Αναμένουν τσουχτερά πρόστιμα τους ιδιοκτήτες 141 επικίνδυνων οικοδομών (pics)

Με την επιβολή τσουχτερών διοικητικών προστίμων και με επιπλέον χρέωση για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης θα απαντά ο Δήμος Λευκωσίας στους ιδιοκτήτες κατοικιών που κηρύσσονται επικίνδυνες και δεν ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις για επιδιόρθωση.
 
Ως γνωστό, το πρόβλημα αφορά τις πλινθόκτιστες κατοικίες που βρίσκονται κυρίως στην εντός των τειχών πόλη και στις ακριτικές περιοχές, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται υπό κατάρρευση ή έχουν ήδη καταρρεύσει και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.
 
Όπως εξηγεί στον Reporter ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Μάκης Νικολαϊδης, η επιβολή διοικητικών προστίμων υπήρχε ανέκαθεν στον περί Ρυθμίσεων Οδών και Οικοδομών Νόμο, ωστόσο απουσίαζε η κατηγοριοποίηση με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας.
Το κενό αυτό δυσκόλευε την επιβολή του νόμου, ενώ λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος την δύσκολη εκείνη περίοδο δεν ασκούσε ιδιαίτερη πίεση στους ιδιοκτήτες για επιδιορθώσεις. Εκεί που χρειαζόταν άμεση επέμβαση αναλάμβαναν τις εργασίες οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και ακολούθως απέστελλαν στον ιδιοκτήτη τη σχετική χρέωση.
 
Τώρα, βάσει οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών και επειδή το πρόβλημα ολοένα και διογκώνεται λόγω και των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ετών, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία προέβη στην κατηγοριοποίηση των οικοδομών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και καθόρισε τα διοικητικά πρόστιμα ως εξής:
Κατηγορία 1: Αφορά τις επικίνδυνες οικοδομές με μικρές βλάβες, όπως π.χ. πτώση μικρών αντικειμένων, επιχρισμάτων κλπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ, καθώς και πρόσθετη επιβάρυνση μέχρι 100 ευρώ για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης.
 
Κατηγορία 2: Αφορά τις επικίνδυνες οικοδομές με εκτεταμένες ζημιές, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 5.000 μέχρι 13.000 ευρώ και πρόσθετη επιβάρυνση μέχρι 150 ευρώ για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης.
 
Κατηγορία 3: Αφορά τις επικίνδυνες οικοδομές με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης και στην περίπτωση αυτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 13.000 μέχρι 20.000 ευρώ, καθώς και πρόσθετη επιβάρυνση μέχρι 200 ευρώ για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης.
Ειδικότερα τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η κατηγοριοποίηση αφορούν αντίστοιχα α) τη φύση, β) τη βαρύτητα και γ) τη διάρκεια της παράβασης, οι οποίες διαχωρίζονται στις ακόλουθες υποκατηγορίες:
Φύση παράβασης
Κατηγορία Α: Η παράβαση δυνατόν να επηρεάσει ενοίκους, δηλαδή άτομα που διαμένουν στη συγκεκριμένη οικοδομή.
Κατηγορία Β: Η παράβαση δυνατόν να επηρεάσει άτομα σε γειτονικές οικοδομές.
Κατηγορία Γ: Η παράβαση δυνατόν να επηρεάσει διερχόμενα άτομα που διακινούνται στην οικοδομή ή πλησίον της οικοδομής.
Κατηγορία Δ: Αφορά τις περιπτώσεις συνδυασμού των δύο ή και των τριών πιο πάνω κατηγοριών.
 
Βαρύτητα παράβασης
Κατηγορία Α: Η παράβαση αφορά επικίνδυνη οικοδομή με μικρές βλάβες/αστοχίες (πχ. πτώση μικρών αντικειμένων, επιχρισμάτων κτλ.).
Κατηγορία Β: Η παράβαση αφορά επικίνδυνη οικοδομή με εκτεταμένες ζημιές, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
Κατηγορία Γ: Η παράβαση αφορά επικίνδυνη οικοδομή με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης.
 
Διάρκεια παράβασης
Για το ύψος του διοικητικού προστίμου γίνεται συνδυασμός της διάρκειας της παράβασης με τη φύση και τη βαρύτητά της και ανάλογα εμπίπτει σε καθεμιά από τις κατηγορίες 1, 2 ή 3.
Η διαδικασία που ακολουθούσε μέχρι στιγμής ο Δήμος Λευκωσίας ήταν η αποστολή δύο προειδοποιητικών επιστολών στον ιδιοκτήτη για επιδιόρθωση της επικίνδυνης οικοδομής και στην περίπτωση που δεν υπήρχε ανταπόκριση, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου προχωρούσαν στις αναγκαίες εργασίες, αποστέλλοντας ακολούθως στον ιδιοκτήτη τη σχετική χρέωση.
 
Η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών δεν αναιρείται ούτε με τις νέες ρυθμίσεις, ενώ ο Δήμος Λευκωσίας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες, τα ακίνητα των οποίων εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, όπως προβούν εγκαίρως σε όλες στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης ή επιδιόρθωσης για να αποφύγουν την επιβολή διοικητικού προστίμου.
Ο αριθμός των επικίνδυνων οικοδομών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος αφού, σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο, ανέρχονται στις 141. Μεγάλο μέρος τους βρίσκεται στην περιοχή του τεμένους Ομεριέ και του Ταχτ Ελ Καλέ και επίσης στις περιοχές Καϊμακλίου, Χρυσαλινιώτισσας, Αγίων Ομολογητών, Αγίου Αντρέα, Αγίου Αντωνίου, Φανερωμένης, Αγίου Ιωάννη, Αγίου Σάββα και Τρυπιώτη.
 
Δείτε τον κατάλογο εδώ
Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού του διοικητικού προστίμου και της ημερήσιας επιβάρυνσης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου www.nicosia.org.cy / Ενημέρωση / Επικίνδυνες Οικοδομές.

Δειτε Επισης

Συννεφιές, βροχές και σκόνη στο μενού του καιρού-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στήνει το κόμμα και ετοιμάζεται για τη μάχη των Βουλευτικών η Δημοκρατική Αλλαγή
Καταδίκη νοσηλευτή που έβαλε κρυφή κάμερα στις συναδέλφους του και κατέγραφε ιδιωτικές στιγμές-«Ταπείνωση, εξευτελισμός και προσβολή»
Σχεδόν στα μισά του δρόμου οι ανακλήσεις οχημάτων-Καθοριστικοί μήνες Μάιος και Ιούνιος για το χρονοδιάγραμμα
Καθήλωσαν οι μαρτυρίες νεαρών κωφών-«Πως είναι μέτρια η ζωή μέσα στην σιωπή; Όταν δεν ακούω ήχους, τον κίνδυνο...»
Το σενάριο πίσω από την στρατηγική Ευσταθίου, το νομικό παραθυράκι και η αντεπίθεση των διαγραφέντων
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ύποπτο στη Βουλή των Ελλήνων-Λήξη συναγερμού
Με αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας η ομιλία Αννίτας στο ΕΛΚ
Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας