Έντονος προβληματισμός στις ομάδες της Premier League για το Brexit
12:35 - 16 Δεκεμβρίου 2019
Οι πρόεδροι και μεγαλομέτοχοι των ομάδων της Premier League είναι έντονα προβληματισμένοι αναφορικά με το Brexit. Αρκετοί από αυτούς, αν όχι οι περισσότεροι, αναρρωτιούνται αν η έξοδος από την Ευρωπαική Ένωση τους εμποδίσει μελλοντικά ώστε να αποκτήσουν τον …επόμενο Μαχρέζ ή τον Καντέ.
Οι «ισχυροί» λοιπόν της ανώτατης κατηγορίας του Αγγλικού ποδοσφαίρου θέλουν να εξασφαλίσουν την διαβεβαίωση από την Πολιτική ηγεσία της χώρας τους, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις μετεγγραφές ποδοσφαιριστών προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η δημοτικότητα του πρωταθλήματος τους.
Τον Σεπτέμβριο, η Telegraph είχε αποκαλύψει ότι η διοίκηση της Premier League θα ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να τους χορηγήσει απαλλαγή και να μην εφαρμόσει περιορισμούς στις υπογραφές ξένων ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 18 ετών για να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα του αθλήματος .
Λέγεται μάλιστα πως μπορεί να είχε ήδη βρεθεί η μέση λύση ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα από το Brexit, σε περιπτώσεις όπως του Καντέ ή του Μαχρέζ οι οποίοι ήδη κατέχουν γαλλικό διαβατήριο, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος αγωνίζεται στην εθνική Αλγερίας. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε και οι δύο θα είχαν στερηθεί τις άδειες εργασίας και δεν θα μπορούσαν να παίξουν στην κορυφαία κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Βεβαίως τώρα και μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαική Ένωση , ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα κατά την μετακίνηση ποδοσφαιριστών από την Ευρώπη, που θα είναι κάτω των 18 ετών, αν και οι επικεφαλής της Premier League υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό μπορεί να μείνει άθικτο.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση και ειδικά από τον Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου κέρδισε τις εκλογές, ότι οι ποδοσφαιριστές ηλικίας άνω των 18 ετών δεν θα επηρεαστούν όταν τελικά ολοκληρωθεί το Brexit.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Premier League προσφέρει ένα επιβλητικό φόρο ύψους 3 δισ. Λιρών (περίπου 4 δις ευρώ) στο Δημόσιο Ταμείο του Κράτους, ενώ απασχολεί άμεσα 12.000 άτομα και οι διοικούντες της , θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να προστατεύονται από οποιεσδήποτε αλλαγές.
Αν είχε τεθεί σε ισχύ το Brexit στην αρχή της εποχής της Premier League, πιστεύεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ξένων παικτών από τότε, δεν θα είχαν λάβει ‘Αδεια Εργασίας.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τους ξένους νέους που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εγχώριοι» ή γηγενείς (αν για τρία τουλάχιστον χρόνια έπαιζαν ή εκπαιδευόντουσαν με τις μικρότερες ομάδες του ίδιου συλλόγου) καθώς πλέον ο ανταγωνισμός με τις άλλες ομάδες της Ευρώπης θα είναι πολύ πιο ισχυρός .
Η ηγεσία της Premier League μαζί με τους ιδιοκτήτες των συλλόγων θα θεωρούσαν επίσης ως ιδανική λύση να καταργηθούν όλες οι κυρώσεις σε νέους ποδοσφαιριστές, ώστε να μπορούν να φέρουν ταλέντα από τη Νότιο Αμερική. Ειδικά με χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή που παραχωρούν πιο εύκολα τους ταλαντούχους παίκτες τους σε Ισπανία και Ιταλία , αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη με σαφήνεια απάντηση από τη κυβέρνηση.
Νωρίτερα φέτος, πρέπει να αναφέρουμε ότι εκπρόσωπος της FA (ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας ) είχε αποκαλύψει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές τόσο με την ηγεσία της Premier League, της EFL (Επαγγελματική Ένωση της 2ης ουσιαστικά κατηγορίας ) και μια σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως το DCMS (Ψηφιακό Τμήμα για μέσα ενημέρωσης και πολιτισμό) , το Home Office (Υπουργείο Εσωτερικών ) και το Treasury (Οικονομικών) κατά τη διάρκεια αυτής της διαβούλευσης.
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo