Αγγίζει τα έξι δις το κόστος κατασκευής του EastMed-Πώς θα χρηματοδοτηθεί

Στην αντεπίθεση για να ανατρέψουν τα τετελεσμένα που επιθυμεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ανακοίνωση για υπογραφή των συμφωνιών για κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, πέρασαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ.
 
Μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν τα τελευταία 24ωρα, οι ηγέτες των τριών χωρών, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, πως η υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας θα λάβει χώρα την δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου, στην Αθήνα.
 
Μετά από λίγο το γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας πως για αυτόν τον σκοπό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μεταβεί στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου.
 
Η κατάληξη στην υπογραφή των συμφωνιών ήρθε μετά από την επιμονή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ο οποίος εξ αρχής τασσόταν υπέρ της κατασκευής του EastMed, για να στέλνει με ασφάλεια το φυσικό αέριο που εντοπίστηκε στα κοιτάσματα της χώρας προς τις χώρες της Ευρώπης.
 
Την κατασκευή του αγωγού ευνοούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν με κάθε τρόπο την παύση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από την Ρωσία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, αναμένεται να δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους το μεγαλεπήβολο έργο, η κατασκευή του οποίου υπολογίζεται στα πέντε με έξι  δις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλεί ξανά την Ε.Ε. πως θα ανοίξει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών ο Ερντογάν
 
Όπως ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, «η οικονομική ανάλυση ζήτησης και προσφοράς φυσικού  αερίου δείχνει ότι το έργο, με τις αναμενόμενες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι οικονομικά βιώσιμο και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στην αγορά φυσικού αερίου άλλες πηγές στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις μελέτες ο EastMed, θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες και θα αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στην περιοχής μας.
 
Ο East Med προβλέπει την κατασκευή αγωγού 1.900 χλμ. κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου. Θα ξεκινάει στις περιοχές εξόρυξης στις ισραηλινές ακτές και θα οδηγεί μέσω Κύπρου και Κρήτης στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή θα συνεχίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου ο αγωγός θα συναντά τον σχεδιαζόμενο αγωγό Poseidon ο οποίος θα καταλήγει στο Ότραντο της Ιταλίας απ’ όπου το αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο. 1.300 χλμ. του αγωγού θα κατασκευαστούν υποθαλάσσια σε βάθη που φτάνουν τα 3.000 μέτρα αυτό συνιστά μεγάλη τεχνική πρόκληση.
 
Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.
 
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο εξελίξεων-Πέφτουν στην Αθήνα οι υπογραφές για τον EastMed

 
Η προετοιμασία για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, χθες την Κυριακή στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση με τον πολύ καλό του φίλο, Νίκο Δένδια, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών του και τις σημαντικότατες επαφές που πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή και τις προηγούμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως πριν διενεργηθούν οι επισκέψεις και επαφές Δένδια στην περιοχή προηγήθηκε συντονισμός μεταξύ των δύο. Σημείωσε ότι οι προσεγγίσεις και οι στόχοι είναι κοινοί και τόνισε πως «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες κινήσεις, από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και αυτό είναι και το κάλεσμα προς όλα τα κράτη της περιοχής», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του, καθώς υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
 
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συντονίζονται για EastMed και τουρκική προκλητικότητα Λευκωσία-Αθήνα
 
«Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
 
Ερωτώμενος για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά».
 
Αναφερόμενος στην υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγό EastMed, ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».
 
«Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».
 
Τέλος, σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Αιγύπτου.

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν.Χριστουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό