Αποτελέσματα αναμένει από την επίσκεψη Πομπέο η Κυβέρνηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος προέβη, σήμερα Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, σε δηλώσεις στο πλαίσιο του «Πρωινού Δρομολογίου» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ. Κύρια θέματα των δηλώσεων του Εκπροσώπου ήταν η επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο και οι Κυπρό-ρωσικές σχέσεις.

Οι σχετικές δηλώσεις ακολουθούν:

«Ερώτηση: Ήταν μια προγραμματισμένη επίσκεψη αυτή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, Εσείς το γνωρίζατε από καιρό; Οριστικοποιήθηκε τώρα; 

Απάντηση: Αναμέναμε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.  Ο κ. Πομπέο είχε αποδεχθεί πρόσκληση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδη και έμενε ο καθορισμός της ημερομηνίας και τις προηγούμενες μέρες είχαμε τη θετική ανταπόκριση του κ. Πομπέο και καθορίστηκε και η ημερομηνία της άφιξής του στην Κύπρο. 

Ερώτηση: Δεν θα είναι στην περιοχή όπως είχε λεχθεί αρχικά. 

Απάντηση: Όχι. Χαιρόμαστε και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι επέλεξε να επισκεφθεί την Κύπρο.  Είναι μια σημαντική επίσκεψη όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε. Πιστοποιεί την ισχυρή σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο όπως άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει στη δήλωσή του και πιστοποιεί περαιτέρω την αξιολόγηση των ΗΠΑ για την Κύπρο ότι είμαστε μια χώρα σταθερότητας στην περιοχή. Πιστεύω ότι από την επίσκεψη του κ. Πομπέο και από τις συνομιλίες που θα έχει θα έχουμε και άλλα αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινώσουμε αμέσως μετά την επίσκεψη. 

Ερώτηση: Εννοείτε ότι θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο με τις υπογραφές κάποιων συμφωνιών; 

Απάντηση: Είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν με τον Κύπριο ομόλογό του τον κ. Χριστοδουλίδη και μετά την κατάληξη θα προβούμε σε ανακοινώσεις. 

Ερώτηση: Τώρα, είναι σημαντική και είναι και ουσιαστική αυτή η επίσκεψη λέτε και είναι και ενδεικτική για τις σχέσεις των δύο χωρών. Δείχνει τι; Ότι έχουμε πάρει αποφάσεις, ότι έχουμε επιλέξει, ότι είμαστε στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό ενισχύεται; 

Απάντηση: Οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ έχουν αναβαθμιστεί όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν. Ενδυναμώνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ τόσο για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις.  Και βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση να υπάρχει ανταπόκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Ερώτηση: Τί σημαίνει αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Σημαίνει ότι δυναμώνει η σχέση μας; Θα το λέγαμε σε άλλες εποχές, προσδενόμαστε στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών; 

Απάντηση: Η Κύπρος ασκεί μια πολιτική βάσει της οποίας αναβαθμίζονται οι σχέσεις μας με όλες τις χώρες.  Και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες έχουν σαφέστατα αναβαθμιστεί. Και δεν είναι θέμα πρόσδεσης στο άρμα κάποιου. Είναι θέμα άσκησης σωστής πολιτικής και σωστής διπλωματίας. 

Ερώτηση: Εμείς δεν επιλέγουμε τους φίλους μας, τους συμμάχους μας με αυτό τον τρόπο; 

Απάντηση: Εάν το τι υπονοείτε για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, είναι για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία σας διαβεβαιώ… 

Ερώτηση: Καθόλου δεν κρυβόμαστε και έχει έρθει και ερώτημα από ακροατές αν θα συμμορφωθούμε με την απαίτηση να μην παρέχουμε ναυτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία και να μην αγοράζουμε οπλισμό και ανταλλακτικά από τη χώρα αυτή που την θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως κύριο εχθρό τους 

Απάντηση: Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιολογεί τα δεδομένα στους συγκεκριμένους χρόνους και παίρνει τις αποφάσεις της με κύριο και αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ερώτηση: Ναι αυτό το νομοσχέδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο όμως που πέρασε και εγκρίθηκε και μας αρέσει και λέμε ότι είναι και επιτυχία  έχει αυτή την πρόνοια μέσα. Εμείς τι θα πούμε; Ότι είναι καλό ολόκληρο αλλά εμείς θα επιλέξουμε τι θα εφαρμόσουμε; 

Απάντηση: Δεν μπορούμε εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία να επιβάλουμε σε οποιαδήποτε χώρα τι θα αποφασίσει. Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου έχει αρθεί το εμπάργκο των ΗΠΑ για πώληση όπλων στην Κύπρο. Έχουμε χαιρετίσει την τοποθέτηση μέσω του νομοσχεδίου των ΗΠΑ για το EastMed. Με αυτά θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, ταυτόχρονα η κυπριακή εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη και οι σχέσεις μας δεν επηρεάζονται με κανένα τρόπο με τις άλλες χώρες. Αν μια οποιαδήποτε άλλη χώρα ψηφίσει ένα νόμο, που είναι δικός της νόμος, και περιέχει θετικά για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να τα χαιρετίσουμε; Εμείς λοιπόν παίρνουμε τα θετικά, τα χαιρετίζουμε… 

Ερώτηση: Α λα καρτ κ. Εκπρόσωπε. 

Απάντηση: Δεν είναι α λα καρτ. Καθόλου α λα καρτ. 

Ερώτηση: Αν έχουμε αυτή την πολυτέλεια κιόλας. 

Απάντηση: Να επαναλάβω. Όταν ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που προβλέπει θετικά σημεία για την Κύπρο, δεν πρέπει να το χαιρετίσουμε;  Μήπως μας επιβάλλεται με αυτή την νομοθεσία να ακολουθήσουμε άλλες πορείες;  Σαφέστατα όχι.  Η Κύπρος θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα παίρνει τις αποφάσεις της με βάση τα δικά της κριτήρια και το δικό της εθνικό συμφέρον.  Η νομοθεσία αυτή αφορά τις ΗΠΑ δεν αφορά την Κύπρο. 

Ερώτηση: Πως δεν αφορά την Κύπρο; Για την Κύπρο λέει ότι δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες… 

Απάντηση: Θα επιμείνω ότι δεν μπορεί η νομοθεσία μιας τρίτης χώρας να μας επιβάλλει τι θα κάνουμε.  Εμείς θα αξιολογήσουμε τις καταστάσεις και εμείς θα αποφασίσουμε. 

Ερώτηση: Αυτό δεν μας αρέσει, αυτή η πρόνοια που περιλαμβάνεται. 

Απάντηση: Δεν έχουμε λόγο στο τι ψηφίζει το αμερικανικό Κογκρέσο. Είναι εθνική νομοθεσία και σαν εθνική νομοθεσία πρέπει να την βλέπουμε. Εμείς θα πρέπει από αυτή την νομοθεσία να δούμε τα θετικά, γιατί αρνητικά για εμάς δεν υπάρχουν, θα δούμε τα θετικά, τα είδαμε, τα πιστοποιήσαμε, τα χαιρετίσαμε και απ’ εκεί και πέρα το πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν αυτή τη νομοθεσία που είναι υπόχρεοι να την εφαρμόσουν, είναι θέμα των ΗΠΑ δεν είναι θέμα της Κύπρου. 

Ερώτηση: Και εκεί στην εφαρμογή μπορεί και να τα χαλάσουμε, μπορεί να έχουμε και παράπονο. 

Απάντηση: Δεν μου αρέσει να παίζω σκάκι για να προβλέπω τις επόμενες δέκα κινήσεις του αντιπάλου μου. 

Ερώτηση: Υπάρχει ζήτημα εδώ. 

Απάντηση: Για εμάς δεν υπάρχει θέμα ,αλλά ας το αφήσουμε εδώ. 

Ερώτηση: Δηλαδή δεν θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε αυτή η πρόνοια; 

Απάντηση: Θα επαναλάβω. Δεν μπορούμε εμείς ως Κύπρος να επιβάλουμε σε οποιοδήποτε νομοθετικό Σώμα οποιασδήποτε χώρας τι θα ψηφίσει. 

Ερώτηση: Δεν είναι αυτό το ερώτημα. 

Απάντηση: Ποιό είναι το ερώτημα; Μπορεί να μην το αντιλήφθηκα. 

Ερώτηση: Σας ρώτησα αν θα προτιμούσαμε μέσω των φίλων μας, των ανθρώπων οι οποίοι έχουν πειστεί, μας εκτιμούν, πονούν για μας, κάποιοι που πρωτοστάτησαν να είχαν φροντίσει, να είχαν αντιληφθεί ότι αυτό θα μας δυσκολέψει πάρα πολύ και επειδή εμείς έχουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μπορεί αυτό να μας φέρει σε σύγκρουση ή να δυσανασχετήσουν… 

Απάντηση: Να σας απαντήσω ξεκάθαρα, δεν θα μας φέρει σε σύγκρουση με καμία χώρα. 

Ερώτηση: Δεν έχουμε πρόβλημα με την Μόσχα. 

Απάντηση: Όχι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τη Ρωσία και αντίθετα στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις πολύ καλές σχέσεις. 

Ερώτηση: Επειδή θα τους παρέχουμε ναυτικές διευκολύνσεις, ναι ή όχι; 

Απάντηση: Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα πάρει η Κυβέρνηση όταν προκύψει αυτό το θέμα, αξιολογώντας τα συγκεκριμένα δεδομένα τον συγκεκριμένο χρόνο.  Δεν μπορώ να προδικάσω ποια θα είναι η απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης. 

Ερώτηση: Αν μας ζητήσουν ναυτικές διευκολύνσεις οι Ρώσοι θα τις δώσουμε; 

Απάντηση: Θα το εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε τη συγκεκριμένη στιγμή με τα συγκεκριμένα δεδομένα. 

Ερώτηση: Είναι μια ουσιαστική επίσκεψη και φαίνεται ότι ο κ. Πομπέο, αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη τις τελευταίες μέρες, δεν θα φύγει, θα μείνει στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Απάντηση: Έχω ακούσει τις δηλώσεις του που έχει κάνει ο κ. Πομπέο σε συνέντευξη ότι θα παραμείνει να υπηρετεί στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για όσο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ θα τον ήθελε να υπηρετεί εκεί.  

Ερώτηση: Περιμένουμε να φέρει κάτι ή με την παρέμβασή του να βοηθήσει στην κατεύθυνση και στους στόχους για το Κυπριακό; 

Απάντηση: Σίγουρα ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών θα είναι και το Κυπριακό.  Είναι το πρώτιστο θέμα που μας απασχολεί. 

Ερώτηση: Γιατί με τον κ. Χριστοδουλίδη;  Με τον Πρόεδρο; 

Απάντηση: Και με τον Πρόεδρο θα συζητήσει το Κυπριακό σαφέστατα, απλά η πρώτη συνάντηση θα είναι με τον κ. Χριστοδουλίδη όπου θα υπάρχουν και οι αντιπροσωπίες και συζητηθούν επί μέρους τα θέματα.  Σαφέστατα και ο Πρόεδρος σαν πρωταρχικό θέμα και υψίστης σημασίας θα θέσει το Κυπριακό στον κ. Πομπέο και επανειλημμένα οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι θετικές για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια των συμφωνιών κορυφής και του εγγράφου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. 

Ερώτηση: Και με τον κ. Ακιντζί λέτε ή ξέρετε κάτι;  Να μπορεί να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία;  Υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο; 

Απάντηση: Δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Πομπέο καθόσον αφορά τη συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, αλλά θα μπορώ να υπολογίσω ότι ναι, θα συζητηθεί και το Κυπριακό.  Αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη φυσικά. 

Ερώτηση: Προς το παρόν κ. Εκπρόσωπε ετοιμάζεστε για την μεθαυριανή συνάντηση στην Αθήνα, στις 2 του μήνα. 

Απάντηση: Πολύ σωστά. Όπως γνωρίζετε, στις 2 του μήνα θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου για τον EastMed και η επίσημη τελετή θα γίνει στην Αθήνα στις 2 του μήνα. 

Ερώτηση: Εκεί θα είστε;  Ετοιμάζετε βαλίτσες; 

Απάντηση: Ναι θα συνοδεύω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Ερώτηση: Ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλή χρονιά. 

Απάντηση: Να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία, χαρά και κύρια μια λύση στο εθνικό μας πρόβλημα και ευχόμαστε το 2020 να είναι αυτή η χρονιά που θα μας δώσει την πολυπόθητη λύση μετά από τόσες δεκαετίες.»

(ΛΦ/ΑΜ/ΣΧ)

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν.Χριστουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό