Υπεγράφη η αναθεωρημένη συμφωνία εκμετάλλευσης για το «Αφροδίτη»

Στην επόμενη του φάση περνά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, αφού ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε το αναθεωρημένο συμβόλαιο για εμπορική εκμετάλλευση του Οικοπέδου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες Noble, Shell και Delek, έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
 
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως με την σημερινή εξέλιξη το ενεργειακό πρόγραμμα, περνά στην επόμενη του φάση αφού ολοκληρώνεται η αλυσίδα υδρογονανθράκων. Όπως εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης η Δημοκρατία πέρασε από το στάδιο της οριοθέτησης, στο στάδιο της αδειοδότησης, της έρευνας, της ανακάλυψης και τώρα της εκμετάλλευσης.
 
Η Κύπρος, είπε ο υπουργός Ενέργειας, θα μετατραπεί σε παραγωγό και εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα, όσον αφορά την υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής για τη δημιουργία του διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
 
Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε στη συμβασιούχο κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο έτυχε ενδελεχούς μελέτης από την Κυπριακή Δημοκρατία και διαβούλευσης με την κοινοπραξία εγκρίθηκε από τον Υπουργό.
 
Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση που θεωρήθηκε ως η βέλτιστη. Το αέριο θα μεταφερθεί με υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου και ακολούθως θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και άλλες αγορές.
 
«Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, «είναι να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά τη σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Ενέργειας, παρουσία και των Πρέσβεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης υπέγραψε, παράλληλα, το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου που, επίσης, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκές εξελίξεις και Κυπριακή Προεδρία ΕΕ στο επίκεντρο συνάντησης Προέδρου με Orpo
Η απίστευτη ιστορία ενός οικοδόμου που κέρδισε 6,5 εκατομμύρια ευρώ και η τράπεζα τα έχασε όλα
Στην Κύπρο απόψε η Ολγκίν-Θα συναντηθεί και με τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία
Βράζουν οι υποστηρικτές του Τυχικού-Θέλει να μεταβεί στο Άγιο Όρος, persona non grata για τον Μητροπολίτη Φιλόθεο
Αποκάλυψη FT-«Οι ΗΠΑ του Τραμπ πιέζουν την ΕΕ να μειώσει μονομερώς τους δασμούς της»
ΒΙΝΤΕΟ: Δημοσιογράφος κατηγορεί τον Φειδία ότι είναι πράκτορας της Ρωσίας-«Γιατί αναπαράγεις την προπαγάνδα τους;»
Στην Κύπρο τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Έβαλαν φωτιά σε σχολικό εξοπλισμό σε αυλή Γυμνασίου
Χειροπέδες σε 38χρονο που εντοπίστηκαν χρυσαφικά στις αποσκευές του στο αεροδρόμιο
Συνελήφθη 39χρονος στο αεροδρόμιο που καταζητείτο από την Interpol