Τα σιτηρά στις αποθήκες της Χοντέιντα κινδυνεύουν να σαπίσουν, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθεί πρόσβαση στις αποθήκες σιτηρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός στην πόλη Χοντέιντα καθώς «κινδυνεύουν να σαπίσουν».
 
Οι αποθήκες σιτηρών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος επαρκούν για να τραφούν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι για διάστημα ενός μήνα, όμως η πρόσβαση σε αυτές έχει διακοπεί εδώ και πέντε μήνες, τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς. Εξαιτίας του πολέμου στην Υεμένη, που πλησιάζει τον τέταρτο χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ έχει καταρρεύσει η οικονομία της χώρας και εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.
 
Ο ΟΗΕ πιέζει για την εφαρμογή εκεχειρίας και την απομάκρυνση των στρατευμάτων από τη Χοντέιντα, το βασικό λιμάνι από το οποίο εισέρχονται στην Υεμένη οι περισσότερες εισαγωγές, που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο. Η πρόσβαση στους 51.000 τόνους σιτηρών και στον εξοπλισμό για την επεξεργασία τους είναι στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξαν σε έναν «προκαταρκτικό συμβιβασμό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για την απόσυρση των στρατευμάτων, αν και ακόμη δεν υπάρχει τελική συμφωνία.
 
Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι αισιοδοξεί μετά την πρόσφατη δέσμευση όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί τρόπος να υπάρξει πρόσβαση στους μύλους στη Χοντέιντα. «Τονίζουμε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης στους μύλους αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των πλευρών που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην Υεμένη. Με την ασφαλή, απρόσκοπτη και συνεχή πρόσβαση ο ΟΗΕ μπορεί να καταστήσει διαθέσιμα τα τρόφιμα για όλους όσοι τα έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.
 
Στην ανακοίνωση του Γκρίφιθς, την οποία συνυπογράφει ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ, επισημαίνεται ότι ο οργανισμός εντείνει τις επιχειρήσεις του προκειμένου να προσφέρει διατροφική βοήθεια σε σχεδόν 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη που δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 50χρονος στην Ακράτα που απειλούσε τη σύζυγό του-Τον πήγαν σε ψυχιατρική κλινική, αλλά απέδρασε
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Ενημέρωση από το Βατικανό
Γυναίκα έχει ταξιδέψει σε 60 χώρες–Για ποιο μέρος δεν θέλει ούτε να ακούσει
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου-Χρήση φαρμακευτικής ουσίας δείχνουν οι τοξικολογικές εξετάσεις
Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη
ΒΙΝΤΕΟ: Φέρεται να φώναξε «Αλλαχού Άκμπαρ» ο δράστης πριν την επίθεση στη Γαλλία
Eπίθεση σε αγορά στη Γαλλία με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες
Εκλογές στη Γερμανία-Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Bild
Με γραπτό κείμενο θα απευθυνθεί στους πιστούς την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος
Η Ζιζέλ Πελικό, μία από τις Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Time