Ισχυρή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο στο προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.
 
«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο.
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καθαρή τοποθέτηση» αναμένει ο Πρόεδρος από τους Ευρωπαίους εταίρους
 
Καλίν: Απαράδεκτο να συζητείται από τρίτες χώρες η συμφωνία 
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν το να συζητείται από άλλες χώρες το αν η Τουρκία μπορεί να κάνει συμφωνία με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία είναι καινούρια. Σε σχέση με αυτό το θέμα δημιουργήθηκε θόρυβος, υπάρχουν αντιδράσεις, είπε.

Υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο να συζητείται από άλλες χώρες μια συμφωνία που έγινε αμοιβαία από δύο χώρες, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες.  «Είδαμε ότι Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα και νότιος Κύπρος έκαναν συμφωνίες για να μας φυλακίσουν στις ακτές της Αττάλειας στην Μεσόγειο. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με όλες τις πλευρές για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης]. Η μόνη εξαίρεση είναι η ‘νότια Κύπρος', είπε, αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, «επειδή δεν την αναγνωρίζουμε επίσημα». 

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι οι δυνάμεις Χάφτερ εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά της Τρίπολης», προσθέτοντας ότι πρόκειται για επιθέσεις εναντίον της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητας κυβέρνησης της Λιβύης. «Είναι ενάντια στη συμφωνία που έκαναν στο Άμπου Ντάμπι στον περασμένο Απρίλιο οι πλευρές του Χαφτέρ και του Σαρράζ. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας ώστε να υπάρξει πρόοδος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να διασφαλιστεί ώστε οι ενδιαφερόμενοι πρωταγωνιστές να κινηθούν σε λογικό και νόμιμο πλαίσιο», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Πρόοδος στα ΜΟΕ για κοιμητήρια και αποναρκοθέτηση-Ψάχνουν ημερομηνία για τη Γενεύη
Επιστολή Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων προς Ολγκίν για Κυπριακό
Θα ξαναδεί Ολγκίν, ζήτησε κοινή συνάντηση με Τατάρ ο ΠτΔ-Εργαζόμαστε για την ουσία, δεν είναι προαπαιτούμενο τα ΜΟΕ»
«Κάτι απτό» για τον Ιούλιο θέλει η Ολγκίν, παραπέμποντας σε ΜΟΕ-Συμφώνησαν με τον Πρόεδρο για να εργαστούν σκληρά
Νέα πυρά ΑΚΕΛ κατά πάντων για τα επεισόδια τη Λακαταμία-«Τα αποτελέσματα της Αστυνομίας είναι πενιχρά»
Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο Προδρικό
«Δημοσιονομική υπευθυνότητα»-Το μήνυμα ΠτΔ για επιβεβαίωση αξιολόγησης από Fitch
Ολγκίν, δεύτερος κύκλος-Με τον Πρόεδρο εγκαινιάζει τις επαφές της νέας της αποστολής
Τον Τατάρ αποφάσισε να στηρίξει στις «προεδρικές εκλογές» το Κόμμα Αναγέννησης
Έβαλε στόχο την εξουσία το ΕΛΑΜ-Τέσσερα βήματα ενόψει Βουλευτικών υπέδειξε ο Χρίστου