Οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και το Brexit αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στο Συμβούλιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα τις τελματωμένες προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων, ενώ το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προμηνύεται ότι θα αποτελέσει ακόμη ένα καυτό θέμα κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
 
Νωρίτερα φέτος τα 19 μέλη της ευρωζώνης είχαν αρχίσει να σημειώνουν προόδους στις επί καιρό τελματωμένες προσπάθειες να ενισχύσουν τη νομισματική και δημοσιονομική τους πολιτική και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από μία νέα κρίση. Όμως οι πρόοδοι αυτές περιήλθαν σε αδιέξοδο όταν η Ιταλία εμπόδισε τις αλλαγές που απαιτούνταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
 
Οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται επίσης και για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που θα τις βοηθήσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές.
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να συζητήσουν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και να προσπαθήσουν να δώσουν νέα ώθηση στις συνομιλίες, όμως δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.
 
Το άλλο θέμα στην ατζέντα τους θα είναι το Brexit, μετά και τη μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές χθες Πέμπτη στη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήδη δήλωσε ότι η πλειοψηφία που κατάφερε να εξασφαλίσει στο νέο κοινοβούλιο του δίνει «ισχυρή εντολή» για το Brexit.
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να στείλουν μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το Κονκλάβιο σε ρυθμούς εκλογής νέου Πάπα-Τα «στρατόπεδα» των εκλεκτόρων και οι πιθανοί διάδοχοι
Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε φεστιβάλ στο Βανκούβερ-Αναφορές για αρκετούς νεκρούς
ΒΙΝΤΕΟ: Χιλιάδες κόσμος στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Πάπα Φραγκίσκο στο κέντρο του Μπουένος Άιρες
Συνελήφθη ύποπτος για τη φονική έκρηξη αυτοκινήτου στη Μόσχα με θύμα στρατηγό
Υπό το φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης-Κοιμούνται στην ύπαιθρο
Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και μακρά εκεχειρία
Τουλάχιστον 18 νεκροί από την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι στη Μπάνταρ Αμπάς-Πάνω από 700 τραυματίες
Οι αναρτήσεις Τραμπ για την κηδεία του Πάπα που εξελίχθηκε σε «άτυπη σύνοδο κορυφής» για την Ουκρανία
Ιστορικές στιγμές στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου-Η χειραψία ειρήνης και η μίνι σύνοδος κορυφής
Πέντε νεκροί και πάνω από 700 τραυματίες από την έκρηξη στο Ιράν-Φέρεται να συνδέεται με καύσιμο πυραύλων