Αλαλούμ με τις οικιακές βοηθούς που εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους

Τη λήψη μέτρων το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικιακές βοηθούς, οι οποίες έρχονται στην Κύπρο αλλά εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους για να εργαστούν παράνομα ή υποβάλλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο, ζητά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας Ανδρέας Τσαγγαρίδης.
 
Μιλώντας στον REPORTER καταγγέλλει ότι ενώ έχουν συναντηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως υπουργούς, Αστυνομία, Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης κλπ ζητώντας την εξεύρεση λύσεων, εντούτοις όχι μόνο δεν έγιναν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.
 
Ενδεικτικά ο κ. Τσαγγαρίδης σημείωσε πως όταν άρχισε να εμφανίζεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης εργοδοτών, ήταν δηλωμένες ως ελλείπουσες περίπου 3.000 οικιακές βοηθοί, ενώ το 2019, βάσει των στοιχείων που διατηρεί η ομοσπονδία, ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει στις 8,5 χιλιάδες.
 
«Μόνο το 2018, περίπου 2.000 Φιλιππινέζες έφυγαν από τις ελεύθερες περιοχές και πήγαν στα κατεχόμενα για να εργαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες που τις έφεραν στην Κύπρο όχι μόνο έμειναν ξεκρέμαστοι, αλλά δεν μπορούν να πάρουν πίσω ούτε την τραπεζική εγγύηση», ανέφερε ο κ. Τσαγγαρίδης,
 
Πάντως γύρω από τους αριθμούς φαίνεται να επικρατεί ένα αλαλούμ, αφού τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 η Αστυνομία είχε καταχωρημένες ως ελλείπουσες μόνο 2.745 οικιακές βοηθούς. Παράλληλα, όταν προέκυψε η υπόθεση με τον κατά συρροή δολοφόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για 3.600 ελλείπουσες.
 
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εντοπισμού τους από την Αστυνομία, αυτό που γίνεται είναι η καταχώρηση των ονομάτων τους στο «alert list», ενώ απ’ εκεί και πέρα η κατάσταση φαίνεται να είναι ανέλεγκτη.
 
Από πλευράς τους τα γραφεία εξευρέσεως εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, ετοιμάζουν επιστολή εκ μέρους του εργοδότη όταν μία οικιακή βοηθός εγκαταλείψει την εργασία της, με την οποία ενημερώνεται το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Στη συνέχεια οι ίδιες οι οικιακές βοηθοί έχουν περιθώριο ενός μήνα για να εξεύρουν νόμιμα άλλο εργοδότη και στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε κηρύσσονται ως ανεπιθύμητα πρόσωπα. Για τους ατζέντηδες, το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεπάρκεια των ελέγχων.
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων οικιακών βοηθών, περιλαμβανομένων των ελλειπουσών, ανέρχεται περίπου στις 35.000.
 
Κρίθηκε ρατσιστικός ο επαναπατρισμός
Όπως εξηγεί ο κ. Τσαγγαρίδης, επί υπουργίας Νεοκλή Συλικιώτη η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, αφού τις οικιακές βοηθούς που εγκατέλειπαν τους εργοδότες τους μπορούσε η Αστυνομία να τις συλλάβει και να τις στείλει πίσω στις χώρες τους. Ωστόσο η πρακτική αυτή θεωρήθηκε ρατσιστική και απαλείφθηκε, έτσι έκτοτε, σύμφωνα με τον ίδιο, άρχισαν τα προβλήματα.
 
«Είχα συναντηθεί με τον τότε ΥΠΕΣ και ακολούθως με άλλους υπουργούς, τους οποίους ενημέρωσα ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αφήνει χώρο για δημιουργία κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τις κοπέλες αυτές εργασιακά, αλλά και σεξουαλικά.
Χαρακτηριστικά τους ενημέρωσα ότι έφταναν στα αφτιά μας πληροφορίες πως όχι μόνο εργάζονταν παράνομα αλλά και εκδίδονταν για 10-20 ευρώ, όμως για κάποιους λόγους δεν προχώρησε η λήψη μέτρων», ανέφερε ο κ. Τσαγγαρίδης.
 
Περαιτέρω επεσήμανε ότι ενώ ο μισθός των οικιακών βοηθών ανέρχεται στα 400 ευρώ, εντούτοις η ομοσπονδία παρατήρησε ότι στέλνουν στις χώρες τους πολύ περισσότερα χρήματα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχονται και στις 2 και στις 3 χιλιάδες ευρώ.
 
«Είναι μεγάλο το ερώτημα γιατί οι αρχές ανέχονται αυτή την παρανομία και δεν κάνουν κάτι για να προστατεύσουν όχι μόνο τους εργοδότες που πληρώνουν 2.500 ευρώ για να τις φέρουν, αλλά και τις ίδιες από υπαρκτούς κινδύνους», σημείωσε ο κ. Τσαγγαρίδης, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι υπάρχει και κύκλωμα δικηγόρων που τις καθοδηγεί να υποβάλουν αίτηση για άσυλο ώστε να λαμβάνουν το επίδομα μέχρι η αίτηση να εξεταστεί.
 
Η εισήγηση για αναχαίτιση του προβλήματος
Σημειώνεται ότι για τις οικιακές βοηθούς ο κάθε εργοδότης χρειάζεται να καταθέσει ως εγγυητική στην τράπεζα το ποσό των 850 ευρώ, το οποίο κατακρατείται για τα έξοδα επαναπατρισμού τους (αεροπορικό εισιτήριο κλπ) στην περίπτωση που θα προκύψει πρόβλημα. Όταν εγκαταλείπουν την εργασία τους και ο επηρεαζόμενος χρειάζεται να φέρει άλλη οικιακή βοηθό, τότε το κόστος ανέρχεται στις 2,5 χιλ. ευρώ αφού πρέπει να κατατεθεί και νέα εγγυητική.
 
«Πρέπει οι Αρχές και κυρίως η Αστυνομία να καταπιαστούν σοβαρά με το ζήτημα και να αρχίσουν συντονισμένες εκστρατείες τόσο για την προστασία των εργοδοτών όσο και των ίδιων των οικιακών βοηθών. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, τους επιτρέπεται να φεύγουν εύκολα επειδή γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα τις αναζητήσει. Εάν όμως ξέρουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με ποινικές ευθύνες, τότε πιστεύω ότι το πρόβλημα θα μειωθεί», ανέφερε ο κ. Τσαγγαρίδης.

Δειτε Επισης

Διέρρηξαν από κτήριο της ΑΗΚ μέχρι εστιατόριο-Έκλεψαν συνολικά 13 μετρητές
Το Ισραήλ έλαβε τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα
Έβαλαν φωτιά σε φορτηγό στον Αστρομερίτη-Πρόλαβε και την έσβησε ο ιδιοκτήτης
Τρεις οι τραυματίες από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Διασωληνωμένος ο ένας, διερευνάται απόπειρα φόνου
Η ορκωμοσία Τραμπ, η πρώτη ομιλία και η εξέλιξη μιας παράδοσης αιώνων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε
Υπάρχει ελπίδα με το «Ελπίς»-Μπήκε σε πιλοτική λειτουργία και ξεκίνησαν οι δοκιμές
Ένα πρόστιμο κάθε δύο λεπτά για ολόκληρο το 2024 από τις κάμερες-Απλήρωτο το 85% όσων επιδόθηκαν
Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό