Ισχυρή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο στο προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.
 
«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο.
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καθαρή τοποθέτηση» αναμένει ο Πρόεδρος από τους Ευρωπαίους εταίρους
 
Καλίν: Απαράδεκτο να συζητείται από τρίτες χώρες η συμφωνία 
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν το να συζητείται από άλλες χώρες το αν η Τουρκία μπορεί να κάνει συμφωνία με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία είναι καινούρια. Σε σχέση με αυτό το θέμα δημιουργήθηκε θόρυβος, υπάρχουν αντιδράσεις, είπε.

Υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο να συζητείται από άλλες χώρες μια συμφωνία που έγινε αμοιβαία από δύο χώρες, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες.  «Είδαμε ότι Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα και νότιος Κύπρος έκαναν συμφωνίες για να μας φυλακίσουν στις ακτές της Αττάλειας στην Μεσόγειο. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με όλες τις πλευρές για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης]. Η μόνη εξαίρεση είναι η ‘νότια Κύπρος', είπε, αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, «επειδή δεν την αναγνωρίζουμε επίσημα». 

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι οι δυνάμεις Χάφτερ εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά της Τρίπολης», προσθέτοντας ότι πρόκειται για επιθέσεις εναντίον της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητας κυβέρνησης της Λιβύης. «Είναι ενάντια στη συμφωνία που έκαναν στο Άμπου Ντάμπι στον περασμένο Απρίλιο οι πλευρές του Χαφτέρ και του Σαρράζ. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας ώστε να υπάρξει πρόοδος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να διασφαλιστεί ώστε οι ενδιαφερόμενοι πρωταγωνιστές να κινηθούν σε λογικό και νόμιμο πλαίσιο», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα