Ο Λιονέλ Μέσι και η «Χρυσή Μπάλα»….
15:57 - 07 Δεκεμβρίου 2019
Ο Μέσι λοιπόν για 6η φορά στην μεγάλη του σταδιοδρομία κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα»το σπουδαιότερο και ευγενέστερο έπαθλο στον κόσμο σε ατομικό επίπεδο.
Ο αργεντινός «μάγος» συγκέντρωσε 7 βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (686 έναντι 679) τον αρχηγό και διεθνή κεντρικό αμυντικό της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Λίβερπουλ.
Οι φίλαθλοι αλλά και οι οπαδοί είναι αλήθεια πως βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά από την πραγματικότητα. Κανείς ακόμη και συνάδελφοι (ιδιαιτέρως από Αφρική και Λατινική Αμερική όπως άφησε να εννοηθεί και ο σπουδαίος παλιός φορ, Σαμ Ετό) δεν φρόντισαν να ρίξουν μία ματιά στα κριτήρια που έχει θεσπίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το κορυφαίο και πλέον έγκυρο αθλητικό περιοδικό του κόσμου, που έχω την χαρά και την τιμή να εκπροσωπώ στην Ελλάδα, ως ανταποκριτής και ψηφοφόρος του από το 1988. Όταν ο τότε διευθυντής του, Σαβιέ Μπαρέ με είχε πάρει τηλέφωνο μια Τρίτη βράδυ και μου είπε: « Αποχωρεί ο (μέγιστος) Γιάννης Διακογιάννης και θα θέλαμε αν επιθυμείς κι εσύ, να πάρεις την θέση του!». Όπως καταλαβαίνετε το βράδυ εκείνο ήταν από τα πλέον ευχάριστα της ζωής μου!
Ο 32χρονος Μέσι λοιπόν που δίχως αμφισβήτηση όλοι μας παραδεχόμαστε πως είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια,. Όμως αν δει κάποιος προσεκτικά τα κριτήρια του France Football που είναι:
- Ατομικές και συλλογικές επιδόσεις μέσα στο 2019. 2) Δεξιότητες και fair-play, 3). Καριέρα ποδοσφαιριστή , τότε ενδεχομένως θα καταλάβει αρκετά!.
Ο Μέσι που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση να επαναλάβουμε για την παγκόσμια κλάση του, το 2019 δεν ήταν από τις καλύτερες χρονιές του, βάσει πάντα των κριτηρίων. Κατέκτησε με την Μπαρσελόνα το Ισπανικό πρωτάθλημα και σημείωσε 36 γκολ (στην Λα Λίγκα που του χάρισαν και το «Χρυσό Παπούτσι», άλλος θεσμός). Η ομάδα του στα ημιτελικά βγήκε νοκ-άουτ από την Λίβερπουλ και φυσικά αυτό δε νομίζουμε ότι άφησε ευχαριστημένη την διοίκηση που τον πληρώνει κάθε χρόνο 50 εκ. ευρώ, ούτε περισσότερο τους φιλάθλους της που κι αυτοί πληρώνουν από το υστέρημά τους για να τον δουν…
Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ από την άλλη, ως κεντρικός αμυντικός, σίγουρα δεν «πουλάει» από εμπορικής πλευράς τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στους φιλάθλους, αυτούς που απλά βλέπουν ποδόσφαιρο και επικεντρώνουν το ενδιάφερον τους , στους ντριμπλέρ . Και στα τέρματα που σημειώνουν αφήνοντας στην άκρη τους άλλους, που κι εκείνοι ιδρώνουν την φανέλλα τους προκειμένου να μην παραβιασθεί η εστία τους.
Αν δούμε λοιπόν λίγο πιο προσεκτικά τις ψήφους θα διαπιστώσουμε ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τι μέλλει γενέσθαι στην «γηραιά ήπειρο» έδωσαν 69 πρώτες θέσεις στον Φαν Ντάικ απλούστατα γιατί σεβάστηκαν τα κριτήρια. Αντιθέτως οι άλλοι ψήφισαν ελαφρά την καρδία δίνοντας περισσότερη έμφαση στον άνθρωπο γκολ.
Συγκεκριμένα ο Φαν Ντάικ πήρε στην Ευρώπη 231 αντί 194 του Μέσι. Στην Ασία 155 έναντι 134 του Μέσι. Ο Αργεντινός τώρα, στην Αφρική πήρε 187 έναντι 154 του Φαν Ντάικ. Στη Νότιο Αμερική 47 έναντι 39 του Φαν Ντάικ. Στη Βόρειο, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 102 έναντι 86 του Φαν Ντάικ. Και στην Ωκεανία 22 έναντι 14 του Φαν Ντάικ.
Ο Φαν Ντάικ λοιπόν πάντα κατά την δική μου προσωπική άποψη πραγματοποίησε την καλύτερή του χρονιά (Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ καπ Ευρώπης, ίσως και Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων που διεξάγεται σε λίγες ημέρες στο Κατάρ) και επειδή δεν είναι…Μέσι θα έπρεπε να τιμηθεί με το κορυφαίο ατομικό έπαθλο. Ενδεχομένως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύσει και για τον Μανέ αλλά και τον Άλισον Μπέκερ αλλά το βραβείο είναι ένα..
Η διοίκηση ωστόσο του France Football μερίμνησε –και δικαίως- και θέσπισε και ένα άλλο βραβείο , αυτό στη μνήμη του πρώτου και μοναδικού έως τώρα Ρώσου τερματοφύλακα, που έχει πάρει την «Χρυσή Μπάλα» του Λεβ Γιασίν. Έτσι ο Αλισον Μπέκερ τιμήθηκε με το έπαθλο αυτό… Καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής κάτω των 21 ετών ( Kopa Trophy) το πήρε ο Ολλανδός στόπερ, Ματάις Ντε Λίχτ και στις γυναίκες , καλύτερη ποδοσφαιρίστρια (Women's Golden Ball) η αμερικανίδα, Μόργκαν Ράπινο..
Για την ιστορία ψήφισα κατά σειρά (6-4-3-2-1) τους Φαν Ντάικ, Σαντιό Μανέ , Κριστιάνο Ρονάλντο (γιατί κατέκτησε με την εθνική Πορτογαλίας το νεοσύστατο Nations league), Μέσι και Σον ( Τότεναμ).
Και για να μην μπερδευόμαστε άλλο κορυφαίος γενικά, άλλο ο καλύτερος της χρονιάς…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo