Η δεύτερη εισβολή, η παράλογη συμφωνία και τα σενάρια της προσφυγής στη Χάγη
10:38 - 07 Δεκεμβρίου 2019
Μιλώντας στον Αντ1 Ελλάδος ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για συνεχώς αυξανομένη τουρκική επιθετική πολιτική που στηρίζεται στην πολιτική των κανονιοφόρων.
Μάλιστα, ο κ. Κούσιος μίλησε για εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τους Τούρκους, σημειώνοντας ότι οι αυτές οι γεωτρήσεις έγιναν σε σημεία για να δώσουν συγκεκριμένα μηνύματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Έτσι θέλουν να διχοτομήσουν την αν. Μεσόγειο Άγκυρα και Τρίπολη
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος θα προσφύγει στην Χάγη, «έχουμε προετοιμαστεί νομικά για αυτό, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι δεν μπόρεσαν να επιδώσουν την ρηματική διακοίνωση.
Για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται κάτι τέτοιο και σαν πρώτο βήμα, όπως είπε είναι ικανοποιητικό. «Αν το διαχειριστούμε σωστά θα δούμε εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Κύπρος ανησυχεί για θερμό επεισόδιο, ωστόσο, τόνισε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο με την Κύπρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνει πίσω η Αθήνα-Επιμένει στην απουσία νομιμότητας της συμφωνίας
Τα σενάρια σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πάντως σε δηλώσεις του την Παρασκευή ότι η απόφαση να προσφύγει η Κύπρος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δεν είναι επικοινωνιακό ζήτημα αλλά μία ουσιαστική κίνηση.
Ο ΥΠΕΞ, επεσήμανε παράλληλα ότι η Λευκωσία προβαίνει και σε μια σειρά άλλων ενεργειών οι οποίες ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη η Τουρκία απέδειξε πως δεν επιθυμεί την επίλυση των όποιων διαφορών σε διμερές επίπεδο, ως εκ τούτου η προσφυγή στη Χάγη είναι μονόδρομος.
Ως προς την επόμενη ημέρα της προσφυγής, ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε πως είναι ρεαλιστικό σενάριο, τελικά η Τουρκία να ακολουθήσει στην Χάγη. Υπάρχουν, είπε, τέσσερις με πέντε περιπτώσεις κρατών που π[ροσέφυγαν στο Δικαστήριο μονομερώς και το δεύτερο κράτος, τελικά ακολούθησε. Αναγνώρισε ωστόσο πως χωρίς την συναίνεση της Άγκυρας δεν μπορεί να προχωρήσει το θέμα.
Γιατί η Ελλάδα και άλλα κράτη αντιτίθενται στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας; Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας; Γιατί η Τουρκία πραγματοποιεί τώρα αυτές τις ενέργειες; Τι συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη και ποιος είναι ο παρασκηνιακός ρόλος του ΝΑΤΟ.
Μία μέρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ενέκρινε τη διμερή συμφωνία της με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων στη Μεσόγειο.
Η κίνηση πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. Γιατί όμως η Ελλάδα και άλλα κράτη αντιτίθενται στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαθήματα... διπλωματίας κάνει ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Ο ρόλος της Ελλάδας
Σύμφωνα με τον αναλυτή Άκη Κοσωνά, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει συμμαχίες με χώρες που είναι αντίθετες σε αυτή τη συμφωνία. Πρέπει να ενισχύσει και τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Η Τουρκία παίζει παιχνίδι και εμείς πρέπει να την εξισσοροπούμε», δήλωσε στο Sputnik ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
«Η Τουρκία θέλει να επανέλθει το συντομότερο στην περιοχή και το σχέδιο της γαλάζιας πατρίδας και, μέσα σε αυτό, εντάσσει και το θέμα του Ανατολού, του μεγάλου αεροπλανοφόρου, που θα είναι έτοιμο έναν χρόνο πριν από το αναμενόμενο», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Sputnik ο Διεθνολόγος - στρατηγικός αναλυτής Θανάσης Δρούγος.
«Ο Χαφτάρ έχει ως έναν βαθμό, στήριξη από τη Ρωσία, αλλά και από τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Αίγυπτο. Βλέποντας ότι η Ρωσία ενισχύει την επιρροή της στην περιοχή, ο Τραμπ πιέζεται από τους Αμερικανούς διπλωμάτες και, κυρίως από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να υποστηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Ίσως, υπάρχει και μια ιταλική επιρροή στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός στηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη, όπως και η Τουρκία όπως και το Κατάρ.
Όλα αυτά ξεκίνησαν μετά από ένα γεγονός στο οποίο δεν έδωσε σημασία κανείς στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Τουρκίας- Κατάρ. Μόλις ο Ερντογάν είπε, ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας μέσω της Ντόχας, στη στρατιωτική βάση που έχουν εκεί, τότε, επανήλθε στα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν τα ελληνοτουρκικά. Ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε μία ένεση ρευστότητας στην τουρκική οικονομία. Το Κατάρ πληρώνει την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο της Λιβύης», εκτιμά o Θανάσης Δρούγος.
«Οι Λίβυοι, που υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, βλέπουν φιλικά τη συνεργασία με την Τουρκία», προσθέτει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα τα κείμενα της συμφωνίας
Ερντογάν:Η συμφωνία μας με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ
Στα Ηνωμένα Έθνη στάλθηκε η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι μετά την επικύρωσή της από την τουρκική εθνοσυνέλευση ο ίδιος την υπέγραψε.
Σε ομιλία του στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “έχει δημιουργηθεί μια ωραία γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας”.
“Έχει υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βουλή μας πέρασε τη συμφωνία ενάντια στις προσπάθειες για περιορισμό των θαλάσσιων ορίων δικαιοδοσίας μας. Εγώ το υπέγραψα και έτσι τώρα έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας (στην ανατολική Μεσόγειο), όποια και να είναι, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο, θα παρακολουθούμε την κατάσταση”.
“Πάντοτε σταθήκαμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε για τον αγώνα που δίνουμε για την κυριαρχία της χώρας μας, το δίκαιο, τα συμφέροντά της και για την προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των φίλων μας”, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι “εξάπτονται επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία όπως έκαναν στο παρελθόν , δεν μπορούν να την κατευθύνουν να την διοικούν. Επειδή εκνευρίζονται χάνουν το έλεγχο”.
Η στάση της Ρωσίας
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε Τουρκία και Λιβύη να επιδείξουν σύνεση και να μην επιδεινώσουν την, ήδη τεταμένη, κατάσταση στη Λιβύη και την περιοχή της Μεσογείου.«Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η Μαρία Ζαχάροβα.
«Θα ήταν δυνατό να κάνω νομική αποτίμηση σε αυτά τα έγγραφα μόνο έχοντας διαβάσει το περιεχόμενό τους, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει την έντονη αντίδραση στην υπογραφή των μνημονίων αυτών, από αρκετές μεσογειακές χώρες, κυρίως την Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Παράλογη συμφωνία
Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αλλά και στο περιεχόμενo της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη Μεσόγειο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο γερμανικός Τύπος.
Στο πρώτο κομμάτι εστιάζει η Handelsbatt σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
Oπως σημειώνει, «η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει».
Τέλος, όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο. «Η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχές Ιανουαρίου.