Τα όπλα στη φαρέτρα με στόχο τη διεθνή απομόνωση του Ερντογάν
06:50 - 10 Δεκεμβρίου 2019
Βασικός στόχος των προσπαθειών, κυρίως του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Νίκου Δένδια, είναι να πείσουν τους Ευρωπαίους και όχι μόνο για το άδικο των τουρκικών διεκδικήσεων και το δίκαιο των αιτημάτων της δικής μας πλευράς.
Λευκωσία και Αθήνα ποντάρουν ιδιαίτερα στη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας μέσω του διαύλου που άνοιξε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος απέδειξε την αποφασιστικότητά του να μην δεχθεί τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κι αυτό διότι χθες απέστειλε μια εκτενή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία είναι άκυρη, ενώ ακυρώνει το τουρκικό αφήγημα υπογραμμίζοντας πως Τουρκία και Λιβύη, δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα αφού παρεμβάλλονται ελληνικά νησιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει Άγκυρα και Τρίπολη στον Γκουτέρες ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
Η χρονική συγκυρία με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης να ψάχνουν για εύνοια από ευρωπαϊκά κράτη, ευνοεί και την Ελλάδα η οποία εκμεταλλευόμενη πλήρως την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής Αγκίλε Σαλέ Ίσα την Πέμπτη στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.
Αν και οι Τούρκοι επιμένουν εισάγοντας στο παιχνίδι και τον υβριδικό πόλεμο μέσω των social media, Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται, προς το παρών, να κερδίζουν πόντους, κάτι όμως που πρέπει να αποδειχθεί και επί του πρακτέου και όχι μόνο στη θεωρεία και με ευχολόγια.
Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Έ.Ε. επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη των Κρατών Μελών της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού συζήτησαν για το εν λόγω μνημόνιο και από τη συζήτηση προέκυψε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για τα Κράτη Μέλη.
Ο Νίκος Χρισοδουλίδης υπέδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση.
Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, προκαλεί ανησυχία και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα υποσκάπτει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέψουν τη σύγκληση Συνόδου για να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας ακολουθούν τα όσα η Άγκυρα παράνομα πράττει εδώ και μήνες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η κατεύθυνση προς την οποία θα καταλήξει η ευρωπαϊκή στήριξη στο συγκεκριμένο θέμα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη (12-13 Δεκεμβρίου) κατά τη διάρκεια της οποίας πέραν της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσουν εκ του σύνεγγυς τους ομολόγους τους, διεκδικώντας, πέραν από τις αυστηρές συστάσεις και απτά μέτρα και κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη τα οποία επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στηρίζουν τις προσπάθειες Κύπρου και Ελλάδας είναι μεταξύ άλλων η Γαλλία και η Ιταλία.
Προς αυτή την κατεύθυνση το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον νέο Πρόεδρο του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ με τον οποίο συζήτησαν σειρά θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις έκνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία, καθώς και στο πρόσφατο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου μνημόνιο συναντίληψης Λιβύης και Τουρκίας.
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Στο μεταξύ, η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, στον απόηχο τον τελευταίων εξελίξεων, θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, σήμερα Τρίτη, στη 1.30 μ.μ.
Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα των πράξεών της
Το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξή του στο TRT, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας», μετά από τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη.
Πρόσθεσε δε, ότι Άγκυρα και Τρίπολη έχουν πλέον τη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείων.
Αναφερόμενος στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, έκανε λόγο για διεθνές σκάνδαλο και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «μη νόμιμες» τις επαφές της Αθήνας με την κυβέρνηση που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκαταλείπει την κυπριακή ΑΟΖ, έβαλε στο μάτι την Κρήτη ο Ερντογάν