Το Παρίσι αποφάσισε να μη δωρίσει έξι ταχύπλοα στο λιμενικό της Λιβύης

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα δωρίσει έξι πλοία στη Λιβύη, τα οποία θα βοηθούσαν τη χώρα να ενισχύσει τον έλεγχο των ακτών της, εξαιτίας της «κατάστασης» που επικρατεί επί του πεδίου, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.
 
Τη δωρεά των έξι ταχυπλόων είχε αναγγείλει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί τον Φεβρουάριο.
 
«Αν και η δωρεά είχε θεωρηθεί την εποχή εκείνη προς το συμφέρον της Λιβύης, η υπουργός τελικά αποφάσισε να μην παραδώσει τα πλοία στο κράτος αυτό», ανέφερε στις 26 Νοεμβρίου το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε υπόμνημα που έστειλε στο διοικητικό εφετείο του Παρισιού, στο οποίο είχαν προσφύγει οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητώντας την ακύρωση της δωρεάς.
 
«Η κατάσταση στη Λιβύη δεν επιτρέπει τη δωρεά αυτών των πλοίων», επιβεβαίωσε στο AFP το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
 
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη συγκλονίζεται από ένοπλη σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη.
 
Η απόφαση να μην δοθούν στη Λιβύη τα πλοία αυτά αποτελεί «μεγάλη νίκη», η οποία επετεύχθη «χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης» και αναμένεται «να αποτελέσει καμπή στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό», αντέδρασε η Λόλα Σούλμαν αρμόδια για μεταναστευτικά θέματα στη Διεθνή Αμνηστία, μία από τις οργανώσεις που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
 
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εγκατάλειψη αυτής της πρωτοβουλίας που θα είχε καταστήσει τη Γαλλία επίσημο συνεργό στα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη», τονίζουν ο 8 ΜΚΟ σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα.
 
Εξάλλου ζητούν από το Παρίσι να θέσει «αυστηρούς όρους σε οποιαδήποτε διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία με τη Λιβύη προκειμένου να γίνουν σεβαστά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια» των μεταναστών.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Χαμηλές οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς στην Ελβετία
Ο Πούτιν πρότεινε την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία την Πέμπτη στην Τουρκία
Κρεμλίνο: Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση
Το Kονκλάβιο εκ των έσω-Καρδινάλιος αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην ψηφοφορία για τον Πάπα
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Έσωσαν φοιτητή από το Φούτζι δύο φορές σε τέσσερις μέρες-Τη δεύτερη επειδή επέστρεψε για το... κινητό του
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία Ινδίας και Πακιστάν-«Αποφάσισαν πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός»
Αντίποινα και 13 νεκροί από επιθέσεις ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν-Στα θύματα και ένα παιδί
Απόπειρα δολοφονίας του με αρσενικό αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Μακρόν και Μερτς προειδοποιούν τη Ρωσία από το Κίεβο-«Θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις»