Πώς γίνεται η πρόγνωση του καιρού-Ο REPORTER στον Σταθμό Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας

Ένα τεράστιο μπαλόνι που αφήνεται στον αέρα και συλλέγει δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια τυγχάνουν επεξεργασίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με βάση συγκεκριμένα μοντέλα, είναι αυτό με το οποίο μετρούν τον καιρό οι μετεωρολόγοι.
 
Ο REPORTER βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μετεωρολογίας στην Αθαλάσσα – στον «Σταθμό Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας» για την ακρίβεια – και όπως αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος δρ Κλεάνθης Νικολαϊδης, ο σταθμός αυτός είναι ένας από τους 650 που υπάρχουν παγκοσμίως και άρα για την Κύπρο, όπως σημειώνει, είναι πολύ σημαντική η ύπαρξή του.
 
Για το πώς γίνεται η πρόγνωση του καιρού, ο κ. Νικολαϊδης εξηγεί ότι δύο φορές την ημέρα και για 365 ημέρες τον χρόνο, αφήνεται στην ατμόσφαιρα ένα μπαλόνι το οποίο συνδέεται με μία συσκευή που ονομάζεται «ραδιοβολίδα» και φέρει αισθητήρες, η οποία καθώς ανεβαίνει προς τα πάνω μεταφέρει πληροφορίες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την ταχύτητα, τη διεύθυνση των ανέμων, τη θερμοκρασία, την υγρασία, πού υπάρχουν σύννεφα κλπ.
Το μπαλόνι, όταν ανέβει σε συγκεκριμένο ύψος, σπάει, ενώ μαζί χάνεται και η ραδιοβολίδα που είναι κόστους 112 ευρώ η καθεμιά.
 
«Το ύψος της ατμόσφαιρας εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα και αυτό που ονομάζουμε ‘πρόγνωση καιρού’ είναι η μέτρηση που γίνεται στο χαμηλότερο κομμάτι της. Το κομμάτι αυτό έχει πάχος περίπου 12 χλμ και είναι μέσα σε αυτή την έκταση που εξελίσσονται ο καιρός και το κλίμα σε όλο τον κόσμο.
 

Το μπαλόνι το οποίο συνδέεται με τη ραδιοβολίδα και αφήνεται στον αέρα δύο φορές την ημέρα.

Για να μπορέσουμε στη συνέχεια να προβούμε στην πρόγνωση του καιρού πρέπει να κάνουμε και ένα πλήθος από υποθέσεις που υπακούν στους νόμους της θερμοδυναμικής και της φυσικής, ενώ χρειάζονται και γνώσεις τόσο μαθηματικών όσο και ηλεκτρονικών υπολογιστών αφού όλα τα δεδομένα που συλλέγονται εισάγονται σε μαθηματικές εξισώσεις για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς θα μεταβληθεί ο καιρός π.χ. σε έξι ώρες.

 
Τα μαθηματικά που βρίσκονται πίσω από την πρόγνωση του καιρού παράγουν χάρτες και το πώς αυτοί αποκωδικοποιούνται είναι ακριβώς η δουλειά του προγνώστη. Παλιά αυτοί οι χάρτες σχεδιάζονταν στο χέρι, διαδικασία που ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνονταν και λάθη. Σήμερα γίνονται με τη βοήθεια εξελιγμένων προγραμμάτων», αναφέρει ο κ. Νικολαϊδης.
 
Η απάντηση στις επικρίσεις για λάθος προγνώσεις
Σε υπόδειξη ότι παρατηρούμε και σήμερα να γίνονται λάθη, ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Έσπευσε όμως να εξηγήσει ότι επειδή η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ θερμή θάλασσα και υπάρχει επίσης το μεγάλο υψόμετρο στο Τρόοδος και τον Πενταδάκτυλο, δεν είναι πάντα εύκολο να δώσει ένα μοντέλο την ακριβή περιγραφή του καιρού που θα ακολουθήσει.
«Οι περιγραφές που γίνονται για τη θάλασσα είναι πιο σωστές απ’ ό,τι για την ξηρά και αυτό επειδή η θάλασσα είναι επίπεδη, ενώ η ξηρά πολύ-επίπεδη. Στις μεγάλες περιοχές η πρόγνωση του καιρού καταγράφεται καλύτερα, στην Κύπρο, επειδή είναι μικρή, χρησιμοποιούμε τα διάφορα περιοδικά μοντέλα καιρού. Έχουμε πολύ μεγάλη έγνοια, θέλουμε να δίνουμε πάντα σωστές προγνώσεις. Κάποτε πετυχαίνουμε κάποτε όχι, ναι, λάθη μπορεί να γίνουν. Πόσες όμως φορές έχει συμβεί αυτό;», διερωτάται ο κ. Νικολαϊδης.
 
Περαιτέρω και απαντώντας στις επικρίσεις για λανθασμένες ενίοτε προγνώσεις, επισημαίνει:
 
«Τα πράγματα είναι απλά. Τι λέει το δελτίο καιρού σήμερα; Θα έχουμε τοπικές βροχές, μεμονωμένη καταιγίδα. Τι είναι σωστό και τι λάθος; Εάν εκεί που ήσασταν εσείς δεν είχε καταιγίδα και είχε κάπου αλλού, αυτό σημαίνει ότι έγινε λάθος πρόγνωση; Εάν εκεί που ήσασταν εσείς δεν είχε βροχή αλλά ηλιοφάνεια, σημαίνει ότι έγινε λάθος πρόγνωση;
Οι προγνώσεις μας γίνονται στα πλαίσια των οδηγιών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και πρέπει να κρίνονται πάντοτε σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν την ώρα της πρόγνωσης. Εάν τη στιγμή της μέτρησης υπήρχε ένα σύνολο δεδομένων που δικαιολογούν τη συγκεκριμένη πρόγνωση, τότε είναι ορθή. Εάν όμως την κρίνει κάποιος εκ του αποτελέσματος, δεν σημαίνει ότι ως κριτής σχολιάζει σωστά. Οι μετεωρολόγοι συλλέγουν και μεταφέρουν τα δεδομένα την ώρα που γίνεται η πρόγνωση».
 
 
Για την ακύρωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου
Ο κ. Νικολαϊδης έδωσε απάντηση και στην έντονη κριτική που δέχθηκε η Μετεωρολογική Υπηρεσία την 28η Οκτωβρίου, όταν λόγω έκδοσης ανακοίνωσης για κίτρινη προειδοποίηση, η μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.
 
«Για την 28η Οκτωβρίου να πω ότι στην περιοχή της Κόσιης η ώρα 9 υπήρχε καταιγίδα και βροχές τέτοιας έκτασης, Σπου αυτοκίνητα σταματούσαν στην άκρη του δρόμου. Την προηγούμενη ημέρα επικρατούσαν επίσης ισχυρές καταιγίδες και θα θυμάστε ότι δύο κυνηγοί κτυπήθηκαν από κεραυνό στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, με τον έναν να τραυματίζεται κρίσιμα. Η παρέλαση λοιπόν την 28η Οκτωβρίου άρχιζε στις 11. Τι έπρεπε να κάνουμε όταν η πρόγνωση έδειχνε πως ο καιρός θα εξακολουθούσε να είναι έτσι; Έπρεπε να το αγνοήσουμε;

Η πρόγνωση του καιρού γίνεται σε συνδυασμό και με συστήματα που βρίσκονται στο αίθριο των εγκαταστάσεων του σταθμού ραδιοβολήσεων, με τα οποία μετριέται η ακτινοβολία, η βροχή, η θερμοκρασία, η υγρασία κλπ.

Και τι θα γινόταν με εκείνες τις χιλιάδες κόσμου σε ένα μικρό χώρο με καλώδια μέσα στους δρόμους, μικροφωνικές, ρεύματα, με τα παιδιά να είναι μακριά από τους γονείς τους, εάν σημειωνόταν καταιγίδα; Καλύτερα να προστατευόμαστε παρά να διακινδυνεύουμε», είπε ο κ. Νικολαϊδης, ενώ περαιτέρω σημείωσε ότι το τμήμα έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, ασχέτως εάν την ώρα της παρέλασης δεν σημειώθηκαν φαινόμενα.

 
«Σημειώθηκαν όμως μετά», προσθέτει και υπενθυμίζει ότι περίπου μία ώρα αργότερα είχε εκδηλωθεί έντονη καταιγίδα τόσο στην περιοχή των Κρασοχωριών στη Λεμεσό, όσο και στην περιοχή των Κοκκινοχωριών.
 
«Την καλοπροαίρετη κριτική την δεχόμαστε για να βελτιωνόμαστε και πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη αφού δεν έχω να αντιμετωπίσω μόνο τα ΜΜΕ και τον κόσμο, αλλά και την ίδια τη συνείδησή μου», σημειώνει ο κ. Νικολαϊδης.
Τέλος και ερωτηθείς εάν φέτος, όπως και πέρσι, θα έχουμε ικανοποιητικές βροχές, απάντησε αρνητικά.
 
«Μόνο πέρσι έβρεξε ικανοποιητικά, όμως για φέτος δεν περιμένουμε τέτοια βροχή. Ιστορικά, τη μεγαλύτερη ποσότητα η Κύπρος την πήρε το 1968-69, όταν έριξε 800 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή, εάν έπεφτε μεμιάς αυτή η ποσότητα, η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε λίμνη με 80 εκατοστόμετρα ύψος. Πέρσι η ποσότητα βροχής ήταν μόλις κατά ενάμιση πόντο χαμηλότερη (785 εκατοστόμετρα), αλλά για φέτος δεν περιμένουμε επανάληψη του φαινομένου», είπε ο κ. Νικολαϊδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΑψήφησαν τον καιρό και παρέλασαν κανονικά μαθητές στη Λευκωσία (pics)

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας