Η Ελλάδα δεν επιλέγει την κλιμάκωση με την Τουρκία, σημειώνουν διπλωματικές πηγές

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν επιλέγει την κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, εκφράζουν διπλωματικές πηγές της χώρας.
 
Αναφορικά με το ζήτημα του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης και την κατάθεσή του στον ΟΗΕ, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει ζητήσει να μην αναρτηθεί το κείμενό στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, λόγω του άκυρου χαρακτήρα της συμφωνίας.
 
Τη συγκεκριμένη θέση αναμένεται να επαναλάβει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.
 
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η στρατηγική της Τουρκίας να αποκομίσει οφέλη μέσω παράνομων ενεργειών είναι λανθασμένη, ενώ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει «σύμφωνα με τις συνταγματικές υποχρεώσεις».
 
Αναφορικά με το casus belli, το οποίο επικαλείται η Τουρκία, οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli και ως εκ τούτου αγνοείται από την ελληνική διπλωματία.
 
Επιπλέον, οι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η Τρίπολη λειτουργεί υπό τον εκβιασμό της Τουρκίας, ενώ αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την παράνομη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στοιχεία ότι η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία κατέχει η Κυβέρνηση της Ελλάδας
 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό αποτελεί ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, η Αθήνα δεν επιθυμεί να προκαλέσει κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον λιβυκό πληθυσμό.
 
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οι διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν είναι κάτι που η Αθήνα αποκλείει, σημειώνοντας ωστόσο ότι προηγείται ο διάλογος με την Τουρκία. Ταυτόχρονα η Αθήνα διαμηνύει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα έχει την επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας