Άξιζε τη Χρυσή Μπάλα ο Μέσι; Αδικήθηκε ο Φαν Ντάικ;

Τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη βράβευσή του από το γαλλικό περιοδικό «France Football» (καθώς μεσολάβησαν δύο βραβεία για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και πέρυσι για τον Λούκα Μόντριτς) ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα έβαλε στη συλλογή του την έκτη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του, αριθμό που πια αποτελεί ρεκόρ καθώς ξεπέρασε τον Πορτογάλο της Γιουβέντους, ο οποίος έχει πέντε. 

Θυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, ο Μέσι είχε πάρει και το βραβείο «The Best», αυτό δηλαδή που δίνει η FIFA στον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Απόλυτος κυρίαρχος, δηλαδή, για το 2019. 

Κι ενώ, μάλλον, δεν αμφισβητείται ότι ο Ρονάλντο δεν άξιζε να πάρει αυτή την πρωτιά, παρά το γεγονός ότι κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ιταλία με τη Γιουβέντους και το Nations League με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, άνοιξε συζήτηση για το κατά πόσο αδικήθηκε και στις δύο περιπτώσεις ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. 

Προβεβλημένοι σύνδεσμοιΌποίος παίκτης κι αν είσαι εδώ κάνεις το παιχνίδι σου με Fantasy, Missions, Matchcombo & αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! Πάτα εδώ!

Ο Ολλανδός αμυντικός της Λίβερπουλ έμεινε και στις δύο ψηφοφορίες, του «France Football» και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στη δεύτερη θέση πίσω από τον Μέσι. 

Ένα θέμα είναι πως «μετριέται» η επιτυχία ώστε να δοθούν τα βραβεία. Είναι οι τίτλοι, ομαδικοί και ατομικοί, που κατακτούν οι ποδοσφαιριστές; Αυτό είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο. Είναι η απόδοσή τους; Αυτό είναι περισσότερο υποκειμενικό. 

Διότι αν, για παράδειγμα, μετρούν οι τίτλοι αρκεί να αναφέρουμε πως ο Μπερνάρντο Σίλβα κατέκτησε πέντε το 2019 (τέσσερις με τη Μάντσεστερ Σίτι και το Nations League με την εθνική ομάδα)! Ο Πορτογάλος τερμάτισε ένατος στην ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα»..

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο, (υποτίθεται ότι) δεν δίνονται ως αναγνώριση επιτευγμάτων μιας καριέρας, αλλά αποκλειστικά για όσα έγιναν ανά έτος. 

Ο Μέσι κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, παίρνοντας το «Χρυσό Παπούτσι». Απέτυχε, όμως, ξανά με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, που αποκλείστηκε από τη Βραζιλία στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα. 

Ο Φαν Ντάικ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ, σήκωσε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και έφτασε ως τον τελικό του Nations League με την Ολλανδία. 

Οι δυο τους αναμετρήθηκαν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την περσινή σεζόν, με τον Αργεντινό να είναι... άφαντος στο «Άνφιλντ», τους Καταλανούς να χάνουν με 4-0 και να μένουν εκτός τελικού. Μια από τις χειρότερες βραδιές στην καριέρα του Μέσι. 

Παρά το γεγονός ότι είναι αμυντικός, η επίδραση που έχει ο Ολλανδός τόσο στη Λίβερπουλ όσο και στους «οράνιε» είναι αξιοσημείωτη. Είναι ο παίκτης που άφησε το σημάδι του στην εντυπωσιακή πορεία που έκανε τόσο η Λίβερπουλ όσο και η εθνική Ολλανδίας το 2019. Οι «κόκκινοι» έλυσαν με τον Φαν Ντάικ το χρόνιο πρόβλημα μιας άμυνας που «έμπαζε» και οι «οράνιε» επέστρεψαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τις αποτυχίες των προηγούμενων ετών. 

Στα μείον του Φαν Ντάικ είναι, βέβαια, ότι είναι αμυντικός (ο τελευταίος που έχει πάρει «Χρυσή Μπάλα» ήταν το 2006 ο Φάμπιο Καναβάρο) και επίσης δεν είναι τόσο... εμπορικός. Παίζει κι αυτό κάποιο ρόλο. 

Ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο εδώ και χρόνια. «Του αξίζει το βραβείου του καλύτερο όσο παίζει» λένε συμπαίκτες και αντίπαλοί του υποκλινόμενοι. Ναι, αλλά αν αποδεχθούμε αυτό, τότε για ποιο λόγο να δίνονται βραβεία στον καλύτερο κάθε χρόνο; Ας μην το κάνουν αν είναι να μην αναγνωρίζονται τα πεπραγμένα κάθε ποδοσφαιριστή κάθε χρονιά. Ή ας δίνουν ένα βραβείο στον δεύτερο καλύτερο. Από την άλλη δεν χρειάζεται έξι «Χρυσές Μπάλες» ο Μέσι για να είναι ο καλύτερος, ούτε μία «Χρυσή Μπάλα» ο Φαν Ντάικ για να αναγνωριστεί τι παιχταράς είναι... 

Πηγή: Sdna.gr

Δειτε Επισης

Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Επαναλαμβάνει βούληση και συζητά τα επόμενα βήματα με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος
Τρεις ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου πρότεινε η Λευκωσία για τριμερή
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί