Ρίβλιν: O EastMed μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν δήλωσε σήμερα ότι ο EastMed μπορεί να είναι «ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα στον κόσμο». Μιλώντας μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια αποτελεί «στρατηγικό άξονα συνεργασίας» και μίλησε για ένα «όραμα μεταμόρφωσης της γειτονιάς μας μέσω της συνεργασίας και των συνεργιών». 

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ισραήλ και αναφερόμενος στην τριμερή Κύπρου – Ισραήλ - Ελλάδας, είπε ότι «το κύριο σημείο στο οποίο εστιάζουμε αυτή την ώρα είναι η ανάπτυξη του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου». Αυτό, σημείωσε, «θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα στον κόσμο». «Πράσινη και καθαρή ενέργεια, μαζί με την πληροφορία της τεχνολογίας δεν είναι μόνο μια επείγουσα ανάγκη για όλους μας, είναι επίσης μια ευκαιρία για όλους μας. Είναι το πραγματικό μέλλον», τόνισε.

«Η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο κοινών συμφερόντων τους και της πραγματικής φιλίας», ανέφερε ο κ. Ρίβλιν. Αυτή η διμερής στρατηγική εταιρική σχέση, είπε, «είναι τώρα μια τριμερής μαζί με την Ελλάδα και μπορεί να επεκταθεί σε μια μεγαλύτερη εταιρική σχέση, όπως είπαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας».

«Η ενεργειακή συνεργασία με μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να κάνε μεγάλη διαφορά για τους λαούς της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και το λαό των Παλαιστινίων και την Παλαιστινιακή Αρχή», ανέφερε.

Ο κ. Ρίβλιν είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν «εξαιρετική συνεργασία» στις (υπηρεσίες) έκτακτης ανάγκης, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόσθεσε ότι «οι δεσμοί ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών μας ποτέ δεν ήταν τόσο καλές». Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των ναυτικών και των μονάδων ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών. Χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών μας,  στην συνεργασία για την ασφάλεια και την αποτροπή της τρομοκρατίας, η Κύπρος  και το Ισραήλ και η Μεσόγειος είναι «πολύ πιο ασφαλείς», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Ρίβλιν είπε ότι είναι «ισχυροί και γίνονται ακόμη πιο πολύ , με πάνω των $650 εκατομμυρίων σε εμπόριο ανά χρόνο και σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου τουρίστες να επισκέπτονται το όμορφο νησί σας». Κάλεσε από την πλευρά τους Κύπριους να επισκεφθούν το Ισραήλ.

Στις δικές του δηλώσεις το Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος και το Ισραήλ διανύουμε μια νέα περίοδο συνεργασίας. Μια νέα περίοδο, βασισμένη στο κοινό μας όραμα: Να ενισχύσουμε ουσιαστικά και στρατηγικά τη σχέση μας σε όλους τους πιθανούς τομείς συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια, στην ασφάλεια, την οικονομία, τον τουρισμό την έρευνα και την καινοτομία».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «καθοδηγείται από το όραμά μας να μεταμορφώσουμε την γειτονιά μας δια μέσου της συνεργασίας και των συνεργιών». «Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπουμε την ανάπτυξη των σχέσεων μας με όλους τους γείτονες μας ως ένα όχημα για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ενέργεια είναι φυσικά ένας στρατηγικός άξονας της συνεργασίας μας η οποία και δημιουργεί ένα πολύ θετικό περιφερειακό ενδιαφέρον όπως αποδεικνύεται από την κοινή μας δέσμευση στον αγωγό EastMed, ένα έργο που έχει να κάνει με την ασφάλεια της παροχής και την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι η τριμερής εταιρική σχέση που έχουμε δημιουργήσει με το Ισραήλ και την Ελλάδας είναι σημαντικής γεωστρατηγικής αξίας».

«Οι συνέργειες μας είναι φάρος ελπίδας, οι φωνές της λογικής και μια παραδειγματική επιλογή η οποία μπορεί να μειώσει εντάσεις, να βοηθήσει στην επίλυση διενέξεων και να παρέχει περιφερειακά τα εργαλεία για ένα επωφελή κώδικα συμπεριφοράς», σημείωσε.

Σε αναφορά του στις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Ρίβλιν ότι «η Κύπρος, η οποία μοιράζεται κοινές αρχές και αξίες με το Ισραήλ, δεν είναι μόνο ένας γείτονας στα σύνορα του Ισραήλ με την ΕΕ, αλλά ένας σταθερός, ασφαλής, αξιόπιστος και προβλέψιμος φίλος».

Για τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ, ανέφερε ότι η θέση της Κύπρου είναι ξεκάθαρη ότι «το Ισραήλ είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος και μια δύναμη σταθεροποίησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει «την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και θα τοποθετείται υπέρ της αποφυγής μονομερών
μέτρων που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ ή ακόμη και την ασφάλεια του Ισραήλ».  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αντάλλαξαν επίσης απόψεις «για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα και προκλήσεις και συζητήσαμε τρόπους καταπολέμησης  ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η αύξηση της τρομοκρατίας». 

Για το Κυπριακό, είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Ρίβλιν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ για επίτευξη συμφωνίας στους όρους αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών. «Αυτό που χρειάζεται φυσικά από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες είναι να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση και να εμπλακούν στη βάση της καλής θέλησης με την ειδική απεσταλμένη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Επανέλαβα στον Πρόεδρο (Ρίβλιν) ότι το όραμα όλων των Κυπρίων εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επανενώσει την Κύπρο σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, ελεύθερο από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την «ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση του Ισραήλ για την θέση αρχών και την σημαντική υποστήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο στις προσπάθειες μας να φτάσουμε σε μια συνολική διευθέτηση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ανέφερε ότι επανέλαβε «την υποστήριξή μας σε μια λύση δύο κρατών και μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα φέρει την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, που θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή και τους λαούς της».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»