Τούρκος καθηγητής βλέπει τετραμερή με Συρία, Λίβανο και ψευδοκράτος το επόμενο βήμα της Τουρκίας

Τετραμερή Τουρκίας-Συρίας-Λιβάνου και ψευδοκράτους βλέπει ο καθηγητής του τουρκικού Πανεπιστημίου Κοτς Σούχα Τσουμπουκτσούογλου ως το επόμενο βήμα της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία οπωσδήποτε δεν πρέπει να επιτρέψει ο Λίβανος να ενταχθεί στο μέτωπο των χωρών που βρίσκονται με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ακόμη εισηγείται όπως η Τουρκία, στο πλαίσιο της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Συρία,  πιέσει το καθεστώς Άσαντ ώστε να ξεκινήσει εμπορική συνεργασία με την κατεχόμενη Κύπρο με τη στήριξη μάλιστα και της Μόσχας.
 
Σε δηλώσεις του στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κοτς δήλωσε ότι η συμφωνία που έκανε το 2007 η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Λίβανο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία αποτελεί "παράγοντα κινδύνου για την Τουρκία και τους Τ/Κ".
 
Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι για την πίεση που δέχονται ο ηγέτης της μαρωνιτικής κοινότητας και του Προέδρου της χώρας Αβν με  τις τελευταίες κοινωνικές αναταραχές μπορεί να έχουν δάχτυλο κύκλοι που επιζητούν υποχωρήσεις στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
 
“Η Τουρκία πρέπει να ασκήσει πιέσεις και οπωσδήποτε να μην επιτρέψει όπως ο Λίβανος ενταχθεί στο μέτωπο που βρίσκονται οι χώρες με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’.
 
Πάντως ο Σουχά Τσουμπουκτσούογλου αναφέρει πως η Τουρκία δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τον Λίβανο για τον λόγο ότι “γεωγραφικά ο Λίβανος είναι νοτιοανατολικά της Κύπρου, με άλλα λόγια επειδή είναι ‘πίσω’ δεν μπορεί να κάνει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών όπως έκανε με τη Λιβύη”.
 
“Από την άλλη και νομικά και πολιτικά η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των ακτών της Τουρκίας στην Μερσίνα και τα Άδανα και τις βόρειες ακτές του Λιβάνου δεν μπορεί να γίνει γιατί θα παραβιάσει την ΑΟΖ της Συρίας”, προσθέτει ο Τούρκος καθηγητής.
Σε ερώτηση τί άλλα βήματα μπορεί να κάνει η Τουρκία στην περιοχή για να ενισχύσει τη θέση της, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι “ως προτεραιότητα η Τουρκία θα πρέπει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία και στη συνέχεια να προχωρήσει σε “τετραμερή οικονομική συνεργασία Λιβάνου-Συρίας-‘τδβκ’-Τουρκίας και να προωθήσει επειγόντως τη γραμμή θαλάσσιας συγκοινωνίας Αντάκιας-Αμμοχώστου-Λατάκειας-Βηρυτού”, επισημαίνοντας ότι πριν το 1974 υπήρχε ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Αμμοχώστου Λαττάκειας.
 
“Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για ΄ίδρυση εμπορικών σχέσεων με την ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) και την αναγνώρισή της”, υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο ορίστηκε επιτετραμμένη των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ διεκδικεί επέκταση συλλογικών συμβάσεων και ΑΤΑ για όλους
Επιμένει με την αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ερντογάν-«Θα εντείνουμε τις προσπάθειες»
Επανεκκίνηση για το καλώδιο χωρίς τουρκικά εμπόδια βλέπει η Αθήνα-Απαισιόδοξος για το Κυπριακό ο Γεραπετρίτης
Έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταφορά των κινητών μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο από τα ΗΑΕ
Με τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους το μήνυμα του ΠτΔ για την Εργατική Πρωτομαγιά
Εικοσιένα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ-«Το ισχυρότερο εφόδιο στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού»
Λετυμπιώτης: Εργαζόμαστε αδιάκοπα για βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων με ψευδείς ειδήσεις κατηγόρησε τον Ερχιουμάν ο Τατάρ
ΑΚΕΛ: Διεκδικούμε πραγματική βελτίωση στα εισοδήματα των εργαζομένων