Αλαλούμ στην Αθήνα-Διαψεύδει τα περί παγώματος των ΜΟΕ με την Τουρκία το Μαξίμου
18:25 - 03 Δεκεμβρίου 2019

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως η Αθήνα προχωρά σε αναστολή των συζητήσεων με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, μέχρι νεωτέρας.
Μάλιστα τονίζονταν πως το «πάγωμα» των συζητήσεων έρχεται μετά και την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, καθώς και τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το προσωρινό πάγωμα των ΜΟΕ, αποτελούσε αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις τουρκικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών και δη την υπογραφή συμφώνου με τη Λιβύη.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού τόνισαν πως ερευνάται η πηγή της αρχικής διαρροής περί παγώματος των συζητήσεων.
Στο μεταξύ απρόσμενη, αλλά ισχυρή θέση υπέρ της Ελλάδας, έλαβε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας και της Λιβύης. Απαντώντας σε ερώτηση του Έθνους και του hellasjournal.com, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία προκλητική, που έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».
Σε «θέση μάχης» η τουρκική πλευρά
Τρία είναι τα θέματα που θα συζητήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. «Θα ανοίξουμε όλα τα χαρτιά μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και τα τουρκικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να θέσει ενώπιον του Τούρκου προέδρου 3 βασικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Αθήνα.
Πρώτα από όλα, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ωστόσο η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω.
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα είναι το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα δεν θέλει η Τουρκία να κάνει πράξη την προειδοποίησή της ότι θα ανοίξει τις πύλες και για το λόγο αυτό θα απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Άγκυρας.
Και το τρίτο θέμα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν είναι η μη λειτουργία του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο –σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο πάντα- αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα.
Το ύφος και η στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντησή του αύριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της ανατ. Μεσογείου, φάνηκε ήδη όταν αναχώρησε από την Άγκυρα σήμερα το πρωί. «Εμείς κάναμε τα βήματά μας, ας κάνει κι η Ελλάδα τα δικά της, αλλά δεν θα συζητήσω με κανέναν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μου», τόνισε
Ήδη η τουρκική πλευρά έχει πάρει θέση μάχης και το γενικότερο κλίμα στην Τουρκία είναι αυστηρό απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινή γνώμη της Τουρκίας διάκειται αρνητικά απέναντι στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι επιδιώκει με κάθε τρόπο να σφετεριστεί δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο.
