Πακιστάν: Καταδίκασαν σε θάνατο καθηγητή για προσβολή του Μωάμεθ

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδικάστηκε σήμερα στο Πακιστάν καθηγητής πανεπιστημίου που κατηγορείται ότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ το 2013.
 
Ο Τζουνάιντ Χαφίζ «πρέπει να κρεμαστεί από τον λαιμό ως τον θάνατό του», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου της Μουλτάν, στο κεντρικό Πακιστάν. «Δόξα τω Θεώ, αυτή η υπόθεση ολοκληρώθηκε», σχολίασε ο εισαγγελέας Ζία ουρ Ρέχμαν.
 
Ο Τζουνάιντ Χαφίζ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπαχαουντίν Ζακαρίγια της Μουλτάν κατηγορείται ότι προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ το 2013. Τον Μάιο του 2014 τρεις ένοπλοι δολοφόνησαν τον δικηγόρο του, τον Ρασίντ Ρέχμαν, αφού οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής τον απείλησαν με θάνατο στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας.
 
Ο Χαφίζ, που είναι μουσουλμάνος, κρατείται στην απομόνωση από τον Ιούνιο του 2014. Οι συνθήκες κράτησής του επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς πλέον είναι κλεισμένος σε ένα κελί 8 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε στρατόπεδο, του οποίου είναι ο μόνος κρατούμενος, και από το οποίο δεν έχει δικαίωμα να βγαίνει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Άσαντ Τζαμάλ.
 
«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δίκη σε υποθέσεις βλασφημίας», σχολίασε ο Τζαμάλ. «Θα ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσε.
 
Η καταδίκη του Χαφίζ σε θάνατο είναι «ένα κατάφωρο δικαστικό λάθος», το οποίο είναι «εξαιρετικά απογοητευτικό και απροσδόκητο», αντέδρασε η Ράμπια Μέχμουντ ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας.
 
«Όλη η υπόθεση του Τζουνάιντ και η μακρά του δίκη ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης», κατήγγειλε η ίδια. «Η κυβέρνηση του Πακιστάν θα πρέπει να τον αφήσει αμέσως ελεύθερο και να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον του».
 
Οκτώ δικαστές ανέλαβαν ο ένας μετά τον άλλο την υπόθεση αυτή από το ξεκίνημά της, με τους επτά πρώτους να παίρνουν μετάθεση, είχε ανακοινώσει η Διεθνής Αμνηστία τον Σεπτέμβριο, καταγγέλλοντας «σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία».
 
Η βλασφημία είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα στο Πακιστάν, όπου ακόμη και καταγγελίες για προσβολή του ισλάμ που δεν έχουν στοιχειοθετηθεί μπορούν να οδηγήσουν σε δολοφονίες και λιντσαρίσματα.
 
Η αθώωση στα τέλη Οκτωβρίου της χριστιανής Άσια Μπίμπι, η οποία πέρασε περισσότερα από οκτώ χρόνια στη φυλακή καταδικασμένη σε θάνατο για βλασφημία, είχε προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις σε όλο το Πακιστάν. Πλέον η Μπίμπι ζει στον Καναδά με την οικογένειά της.
 
Πηγή: CNN Greece
 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν συμφώνησε να παύσουν οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας για 30 ημέρες
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ–Πούτιν
Σε εξέλιξη το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία
BINTEO: Μια νεκρή και δυο τραυματίες από το περιστατικό με όχημα που έπεσε σε πεζούς στο Λονδίνο
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο Λονδίνο-Αναφορές για μια νεκρή
Αδιανόητο περιστατικό στην Ιταλία-Μετέφεραν βρέφος σε σακούλα για να το πουλήσουν
Σε τεχνητό κώμα 7χρονη στις ΗΠΑ μετά από challenge στο TikTok
Πλημμύρες στην Ανδαλουσία με 19 ποτάμια στο «κόκκινο»
Νεκρός ο Επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας-Ξεπέρασαν τα 400 τα θύματα της Ισραηλινής επιδρομής
Δίχως τέλος οι αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο στη Β.Μακεδονία