Μαθήματα... διπλωματίας κάνει ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η απέλαση ενός πρεσβευτή μόνον λόγω αυτού (του μνημονίου) που υπογράψαμε δεν αποτελεί μια ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν τηλεοπτικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε, επίσης, πως «αν ζητούσαν το κείμενο της συμφωνίας σαν άνθρωποι, η Λιβύη θα τους το έδινε. Ο Πρόεδρός μας είπε στον κ. Μητσοτάκη ας το ζητούσατε από εμάς. Εμείς θα σας το δίναμε αν μας το ζητούσατε. Αυτό δεν είναι κάτι μυστικό. Είναι δυνατόν μια συμφωνία που πέρασε από τη βουλή μας να μείνει κρυφή; Όχι. Τώρα εάν μια συμφωνία ή έγγραφο που πέρασε από τη βουλή μας δεν είναι μυστικό, δεν αφορά την ασφάλεια, το μοιράζομαι άνετα. Αν πάρεις τηλέφωνο τον Πρέσβη της Λιβύης και του πεις ‘αν δεν μου στείλεις εκείνο το έγγραφο θα σε απελάσω’ τότε η Λιβύη δεν θα υποκύψει». Η απόφαση αυτή της Ελλάδας δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προέβη και σε δηλώσεις αναφορικά με το Κυπριακό. «Ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή», υποστήριξε.

Σε σχέση με τις περιφερειακές συνεργασίες, ο Τσαβούσογλου είπε πως «εμείς δεν αναγνωρίζουμε τον ‘Ε/κ τομέα’, αν στο μέλλον υπάρξει μια συμφωνία για το Κυπριακό ασφαλώς και με αυτούς μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι για διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες γι’ αυτό το θέμα με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Συρίας, πλην της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’» είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς υποστηρίζουμε τη συνεργασία στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ/ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών