Η ευγένεια του Μπαλοτέλι παράδειγμα προς μίμηση…
13:32 - 09 Νοεμβρίου 2019
Σε μια εποχή όπου φαινόταν πως στην Serie Α έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα των διακρίσεων μετά τις αλλαγές που είχαν προηγηθεί από τις Αρχές, η δίκαιη έκρηξη του Μπαλοτέλι προκάλεσε περισσότερη συζήτηση, περισσότερη αγανάκτηση για το πρόβλημα του ρατσισμού στα γήπεδα της Ιταλίας.
Όλοι στην Ιταλία αλλά και στην Αγγλία όπου έχει αγωνισθεί με τη φανέλλα της Μάντσεστερ Σίτυ γνωρίζουν πως ο ταλαντούχος φορ είναι και αρκετά ιδιόρρυθμος λόγω ορισμένων καταστάσεων που έχει βιώσει στην παιδική του ηλικία. Τώρα μετά τα όσα του προκάλεσαν κάποιοι ανεγκέφαλοι οπαδοί της Βερόνα, στο Μπεντεγκότι, όπου πήρε την μπάλα και την πέταξε μ ένα ισχυρό σουτ έξω από το γήπεδο νοιώθει πιο ήρεμος.
"Δεν λέω ότι είμαι διαφορετικός από τους άλλους ποδοσφαιριστές που δέχονται βρυσιές ή χειρονομίες τύπου πίθηκου , αλλά το πρόβλημα είναι ότι είμαι Ιταλός", δήλωσε ο πρόσφατα ο Μπαλοτέλι, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ιταλία από μετανάστες που πήγαν μετανάστες στην γείτονα χώρα και ο ίδιος έχει φορέσει κατ’ επανάληψη την φανέλλα της «σκουάντρα ατζούρα».
Ο Λούκα Καστελίνι , αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Ελλάς Βερόνα, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της τουλάχιστον ηλίθιας ενέργειας να συμπεριφερθούν με ραιστιστικό τρόπο στον Μπαλοτέλι, φωνάζοντας διάφορα υβριστικά συνθήματα ανήκει στο ακροδεξιό κόμα της Forza Nuova στη Βερόνα, βλέπει φυσικά με το …δικό του μάτι όλη την ντροπιαστική υπόθεση :
"Ο Μπαλοτέλι είναι ιταλός επειδή έχει ιταλική υπηκοότητα, αλλά δεν θα είναι ποτέ Ιταλός", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καστελίνι τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά το περιστατικό του αγώνα Βερόνα- Μπρέσια.
Στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή με επικεφαλής έναν Γερουσιαστή ο οποίος μαζί με την 89χρονη επιζήσασα του Άουσβιτς, Λίλιαν Σάγκρε θα κινηθούν κατά του αντισημιτισμού:
"Εξακολουθούν να κρίνουν από το χρώμα του δέρματός τους", δήλωσε η Σάγκρε . "Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο αυτή η επιτροπή θα πρέπει να εργαστεί αμέσως."
Μέλη της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Σάγκρε μέσω Twitter. «Συγνώμη, Λιλιάνα. Η πολιτική του μίσους δεν θα σταματήσει τη στράτευσή σου ούτε τη δική μας», έγραψαν.
Το Κέντρο Σύγχρονης Εβραϊκής Τεκμηρίωσης (CDEC) ανακοίνωσε πως ο αντισημιτισμός φαίνεται να αυξάνεται στην Ιταλία, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο έντονος απ′ ό,τι στη Γαλλία και τη Βρετανία.
Ο Μπαλοτέλι, εν τω μεταξύ, έγραψε στο Instagram: "Οι άνθρωποι σαν (τον Καστελίνι ) θα έπρεπε να τιμωρηθούν από την κοινωνία - όχι μόνο από το ποδόσφαιρο."
Ο Βιτσέντσο Σπανταφόρα
Ο Βιτσέντσο Σπανταφόρα, υπουργός Αθλητισμού και Πολιτικής για τη Νεολαία, και η Ελλάς Βερόνα , όπως και ο δήμαρχος της πόλης - ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη ρατσιστικών συνθημάτων (ωραίος κι αυτός) - καταδίκασαν τα λεγόμενα του Καστελίνι .
Η Βερόνα αντέδρασε απαγορεύοντας στον Καστελίνι την είσοδο στο γήπεδό της έως το 2030 - προσθέτοντας μια προηγούμενη απαγόρευση που ήταν έως το 2022 - και η Ιταλική ομοσπονδία διέταξε ένα μέρος του σταδίου Μπεντεγκόντι να είναι κλειστό για τους οπαδούς της, στον επόμενο αγώνα της.
Οι ποινές έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον τρόπο που το πρωτάθλημα αγνοούσε τα συνθήματα της μαϊμούς που στράφηκαν προς τον φορ της Ίντερ Ρομέλου Λουκακού κατά την διάρκεια του αγώνα κατά της Κάλιαρι τον Σεπτέμβριο. ΔΤότε δεν υπήρξε τιμωρία όπως και για τα ρατσιστικά συνθήματα από τους οπαδούς της Βερόνα, κατά του Φράνκ Κεσί της Μίλαν, επίσης τον Σεπτέμβριο.
Ρατσιστικά συνθήματα έχουν επίσης στοχεύσει τους Νταλμπέρ Χενρίκ, Μιραλέμ Πιάνιτς , Ρονάλντο Βιέρα και Καλίντου Κουλιμπαλί στη Serie A αυτή τη σεζόν.
Όλοι οι στοχευόμενοι παίκτες - εκτός από τον Πιάνιτς, ο οποίος είναι Βόσνιος - είναι μαύροι.
"Πολύ συχνά οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν παίξει και υπερασπιστεί - λόγω της τεμπελιάς, της συνωμοσίας ή του φόβου - τους ταραξίες και ανεγκέφαλους ανάμεσα στους δικούς τους οπαδούς", δήλωσε ο Σπανταφόρα. "Τους τελευταίους μήνες τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά."
Οι εισαγγελείς της Βερόνα ανακοίνωσαν την έναρξη δύο ξεχωριστών ποινικών ερευνών - μία στον Καστελίνι για υποκίνηση φυλετικών διακρίσεων και η άλλη για το συμβάν που έγινε μέσα στο στάδιο.
Ο Πρόεδρος της Βερόνας, Μαουρίσιο Σέτι, δήλωσε ότι η ομάδα του θεωρείται αποδιοπομπαίος τράγος, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Φεντερίκο Σοαρίνα, χαρακτήρισε το κλείσιμο μερικώς του σταδίου «Καφκιανός».
Το…ωραίο στην υπόθεση είναι ότι ένας άλλος πολιτικός της πόλης πρότεινε μια δίκη κατηγορηματικής δράσης εναντίον της διοίκησης της Λίγκα και μια ομάδα μελών του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε ότι η πόλη θα πρέπει να εναχθεί εναντίον του Μπαλοτέλι για δυσφήμιση.!!!
«Θα είμαι ειλικρινής, μου αρέσει πραγματικά το γήπεδο στη Βερόνα και τους οπαδούς τους, πάντα χλεύαζαν με έναν ψυχαγωγικό και ειρωνικό τρόπο ", δήλωσε ο Μπαλοτέλι στο TV Channel Italia 1." Αν θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από έναν ποδοσφαιριστή , μπορούν να το κάνουν με χιλιάδες τρόπους, αλλά όχι (με ρατσισμό).
Πρόσθεσε ο διεθνής φορ ," Η κόρη μου το είδε αυτό. "Μπορώ να δεχθώ όλα τα είδη των προσβολών, αλλά δεν είναι αποδεκτά, δεν θα είναι αποδεκτά. Εκείνοι που το έκαναν, και επαναλαμβάνω ότι είναι μόνο μερικοί, είναι απολύτως ηλίθιοι. "
Ωστόσο, η ενέργεια του Μπαλοτέλι δεν ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γκαμπριέλε Γκράβινα, κάλεσε δημόσια τον Μάριο να αγωνισθεί ξανά με την εθνική του ομάδα.
"Θα ήταν ένα εξαιρετικό μήνυμα στον κόσμο, στους ανθρώπους που σκέφτονται να απομακρύνουν τους αντιπάλους τους κάνοντας έκφραση αυτού του είδους", δήλωσε ο Γκραβίνα. "Ο Μπαλοτέλι είναι Ιταλός. Είμαι μαζί του καθ 'όλη τη διαδρομή. Έχει αποδείξει ότι έχει περισσότερο από πολλούς άλλους Ιταλούς, επίπεδο ευαισθησίας».
Καλό θα είναι να μην υπάρχουν τέτοιου είδους ρατσιστικά συνθήματα από κανέναν . Δεν κάνουν καλό στην εποχή μας.
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo