Κινητικότητα για τη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη-Αναμένονται εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τον λόγο έλαβαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικά άκυρο είναι το μνημόνιο με τη Λιβύη, υπέδειξε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου απασχόλησαν αρκετά και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη, θέμα για το οποίο φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες, ωστόσο, τηρούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ελλαδίτη ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε για την συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μάικ Πομπεο, στην Ουάσινγκτον.
 
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε πως αυτή διεξήχθη σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα διαμειφθέντα και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στο Βερολίνο, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γ.Γ. όσο και στην τριμερή, ανέφερε. Επανέλαβε κατά τη διάρκειά τους την ειλικρινή βούληση αλλά και αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, στην επιδιωκόμενη βάση της ΔΔΟ.
 
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διασφαλίσουμε πως η λύση θα πρέπει να έχει διάρκεια, να είναι βιώσιμη και λειτουργική, με ένα κράτος πλήρως ανεξάρτητο, μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα», κατέληξε.  

Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.
 
Ενημέρωσε και ο Ακιντζί
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε και από πλευράς του τους πολιτικούς αρχηγούς στα κατεχόμενα για τη συνάντηση του Βερολίνου.
 
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα ο αρχηγός του ΚΕΕ Ερσίν Τατάρ είπε πως ο κ. Ακιντζί τους είπε όσα ήδη γνωρίζουν. Επεσήμανε πως δεν αναμένεται η πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης σύντομα λόγω των "εκλογών" στα κατεχόμενα, των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και επειδή υπήρξαν σχετικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας.

 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές