Στέιτ Ντιπάρντμεντ: Στις 7 Ιανουαρίου η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο

Την περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κύπρο, από τις 3-7 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα,  όπως αναμενόταν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας κι όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «στις 7 Ιανουαρίου, ο Υπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επαναβεβαιώσει στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις κυπριακής ηγεσίας προσπάθειες υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται.
 
Πρώτος σταθμός της περιοδείας Πομπέο θα είναι το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας της χώρας και θα επαναβεβαιώσει την ηγεσία της χώρας για την αμερικανική υποστήριξη στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Θα συζητήσει επίσης με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της επιχειρηματικής κοινότητας θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το επενδυτικό κλίμα και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα τη κυβέρνησης.

Στο Μινσκ θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Λουκατσένκα και τον ΥΠΕΞ Μακέι τη δέσμευση των ΗΠΑ σε μία ανεξάρτητη, σταθερή και ευημερούσα Λευκορωσία και θα επιβεβαιώσει την επιθυμία για εξομάλυνση των σχέσεων και προώθηση των διμερών σχέσεων.

Παρόμοιους στόχους θα προωθήσει στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Επιπρόσθετα στην Τασκένδη θα λάβει μέρος σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν) για να συζητήσει τα κοινά συμφέροντα για την ειρήνη και σταθερότητα στην Κεντρική Ασία.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν οκτώ πρόσωπα που διέμεναν παράνομα στη Κύπρο
Επιτέθηκαν σε 24χρονο σε στάση λεωφορείου στη Λάρνακα και του έκλεψαν το σακίδιο του και 50 ευρώ
Ξεγέλασαν 53χρονο για δήθεν πρόστιμο και του απέσπασαν 18,5 χιλιάδες ευρώ
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Ετοιμότητα για συμφωνία για σημεία διέλευσης εξέφρασε o Πρόεδρος-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη
Έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο 75χρονου στη Λάρνακα, στις φλόγες όχημα 40χρονου στη Λευκωσία
Οδεύουν προς αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις για ΑΤΑ-Στον Παναγιώτου το μπαλάκι, ανοίγει τα χαρτιά του
Ταυτόχρονη παρουσία, διαφορετικός καταλογισμός ευθυνών για Βαφεάδη και Κουτσούλη-Η γκρίζα ζώνη του πορίσματος
Κλείδωσαν οι επόμενοι σταθμοί στο Κυπριακό-Με ΜΟΕ συνεχίζεται η συζήτηση μέχρι τις παράνομες «εκλογές»
Προς την ορθή κατεύθυνση θεωρεί τα αποτελέσματα της πολυμερούς ο Πρόεδρος-«Θα κριθούν στην πράξη»