H Τουρκία κατηγορεί υπάλληλο του Αμερικανικού Προξενείου για κατασκοπεία

Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε σήμερα επισήμως κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος ενός Τούρκου εργαζομένου στο Αμερικανικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, η σύλληψη του οποίου έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκανε σήμερα δεκτό το κατηγορητήριο που κατέθεσε ένας εισαγγελέας ζητώντας ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Μετίν Τοπούζ για «κατασκοπεία» και «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», ανέφερε το Anadolu.

Η δίκη του Τοπούζ, ο οποίος ήταν στο αμερικανικό προξενείο ο σύνδεσμος ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών της τουρκικής αστυνομίας, θα αρχίσει στις 26 Μαρτίου στο δικαστήριο του Τσαγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Τοπούζ συνελήφθη και στη συνέχεια προφυλακίσθηκε τον Οκτώβριο 2017. Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν ύποπτο ότι συνδέεται με την κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, «μαύρου πρόβατου» της Άγκυρας, η οποία τον κατηγορεί ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουνίου 2016.

Η προφυλάκισή του προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέστειλαν αμοιβαία για αρκετούς μήνες στις περισσότερες από τις υπηρεσίες έκδοσης αδειών εισόδου.

Το επεισόδιο αύξησε την ένταξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Τοπούζ κατηγορείται από τον εισαγγελέα ότι είχε συχνές επαφές με ύποπτους ως μέλη της κίνησης του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Δειτε Επισης

Τραμπ: Θα προσφέρουμε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο μέσω του ΝΑΤΟ, έρχεται σημαντική ανακοίνωση για Ρωσία
Ευρωβουλή για τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό-«Ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία»
Πώς η ρωσική FSB εκτέλεσε διοικητή της Ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέσα στο Κίεβο
Στο Τέξας ο Τραμπ μετά τις πολύνεκρες πλημμύρες-Οι επικρίσεις για την αντίδραση της Κυβέρνησης
Ο Νετανιάχου ορκίζεται συντριβή της Χαμάς-Υποστηρίζει πως 20 όμηροι είναι ζωντανοί
Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα κοστίσει στο Κίεβο για να ανοικοδομηθεί από τον πόλεμο
Ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα αλλά υπό προϋποθέσεις
Ούρσουλά για την απόρριψη μομφής: H ΕΕ χρειάζεται δύναμη, όραμα και ικανότητα δράσης
Ο Πούτιν αναβιώνει τα Γκούλαγκ-Η Δούμα υπερψήφισε την επαναλειτουργία τους υπό την FSB
Δεν επιτεύχθηκε πρόοδος για μια ειρηνευτική συμφωνία Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία