Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, που αποκτούν διεθνείς διαστάσεις, όχι μόνο επειδή η Αθήνα προτίθεται να τις θέσει στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, αλλά και επειδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματάει να επιτίθεται στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να επισκιάσουν την -κατά τα άλλα- επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει την Τρίτη στο Λονδίνο.

Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία ζητά την καταδίκη της συμφωνίας από το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, αναμένεται να επαναλάβει πως η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ ανάμεσα στα κράτη-μέλη του, αδικεί την Ελλάδα.

Η βούληση του πρωθυπουργού να διεθνοποιήσει έτι περαιτέρω την στάση της Τουρκίας, η οποία πορεύεται με τη λογική της δημιουργίας ισχυρών τετελεσμένων στην περιοχή της Μεσογείου, είναι σαφής. Στη Σύνοδο της Συμμαχίας, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να πάρει ξεκάθαρη θέση. 

Την ίδια ώρα, «φουντώνουν» τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να συναντά τετ-α-τετ τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με στόχο να «πέσουν οι τόνοι» στα ελληνοτουρκικά. Επισήμως, στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν προβλέπεται μια τέτοια συνάντηση, ωστόσο διπλωματικές πηγές την θεωρούν πιθανή.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη και την Τετάρτη (3-4 Δεκεμβρίου) θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, την Τρίτη, έχει ως εξής:

- Στις 12.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές.

- Στις 19.15 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο παλάτι του Μπάκγιγχαμ.

- Στις 21.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street), που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει τον νέο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοσέπ Μπορέλ, με κύριο θέμα τις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Αθήνας-Καθηλωμένα τα αεροπλάνα
Κατέληξε 23χρονος οδηγός που ενεπλάκη σε τροχαίο στην Ελλάδα-Είχε παντρευτεί και βαπτίσει την κόρη του το Σάββατο
Μητσοτάκης για σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-«Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση»
Ο ήρωας που βούτηξε στον Άραχθο για να σώσει τα παιδιά έκανε τατουάζ τα πρόσωπα του Σπύρου και του Νίσι
Άφαντοι οι γονείς που άφησαν το βρέφος στο μπαλκόνι-Έχει διαταχθεί η απομάκρυνσή του από την οικογένεια
Έκρηξη σε νοσοκομείο στην Ελλάδα-Πληροφορίες για τραυματίες
Τρόμος για 41χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ο πρώην της εισέβαλε στο σπίτι και απείλησε ότι θα τη θάψει
Συγκλονίζει ο αστυνομικός που έσωσε το μωρό από το μπαλκόνι-«Με φακούς ακολουθούσαμε το κλάμα του»
Στη δημοσιότητα βίντεο με το βρέφος να κλαίει στο μπαλκόνι-Το άφησαν οι γονείς του σε καρότσι και πήγαν για ύπνο
Γονείς άφησαν το ένδεκα μηνών μωρό τους να κλαίει στο μπαλκόνι και κοιμήθηκαν με κλειστές τις μπαλκονόπορτες