάη
Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 18 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Ουκρανία
BINTEΟ: Στην Ιαπωνία περιμένουν να χτυπήσει το τσουνάμι-Οι κάτοικοι στην Χοκάιντο ανέβηκαν στις στέγες κτηρίων
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Στη Χαβάη και την Αλάσκα τα πρώτα κύματα τσουνάμι μετά τον σεισμό μαμούθ 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργηθεί το τσουνάμι και να χτυπήσει τις ακτές
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία
Ο Νετανιάχου επικρίνει τον Στάρμερ για σχέδιο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός 8,7 Ρίχτερ στη Ρωσία-Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον βόρειο Ειρηνικό
Υπουργοί Εξωτερικών 15 χωρών καλούν σε αναγνώριση της Παλαιστίνης και απαιτούν εκεχειρία