«Ο κοντός και αδύνατος έγινε μάθημα ζωής πλέον»

H Νέα Σαλαμίνα έχει αποδείξε έμπρακτα τα τελευταία χρόνια πως έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου όσο αφορά τις ακαδημίες τις ομάδας και τον τρόπο λειτουργίας τους για την ανάδειξη διαφόρων ταλέντνων.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών της Νέας Σαλαμίνας, Γιώργος Τσούκκας, τοποθετείται στο footballacademia για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, καθώς επίσης για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου.

Γιώργο, πόσα χρόνια ασχολείσαι με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο;
 

Εδώ και 13 χρόνια και τα τελευταία 6, βρίσκομαι ως Τεχνικός Διευθυντής των Ακαδημιών της Νέας Σαλαμίνας.
 

Πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος αυτός;

Όσο δύσκολος και να είναι, τον αγαπώ, με γεμίζει με κάνει να νιώθω όμορφα. Δίνω το 100% της ενέργειας μου και στο τέλος της ημέρας, βλέποντας τι έχουμε δημιουργήσει στις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας, με κάνει πραγματικά να αισθάνομαι όμορφα.

Ποιος ο ρόλος των ακαδημιών, πέραν από τον αυτονόητο, να βγάζουν ποδοσφαιριστές.

Πολύπλευρος. Το ποδόσφαιρο δεν δημιουργεί μόνο ποδοσφαιριστές, αλλά χαρακτήρες και προσωπικότητες. Δεν είναι εύκολο να παίξουν όλα τα παιδιά ποδόσφαιρο. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά τις σωστές βάσεις, να δημιουργήσουμε προσωπικότητες, να γίνουν σωστοί άνθρωποι, προς όφελος της κοινωνίας. Στη Νέα Σαλαμίνα, θεωρώ, ότι τον στόχο αυτό τον έχουμε πετύχει και παρέχουμε στα παιδιά, όλα όσα χρειάζονται για να εξελιχτούν τόσο σαν ποδοσφαιριστές, όσο και σαν άνθρωποι. Τα παιδιά εισέρχονται σε μια φάση πειθαρχίας, συνόλου και τους βοηθάμε να εξελιχτούν ατομικά αλλά και ομαδικά και να αγαπήσουν το άθλημα. Φυσικά μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία ανάπτυξης, εισέρχεται και το στοιχείο να βγάλουμε ταλέντα και να ετοιμάσουμε ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα, που είναι το όραμα όλων μας στη Νέα Σαλαμίνα.
 

Οι ομάδες ενδιαφέρονται για τις ακαδημίες τους;

Είμαι πολύ τυχερός που βρίσκομαι σε μια ομάδα που έχει όραμα και πλάνο. Και θέλω να το επαναλάβω αυτό. Βρίσκομαι χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου και η Νέα Σαλαμίνα, έχει όραμα και πλάνο για τις Ακαδημίες. Στη Νέα Σαλαμίνα, έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και όλα όσα χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε και να αναδείξουμε ένα ποδοσφαιριστή.
 

Φιλοσοφία Ακαδημιών υπάρχει;

Φυσικά και υπάρχει. Το πλάνο που ακολουθάμε στη Νέα Σαλαμίνα, είναι απόλυτα συνυφασμένο με το πλάνο της ΚΟΠ για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Θεωρώ, ότι τόσο ο Τεχνικός Διευθυντής της ΚΟΠ Σάββας Κωνσταντίνου, όσο και ο Διευθυντής της Σχολής Προπονητών Μάριος Κωνσταντίνου, κάνουν εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια και το αναπτυξιακό πλάνο της ΚΟΠ μας έχει βοηθήσει. Να σημειώσω, ότι στο πλάνο αυτό, βάζουμε και τις δικές μας πινελιές,  τη δικιά μας μεθοδολογία, τον δικό μας τρόπο ανάπτυξης και τα αποτελέσματα είναι εκεί και φαίνονται.
 

Πως βλέπεις το επίπεδο του αναπτυξιακού μας ποδοσφαίρου;

Θεωρώ, ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα, από, ότι ήμασταν πριν από 10 χρόνια. Πιστεύω, ότι παρέχουμε καλύτερα εφόδια στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και μπορούμε να τους εξελίξουμε σε τέτοιο βαθμό που πριν κάποια χρόνια δεν θα μπορούσαμε. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα σε όλες τις ακαδημίες, είναι οι γηπεδικές και άλλες εγκαταστάσεις. Και εδώ, στη Νέα Σαλαμίνα, ήμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε δημιουργήσει τέτοιες υποδομές, όπου μπορούμε να παρέχουμε στα παιδιά τα πάντα με απώτερο σκοπό την καλύτερη ανέλιξη τους. Όπως έχω αναφέρει και πριν, στο να βελτιωθεί το επίπεδό μας, βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά και η επιμόρφωση από τη Σχολή Προπονητών της ΚΟΠ.

Πως βλέπεις το επίπεδο των αναπτυξιακών προπονητών;

Θεωρώ, ότι υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές, που έχουν ψηλό επίπεδο, χαρακτήρα και προσωπικότητα και μπορούν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στα παιδιά. Όπως όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν φυσικά, οι καλοί, οι μέτριοι και οι κακοί.
 

Μέγα ερώτημα. Υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρο;

Στην Κύπρο υπάρχει πολύ ταλέντο. Δυστυχώς όμως, χάνονται, είτε λόγω κακής διαχείρισης από τις ομάδες, είτε, ότι σε αυτά τα ταλέντα δεν υπάρχει το mentality για να αντέξουν την πίεση και τον ανταγωνισμό. Επίσης, το περιβάλλον, οι γονείς, παίζουν και αυτά τον ρόλο τους για να χαθεί ή όχι ένα ταλέντο.
 

Τη δομή των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων πως την κρίνεις;

Θεωρώ, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος διεξαγωγής, όπου θα υπάρχει περισσότερος συναγωνισμός. Δηλαδή, οι elite ομάδες να αγωνίζονται με ομάδες ίδιου επιπέδου. Είναι κάπως άδικο, μια ομάδα να βρίσκεται στη 2η θέση ή ακόμη και στην 1η  και να κυνηγά το πρωτάθλημα και ξαφνικά επειδή οι υπόλοιπες ομάδες της ακαδημίας δεν πέρασαν στην 10αδα, ξαφνικά να βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Στερείς το δικαίωμα από αυτά τα παιδιά να κυνηγήσουν το πρωτάθλημα ή μια καλή θέση ή έστω τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος να αγωνίζονται με παιδιά τις ίδιας δυναμικότητας με αυτά. Ξεκινούν πολύ καλά οι διοργανώσεις, αλλά πρέπει να βρεθεί ο τρόπος οι δυνατοί να αγωνίζονται με τους δυνατούς.
 

Ο 14χρονος νεαρός Κύπριος δουλεύει τόσο σκληρά όσο χρειάζεται; Η το περιβάλλον του δεν τον αφήνει να αφοσιωθεί σε αυτό;

Οι νεαροί μας απογοητεύονται εύκολα με αποτέλεσμα να τα παρατούν. Όταν βρεθούν για κάποιο λόγο εκτός ομάδας, ή όταν δεν τους πηγαίνει κάτι καλά, βγάζουν μια απογοήτευση, που τους παρεκλίνει από τον στόχο τους. Οι νεαροί μας δεν είναι αφοσιωμένοι όσο θα έπρεπε να είναι με αποτέλεσμα να χάνουν τον στόχο τους. Υπάρχει πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον για τα μαθήματα, τα ιδιαίτερα τις έξτρα ασχολίες τους, που δεν τους αφήνει να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο, να βάλουν στόχο και να τον κυνηγήσουν. Πιστεύω, ότι μπορούν να συνδυάσουν και σχολικές επιδόσεις αλλά και ποδόσφαιρο, αν βάλουν στόχους και αφοσιωθούν σε αυτούς. Δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω.

Στους γονείς, που βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, τι μήνυμα στέλνεις;

Αυτό που είπα πριν. Από τι στιγμή που έρχονται σε μια Ακαδημία πρέπει να την εμπιστευτούν. Αν βλέπουν με τα δικά τους κριτήρια, ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τους αρέσει, τότε ελεύθερα, μπορούν να επιλέξουν κάποια άλλη Ακαδημία. Θεωρώ, ότι είναι ανεπίτρεπτο να έρχονται σε αντιπαράθεση με προπονητές της Ακαδημίας και αυτό να γίνεται μπροστά στα παιδιά. Εκεί πιστεύω όταν συμβεί, το παιχνίδι έχει χαθεί. Αυτό που θέλω να τους περάσω ως μήνυμα, είναι για τη δικιά μας Ακαδημία  να μας εμπιστευτούν, έχουμε ήδη δείξει και αποδείξει με το έργο μας τι μπορούμε να κάνουμε. Στα παιδιά τους, να προσπαθούν να τα εμπνέουν και πριν από τον αγώνα απλά να τα παροτρύνουν να απολαύσουν το παιχνίδι και μετά αν πέρασαν καλά. Αν πέρασαν καλά, τότε το κρατάμε και όλα καλά, αν όχι, τότε να ψάξουν το λόγο γιατί δεν πέρασαν καλά. Να είναι με λίγα λόγια υποστηρικτικά σωστοί με τα παιδιά τους.

 "Το κοντός και αδύνατος, το λέω συχνά για να το υπενθυμίζω σε κάποιους''

Πας στο γήπεδο. Πως μπορεί να σε κερδίσει ένας μικρός;

Οξυδέρκεια, να έχει ποδοσφαιρικό μυαλό και προσωπικότητα. Θα εστιάσω στον τρόπο σκέψης του και στο πως ενεργεί μέσα στο γήπεδο. Αν με κερδίσει η προσωπικότητά και ο τρόπος σκέψης του, συν τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ, τότε θα ενδιαφερθώ να μάθω περισσότερα για αυτόν.
 

Πως αισθάνεσαι όταν χάνεται ένα ταλέντο;

Σε κανένα δεν αρέσει να βλέπει να χάνονται ταλέντα. Δεν είναι ωραίο αίσθημα. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω, είναι ότι στις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας, υπάρχουν οι υποδομές, το ανθρώπινό δυναμικό, η στήριξη και το τονίζω, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε και ένα ταλέντο. 
 

Πως «κτίστηκε» όλη αυτή η υποδομή που βλέπουμε σήμερα στις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας;

Στο κομμάτι των Ακαδημιών, η Νέα Σαλαμίνα ακολουθεί Ευρωπαϊκά πρότυπα. Υπάρχει το όραμα και το πλάνο της Διοίκησης, που δίνει μεγάλη έμφαση στις Ακαδημίες. Υπάρχει εξαιρετική και άριστη συνεργασία και σχέση με τον προπονητή της πρώτης ομάδας, κ. Σάββα Πουρσαϊτίδη και το τεχνικό του επιτελείο, τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Μάκη Παπαϊωάννου και την εφορεία ποδοσφαίρου. Το επίπεδο  που βρισκόμαστε σήμερα, δημιουργήθηκε σταδιακά και εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλους τους νυν προπονητές, αλλά και όσους προπονητές, γυμναστές, προπονητές τερματοφυλάκων που πέρασαν κατά διαστήματα από τη Νέα Σαλαμίνα, γιατί όλοι με το λιθαράκι τους βοήθησαν σήμερα να βρισκόμαστε στο επίπεδο που είμαστε. Θέλω, να ευχαριστήσω, τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από όλο αυτό, την Οργανωτική Υπεύθυνη των Ακαδημιών Μαρία Καφατάρη, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς επίσης τους Νίκο Χατζηλάμπρου και Γιάννη Δημητρίου, οι οποίοι εδώ και χρόνια στηρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε στις Ακαδημίες μας.

  "Στις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, ΔΕΝ θα χαθεί κανένα ταλέντο''

Το «κοντός» και «αδύνατος» πως προέκυψε;

Πριν μερικά χρόνια, μίλησα με υπεύθυνους των Εθνικών Ομάδων, για κάποιους ποδοσφαιριστές, ότι είναι ταλέντα και πρέπει να τους αξιολογήσουν, ανάμεσά τους ήταν και  ο Ιωάννης Κωστή. Για τον Κωστή λοιπόν, εισέπραττα, ότι είναι  είναι «κοντός» και «αδύνατος» και όχι μόνο από έναν ομοσπονδιακό προπονητή αλλά από 2-3. Στο τέλος της ημέρας, ποιοι έμειναν εκτεθειμένοι;  Αυτοί, που με την κρίση τους «κοντός» και «αδύνατος» έκριναν πριν λίγα χρόνια τον Κωστή και σήμερα τον βλέπουν και τον θαυμάζουν, ως το μεγαλύτερο ταλέντο του Κυπριακού ποδοσφαίρου, βασικός στην Εθνική Αντρών και με μεταγραφή ήδη στο εξωτερικό. Ο λόγος που συχνά χρησιμοποιώ τη φράση «κοντός» και «αδύνατος», είναι για να τους το υπενθυμίζω, για να μη χαθεί κανένα άλλο ταλέντο.  Κάθε ταλέντο που χάνεται, χαμένο βγαίνει το ποδόσφαιρο, οι Εθνικές ομάδες και οι σύλλογοι μας.
 

Πως νιώθεις που κέρδισες το «στοίχημα» με τον εαυτό σου για τον Κωστή;

Επειδή πολλά ακούγονται, να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Τον Ιωάννη Κωστή τον εντόπισα σε ηλικία 10 ετών, όταν αγωνιζόταν στην ομάδα της Ορμήδειας. Από την πρώτη στιγμή διέκρινα, τα στοιχεία εκείνα που έχω αναφέρει, ότι ψάχνω στα ταλέντα,  την οξυδέρκεια και την προσωπικότητα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν τον παρακολουθούσα και ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τον πατέρα του. Μετά το τέλος της σεζόν, εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας. Από την πρώτη στιγμή τον πίστεψα πάρα πολύ. Καταρχήν είναι ένα παιδί πολύ αφοσιωμένο, έβαλε στόχο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, τον κυνήγησε και τον πέτυχε. Ο Ιωάννης, αγαπά παθολογικά το ποδόσφαιρο. Δουλέψαμε χιλιάδες ώρες προπόνησης, εκτός προγράμματος προπόνησης, Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρια, αργίες, μετά από ήττες. Τον είχα πραγματικά σαν τρίτο μου γιο. Μετά από όσα περάσαμε μαζί που δεν ήταν και λίγα, να τον βλέπω σήμερα, να παίζει το ποδόσφαιρο, το οποίο εγώ διέκρινα, ότι μπορεί να παίξει, να είναι βασικός στην Εθνική Αντρών, να έχει πάρει ήδη μεταγραφή για το εξωτερικό, μόνο περηφάνια μπορώ να νιώσω. Συνειδητοποιώντας, ότι μπορεί και εγώ να έχω βάλει το μικρό μου λιθαράκι για να συμβεί αυτό, με γεμίζει πραγματικά με όμορφα συναισθήματα.
 

Είμαι γονιός, γιατί να επιλέξω τις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας για το παιδί μου;

Στις Ακαδημίες της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, οι γονείς θα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους που έχουν όνειρο να παίξουν ποδόσφαιρο. Υπάρχουν δείγματα γραφής για την επαγγελματική δουλειά που γίνεται και είμαστε χαρούμενοι που δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς και μιλούν τα αποτελέσματα μας.  Έχουμε κερδίσει απόλυτα το στοίχημα που δεν ήταν άλλο από το να μας εμπιστευτούν οι γονείς τα παιδιά τους και αυτό φαίνεται από τους αυξητικούς αριθμούς παιδιών που επιλέγουν τις ακαδημίες μας.  Οι ακαδημίες της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ νιώθουμε ότι είναι οι καλύτερες στο νησί μας και υποσχόμαστε ότι χρόνο με χρόνο, θα βελτιωνόμαστε ακόμη περισσότερο.  Επομένως καλώ όλους τους γονείς να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους, γιατί εδώ θα πάρουν και τις ευκαιρίες τους, όπως τις έχουν πάρει πολλοί ποδοσφαιριστές προερχόμενοι από την ακαδημία μας. Δεν είναι τυχαίο που στην Α ομάδα της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ υπάρχουν 8 ποδοσφαιριστές και κάποιες φορές και περισσότεροι που προέρχονται από τις ακαδημίες μας.

"Υπάρχει όραμα και πλάνο της Διοίκησης για τις Ακαδημίες''

Λέμε για τους ποδοσφαιριστές, ότι κάνουν πολλές θυσίες και θυσιάζουν ώρες, αυτό ισχύει και για τους προπονητές, εσύ πως το βίωσες στα τόσα χρόνια.

Αυτό είναι δεδομένο. Έχω στερήσει από τα παιδιά μου, από τα 2 μου αγόρια και πολύτιμο χρόνο και χρόνο ουσίας, αλλά και πολύτιμες στιγμές. Έτσι, ότι όμορφο και καλό έχω καταφέρει θα ήθελα να τους το αφιερώσω.
 

Το καταληκτικό σου σχόλιο 

Θεωρώ, ότι οι ομάδες πρέπει να δουν το θέμα του Κύπριου ποδοσφαιριστή πιο ζεστά. Υπάρχουν ταλέντα και πρέπει να τους δοθούν οι ευκαιρίες να αποδείξουν τι αξίζουν. Ταυτόχρονα, πρέπει και οι νεαροί Κύπριοι ποδοσφαιριστές, να αφοσιωθούν περισσότερο και να θέτουν στόχους. Να θέσουν στόχο και με σκληρή και επίμονη δουλειά να τον κυνηγήσουν για να τον πετύχουν. 

Πηγή:footballacademia.com

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ανενεργός ο νόμος για Πόθεν Έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μη ξεκάθαρη η λύση-Χωρίς διόδους οι whistleblowers
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
Απαντά για τα προσκλητήρια σε υπηρεσιακούς φακέλους ο Αρχηγός-Δηλώνει πως ήταν εν αγνοία του, πλήρωσε το κόστος
Καταγγελία σε βάρος Αρχηγού Αστυνομίας για αποστολή... προσκλητηρίων σε υπηρεσιακούς φακέλους
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή