ΑΚΕΛ: Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου πρέπει να συνεχιστεί παράλληλα με τις συνομιλίες

«Η Κύπρος έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την περιφερειακή συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής, να καλλιεργεί αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, που να προάγουν την ειρήνη, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των λαών της περιοχής. Αυτό όμως απέχει πόρρω από τις αντιλήψεις και τις ψευδαισθήσεις που συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι οι Τριμερείς Συνεργασίες ή οι στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ και ΗΠΑ θα θωρακίσουν την ΑΟΖ ή ότι κατέστη η Κύπρος ‘γεωπολιτικός άρχοντας της Μεσογείου’», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης. 
 
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, είπε. Η Τουρκία –εκμεταλλευόμενη το διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό- εντείνει προκλητικά την επιθετικότητα της, δημιουργεί νέα παράνομα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου, χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη διεθνής αντίδραση.
 
«Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποδεχτεί τις τουρκικές αξιώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ούτε την επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.
 
Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. «Για αυτό συνιστά σοβαρό λάθος το γεγονός ότι από το 2013 ο σχεδιασμός και οι δομές για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας μας ξηλώθηκαν. Εγκαταλείφθηκε ο σχεδιασμός για δημιουργία τερματικού υγροποίησης. Γίνονται καθημερινά πομπώδεις εξαγγελίες, οι οποίες όμως δεν καταλήγουν σχεδόν ποτέ σε κάποια ενέργεια ή εξέλιξη. Αντί να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις», πρόσθεσε το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
Ο εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ το 2011 δημιούργησε νέα δεδομένα για την πατρίδα μας. Μεγάλες προκλήσεις και τεράστιες προοπτικές. Άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για το μέλλον του τόπου και του λαού μας, σημείωσε. Τόσο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας προς όφελος όλων των Κυπρίων όσο και για την υπόθεση του Κυπριακού, αφού οι ενεργειακές προοπτικές της χώρας πρέπει και μπορούν να καταστούν μοχλός για τη λύση και την επανένωση. Όχι αφορμή για την εγκατάλειψη της προτεραιότητας της λύσης του Κυπριακού, υπέδειξε.
 
«Για αυτό η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας πρέπει να συνεχιστεί, με παράλληλη και αταλάντευτη την ετοιμότητα μας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, η οποία αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για το μέλλον του λαού και της πατρίδας μας», κατέληξε ο Νεοκλής Συλικιώτης.
 
 

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα