Το Εργατικό Κόμμα στηρίζει τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, εν μέσω απαιτήσεων για την παραίτησή του

O Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος φέρεται να παρενέβη στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια και δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί, έλαβε σήμερα την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του οποίου ηγείται ώστε να μείνει στη θέση του πιθανόν έως τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην πρωτεύουσα Βαλέτα ζητώντας την άμεση παραίτηση του Πρωθυπουργού Μουσκάτ καθώς κλιμακώνεται η κρίση σε σχέση με την έρευνα για τη δολοφονία της Καρουάνα.

Χθες, Σάββατο, πηγές του Εργατικού Κόμματος είχαν δηλώσει ότι το κόμμα θα επέλεγε νέο ηγέτη στις 18 Ιανουαρίου και ότι ο Μουσκάτ «θα παραιτείτο επισήμως όταν θα είχε επιλεγεί ο νέος αρχηγός». Ο Μουσκάτ που είναι στην εξουσία από το 2013 συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με 36 βουλευτές και Υπουργούς του Εργατικού του Κόμματος. «Το σύνολο της ομάδας υποστήριξε τον Τζόζεφ Μουσκάτ και του είπαμε ότι η απόφαση ήταν δική του για το πότε θα παραιτηθεί. Η εκλογή του νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 18 Ιανουαρίου και έως τότε θα παραμείνει αρχηγός του κόμματος και Πρωθυπουργός», ανέφερε πηγή του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκτακτη συνεδρίαση που διήρκησε τέσσερις ώρες συγκλήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών χθες, Σάββατο, σε βάρος του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ για συνενοχή στη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάρα Γκαλιζία, από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Στην αρχή της συνεδρίασης, υψηλόβαθμη πηγή του Εργατικού Κόμματος άφησε να εννοηθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μουσκάτ μπορεί να αποχωρούσε οποιαδήποτε στιγμή τώρα που με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Φένεκ, «εκπλήρωσε την αποστολή του» που ήταν να διαλευκανθεί αυτός ο αποτρόπαιος φόνος, «υπό την εποπτεία του». Αλλά το Εργατικό Κόμμα υπογράμμισε στο τέλος της συνεδρίασης ότι «η κοινοβουλευτική του ομάδα εξέφρασε ομόφωνα την υποστήριξή της στον Πρωθυπουργό για όλες τις αποφάσεις που θα θελήσει να πάρει», χωρίς να γίνει αναφορά στην του Ιανουαρίου ή σε μια ενδεχόμενη πρόωρη παραίτηση.

Οι Εργατικοί αποφάσισαν επίσης να συζητηθούν στο κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα οι τελευταίες εξελίξεις της έρευνας για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια. Κυρίως τις δηλώσεις ενός μεσάζοντα, οδηγού ταξί και τοκογλύφου που οδήγησαν στη σύλληψη στις 20 Νοεμβρίου του Φένεκ.

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφί ιν`τ Βεντ μεταβαίνει στη Μάλτα από αύριο βράδυ έως την Τετάρτη. Η έκτακτη αυτή αποστολή είχε ήδη ανακοινωθεί, από πηγή του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω των «ερωτημάτων για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και των σοβαρών κατηγοριών διαφθοράς στα πλέον ανώτατα επίπεδα».

Αύριο, Δευτέρα, δικαστήριο της Μάλτας αναμένεται επίσης να αποφανθεί επί της προσφυγής του Φένεκ, που ζητεί την ανάκληση του επικεφαλής της έρευνας Κιθ Αρνό, ο οποίος φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και τον φίλο του και δεξί του χέρι, Κιθ Σέμπρι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Μουσκάτ ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Οικονομίας Κρις Καρντόνα, ο οποίος έθεσε εαυτόν σε διαθεσιμότητα στα μέσα της εβδομάδας, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από πυροτέχνημα στην οροφή ξεκίνησε η φωτιά στο νυχτερινό κέντρο
Γιατί κλιμακώνει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή, ο τριπλός στόχος της Ουάσινγκτον-Τουλάχιστον 31 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Η δραματική στιγμή που τουρίστρια σώζει άνδρα από βέβαιο πνιγμό στη Σρι Λάνκα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την στρατιωτική δράση κατά των Χούθι-Στοχοποιεί και το Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ-Στους 33 οι νεκροί, χιλιάδες τα τροχαία ατυχήματα
Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ-Διαμαρτύρονται για τη διαφθορά
Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από έκρηξη στη Λαττάκεια της Συρίας
Κατηγορεί τον Πούτιν για καθυστέρηση της εκεχειρίας ο Ζελένσκι-Πιέσεις στη Μόσχα από «συμμαχία των προθύμων»
Καλούν τη Ρωσία να δείξει πολιτική βούληση για τερματισμό του πολέμου Φον Ντερ Λάιεν και Κόστα
Απέλασε 10χρονη με καρκίνο στον εγκέφαλο ο Τραμπ-«Οι αρχές κρατούν στα χέρια τους τη ζωή των παιδιών μου»