Πρόληψη επιπλοκών από λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη

Το Νοσοκομείο Hadassah, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann, ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κοινή βακτηριακή λοίμωξη που ονομάζεται Βακτηριακή Κολπίτιδα (ΒΚ), με τη διενέργεια μεταμόσχευσης κολπικού μικροβιώματος από υγιείς δότριες στις ασθενείς. 
 
Αυτή η νέα θεραπευτική μέθοδος υπόσχεται να βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες, αφού προλαμβάνει τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Επιπλέον, μειώνει την ανάγκη για αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία άλλωστε συνιστούν προσωρινή λύση.
 
Η Δρ. Lev-Sagie Achinoam, μια εκ των συγγραφέων της έρευνας και ειδικός σε παθήσεις του του κόλπου, ανέφερε ότι κατά την πολύχρονη εμπειρία της με ασθενείς με ΒΚ, ένα μεγάλο ποσοστό επέστρεφε τον ίδιο χρόνο κιόλας, υποφέροντας από την ίδια πάθηση. «Δεν μπορούσα να τους γιατρέψω με αντιβιοτικά», ανέφερε. 
 
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία σε πέντε γυναίκες, από 27 μέχρι 47 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με ΒΚ και τους είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά πριν από την έρευνα. Τις εξέτασαν για πιθανή υποτροπή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι και 21 μήνες μετά τη θεραπεία. Για τέσσερις από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, η μεταμόσχευση οδήγησε σε πλήρη μακροχρόνια ύφεση.
 
Αν και τρεις από τις ασθενείς χρειάστηκαν και δεύτερη μεταμόσχευση (και αλλαγή δότριας στην περίπτωση μιας ασθενούς) για να επιτευχθεί μακροχρόνια ύφεση, σε δύο από τις περιπτώσεις, η χορήγηση μιας μόνο δόσης οδήγησε σε μακροχρόνια και πλήρη ύφεση.
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα