Η Κομισιόν παρέλαβε και εξετάζει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης

Το κείμενο της «συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης» παραλήφθηκε χθες από την Κομισιόν, ανακοίνωσε σήμερα το Εκπρόσωπος της για θέματα εξωτερικής πολιτική Πήτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι "τώρα πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά και μετά θα διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένη θέση".
 
Ο Πήτερ Στάνο κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιουζέπ Μπορέλ συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, με τον οποίο συζήτησαν και αυτό το θέμα".
 
"Το ζήτημα έχει συζητηθεί και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θα τεθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα", προσέθεσε.
 
Σε σχέση με την απέλαση του Λίβυου Πρέσβη από την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να σχολιάσει κάτι τέτοιο, αλλά απόφαση μόνο για τις αρχές του Κράτους Μέλους.
 
Απαντώντας σε έτερη ερώτηση για την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, τόνισε ότι  "η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο κ. Σαράζ είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του", συμπληρώνοντας πως "πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου".
 
Μητσοτάκης: Ανιστόρητα και αγεωγράφητα τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία

Στο μεταξύ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον της Βουλής, χαρακτήρισε επιθετική τη στάση της Τουρκίας «η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου με αιχμή ένα άκυρο κείμενο που βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη».

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε: «Αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα και την οδήγησαν σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις στις διαφορές μας με Τουρκία, οι ισχυρές χώρες κατέκριναν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον κ. Μακρόν ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας σε όλα τα βήματα. Η πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται αλλά η κινήσεις μας εξελίσσονται και αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν θα κυρωθούν».

Στο μεταξύ, στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, Mohamed Younis Menfi, προχώρησε νωρίτερα σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών, ως έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την υπογραφή του «μνημονίου» με την Τουρκία, καθώς «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει», σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

Παράλληλα το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, την οποία «καταδικάζει απερίφραστα» ως «ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και «δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».

Στο μεταξύ επίσημα ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα. Η απέλαση όπως τονίζεται δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

«Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του. Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εγκρίθηκε, χθες το απόγευμα, με 293 ψήφους από την Ολομέλεια του τουρκικού Κοινοβουλίου. Ολα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, εκτός από το φιλοκουρδικό HDP.

«Η ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί σήμερα από το Κοινοβούλιό μας, θα φέρει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα είναι η ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο θα αποτύχουν αυτοί που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία», ανέφερε ο Οκτάι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία έχει στόχο την επίσπευση της διαδικασίας προτού οργανωθούν διεθνείς αντιδράσεις, έτσι ώστε να έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μνημόνιο έχει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Λίβυου ομολόγου του Μεχμέτ Ταχίρ Σιγιάλα και ουσιαστικά «διαγράφει» από το χάρτη την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελλόριζο, υιοθετώντας την άποψη πως τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ. Εχει συνταχθεί σε τρεις γλώσσες -τουρκικά, αραβικά και αγγλικά- και περιγράφει με χάρτες και συντεταγμένες όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος-ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο «βασιλιάς των διαμαντιών» συνελήφθη στο Ελ. Βενιζέλος-Αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Ζήτησε ενοχή του πάτερ Αντώνιου για το σκάνδαλο της Κιβωτού ο Εισαγγελέας
Ποινική δίωξη στον ιδιοκτήτη γυμναστηρίου που παρενοχλούσε σεξουαλικά 17χρονη
Θρίλερ στην Κρήτη-Νεκρή 37χρονη μητέρα, την εντόπισε ο πατέρας της
Σ. Κασσελάκης: Να γεμίσουμε με χιλιάδες "είμαι εδώ", μην φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γραφτείτε για το συνέδριο
Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ-«Ο δήμος δεν είδε, δεν άκουσε»
Τραγική υπόθεση στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού
Επανεκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ-Τον συνεχάρη ο Χάρης Δούκας
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Μπάμπη-Τι έδειξε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του
Απίστευτο περιστατικό-Ιερέας μέθυσε και επέστρεψε στο σπίτι του χωρίς τα ράσα