Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα της Ελλάδας και Ε/κ

Για μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες των δύο χωρών υπογράφηκε στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι προσπαθούν να κερδίσουν για το Καστελόριζο θαλάσσια ζώνη τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την έκταση του μικρού αυτού νησιού. 

Με γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι με τη συμφωνία έχει καθοριστεί ένα μέρος των δυτικών ορίων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε με βάση το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και κυρίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούνται από τη νομολογία του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στην πραγματικότητα, όλες οι πλευρές έχουν επίγνωση ότι η προβολή των ακτών της Τουρκίας η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να διακοπεί με τα νησιά, ότι τα νησιά  πίσω από την μέση γραμμή μεταξύ των δύο χερσαίων περιοχών (Τουρκίας - Λιβύης) δεν μπορούν να έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους και ότι ενώ γίνεται ο υπολογισμός των θαλάσσιων ζωνών υπολογίζεται το μήκος των ακτών τους και οι πλευρές τους». 

Προστίθεται ότι «τελικά, η Τουρκία πριν υπογράψει αυτήν τη συμφωνία, προηγουμένως στο πλαίσιο τη δικαιοσύνης, απηύθυνε έκκληση για συμβιβασμό και ακόμη είναι έτοιμη για συνομιλίες».

Αλλά, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, «αντίθετα με την προσέγγιση αυτή της Τουρκίας η οποία έχει ως βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη, αντί να ξεκινήσουν συνομιλίες προτίμησαν να κάνουν μονομερή βήματα κατηγορώντας την Τουρκία».

Πίσω από αυτή την αντίληψη, σύμφωνα με το ίδιο, «βρίσκονται τα μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα της Ελλάδας και των Ε/Κ που προσπαθούν για παράδειγμα να κερδίσουν θαλάσσια ζώνη τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την δική του έκτασή για το μικρό νησί Καστελόριζο, το οποίο είναι απέναντι από την χερσαία περιοχή της Τουρκίας».  «Αυτή η αντίληψη έκανε κάποτε την Αίγυπτο να χάσει 40 τ.χλμ, θαλάσσια περιοχή», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι με την τελευταία υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη οι δύο χώρες έθεσαν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα. 
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα