Δ. Χριστοδουλίδης: Η ηγεσία του ΠΙΣ δεν εκπροσωπεί τους γιατρούς αλλά την τσέπη της
12:44 - 12 Φεβρουαρίου 2019
Οι γιατροί έχουν αντιληφθεί πως η ηγεσία του ΠΙΣ δεν εκπροσωπεί τον ιατρικό κόσμο αλλά την τσέπη του ανέφερε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών Δώρος Χριστοδουλίδης ενώ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων χαρακτηρίζει τραγικό να κατηγορείται ο υπουργός Υγείας για πλαστογραφία εγγράφου.
Είναι τραγικό και απαράδεκτο να κατηγορείται ο Υπουργός Υγείας από τον ΠΙΣ για πλαστογραφία εγγράφου, ανέφερε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις στη Βουλή με αφορμή αναφορές από την ηγεσία του ΠΙΣ ότι ο Υπουργός πλαστογράφησε έγγραφο που αφορά μνημόνιο συναντίληψης και το οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία, παρέδωσε στον ΟΑΥ.
Η κατάσταση στον τομέα της υγείας θα έπρεπε να οδηγεί τον καθένα μας σε επανάσταση, είπε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα που βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις για αμέλειες και ελλείψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, ¨"την ίδια ακριβώς ώρα παρακολουθούμε αυτή την τραγωδία, να κατηγορείται ο Υπουργός Υγείας για πλαστογραφία εγγράφων και μηχανορραφίες".
Αυτά που περιγράφονται από τον ΠΙΣ παραπέμπουν σε σενάρια βυζαντινών μηχανορραφιών, ανέφερε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, λέγοντας ότι η κατάσταση προκαλεί αγανάκτηση. Ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι έχει ανάγκη ο Υπουργός να κατασκευάσει το οποιοδήποτε έγγραφο και να το παρουσιάσει ως έγγραφο διαπραγμάτευσης και κατηγόρησε τον ΠΙΣ ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει πως στο ιδιωτικό ΓΕΣΥ που εξήγγειλε σήμερα η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών (ΕΝΙΚ), θα απομυζούν τον ασθενή για να πλουτίζουν αυτοί, ενώ ανασφάλιστοι θα μένουν τα άτομα τρίτης ηλικίας με χρόνια νοσήματα.
Για το ζήτημα που προέκυψε για το μνημόνιο συναντίληψης ανάμεσα σε γιατρούς και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει πως, «ηγεσία του ΠΙΣ αντί να καταθέσει μια εποικοδομητική πρόταση για το ΓεΣΥ, ενοχλείται κάθε φορά που ακούει ότι γιατροί ή εκπρόσωποι του συζητούν με τον ΟΑΥ για πρόταση/μνημόνιο συναντίληψης. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο, να κατηγορούν τον Υπουργό για πλαστογράφηση».
«Η πραγματικότητα που πονάει την ηγεσία του ΠΙΣ», είπε ο Δώρος Χριστοδουλίδης, «είναι ότι, ναι, γιατροί μέλη του, έχουν αντιληφθεί ότι η ηγεσία του ΠΙΣ δεν εκπροσωπεί τον ιατρικό κόσμο αλλά την τσέπη τους. Την ώρα που η ηγεσία του ΠΙΣ προσπαθεί να διαφυλάξει τα εκατομμύρια μαύρα τους ευρώ, συνάνθρωποι μας πεθαίνουν επειδή το σύστημα υγείας που προσφέρεται για τους πολίτες αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Επιτέλους ας αντιληφθούν ότι χωρίς ΓεΣυ θα συνεχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να χρυσοπληρώσουν κάποιους ιδιώτες γιατρούς».
Όσον αφορά στο λεγόμενο ιδιωτικό ΓεΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί πως, δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια παραλλαγή του σημερινού συστήματος όπου όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια επισκέπτονται ιδιωτικούς γιατρούς και κλινικές. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο πολίτης θα πληρώνει πολύ πιο ακριβά την υγεία του καθώς το σύστημα θα πρέπει να ανατροφοδοτείται οικονομικά για να επιβιώσει με αποτέλεσμα να υποβάλλουν τον πελάτη τους σε αχρείαστες και δαπανηρές εξετάσεις ώστε να τον παραπέμπουν στα συνεργαζόμενα μέλη τους. Στην ουσία θα απομυζούν τον ασθενή για να πλουτίζουν αυτοί.
«Ο ασθενής στο ιδιωτικό ΓεΣΥ δεν θα καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες όταν θα φτάνει στην τρίτη ηλικία (ηλικία κατά την οποία έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) αλλά ανασφάλιστοι θα μένουν και όσοι υποφέρουν από σπάνια νοσήματα ή σοβαρές ασθένειες» κατέληξε .
Η Συμμαχία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει:
1) την σωστή ενημέρωση των γιατρών για τα πλεονέκτημα του Συστήματος. Η ενημέρωση θα πρέπει να στοχεύει σε Κύπριους γιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο, σε Κύπριους γιατρούς μου εργάζονται στο εξωτερικό και σε Ελλαδίτες ιατρούς.
2) την συζήτηση με τους ιατρούς που έχουν καλή θέληση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ όλων των εισηγήσεων τους που βελτιώνουν την ποιότητα του Συστήματος χωρίς να αλλάζουν την φιλοσοφία τους.
1) την σωστή ενημέρωση των γιατρών για τα πλεονέκτημα του Συστήματος. Η ενημέρωση θα πρέπει να στοχεύει σε Κύπριους γιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο, σε Κύπριους γιατρούς μου εργάζονται στο εξωτερικό και σε Ελλαδίτες ιατρούς.
2) την συζήτηση με τους ιατρούς που έχουν καλή θέληση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ όλων των εισηγήσεων τους που βελτιώνουν την ποιότητα του Συστήματος χωρίς να αλλάζουν την φιλοσοφία τους.