Ντόμινο εξελίξεων-Πέφτουν στην Αθήνα οι υπογραφές για τον EastMed

Ραγδαίες εξελίξεις, που θα αλλάξουν για τα καλά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και έρχεται ως απάντηση των χωρών της περιοχής στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συντονίζονται για EastMed και τουρκική προκλητικότητα Λευκωσία-Αθήνα

 

Μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν τα τελευταία 24ωρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ηγέτες χωρών της περιοχής, αλλά κυρίως με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισαν την εσπευσμένη συνάντηση τους στην Αθήνα, όπου θα πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή του μεγαλεπήβολου έργου, του αγωγού EastMed.

Η διακρατική συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.
 
Tην υπογραφή της συμφωνίας, επιβεβαίωσε μέσω γραπτής δήλωσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.
 
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη προχθές, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέγραψε την άρση εμπάργκου όπλων στην Κύπρο ο Τραμπ

Δειτε Επισης

Τρία αδελφάκια ανάμεσα στους 12 νεκρούς από τη ρωσική αεροπορική επιδρομή κατά της Ουκρανίας
Εντοπίστηκαν ναρκωτικά και μεγάλο χρηματικό στη Λεμεσό-Προχώρησε σε συλλήψεις η Αστυνομία
Επίσκεψη της προέδρου του ΔΗΣΥ στα μαρωνίτικα χωριά του κατεχόμενου Κορμακίτη
Χειροπέδες σε 50 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Αναχωρούν από τη Δημοκρατία 23
Πάει και το ΑΚΕΛ έξω από Προεδρικό στη διαμαρτυρία για Γάζα-Απαιτεί ακύρωσης της εκδήλωσης ΥΠΑΝ και Πρεσβείας Ισραήλ
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του ο 45χρονος Μάριος Δημητρίου (pic)
Το νομοσχέδιο για Brain Gain και τα χρέη αθλητικών σωματείων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών
Ο Πούτιν βρέθηκε στο επίκεντρο ουκρανικής επίθεσης με drones στο Κουρσκ ενώ πετούσε με ελικόπτερο
Την ανάγκη για βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα συζήτησαν ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας
Πάνω από 20 νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα-Ανάμεσά τους παιδιά, έγκυος και δημοσιογράφος