Ένα υπό κάλυψη έγκλημα που βρήκε τον ηθικό αυτουργό του… Το κράτος!

Έρευνες επί ατελείωτων ερευνών… Εκθέσεις γεμίζουν τα γραφεία… Πειθαρχικές στις πειθαρχικές σε εξέλιξη… Διοικητικές έρευνες στα συρτάρια… Ποινικές διώξεις και δικαστικές μάχες… Η Έλενα Φραντζή, τα θύματα του Νίκου Μεταξά, ο Στυλιανός… Ποια ευθύνη, ποια καταδίκη φέρνει πίσω έστω μια από αυτές τις ψυχές; Καμία… Και ποιος ηθικός αυτουργός πίσω από οποιαδήποτε εγκληματική αμέλεια ανέλαβε την ευθύνη, χωρίς να περιμένει να έρθει να τον βρει; Κανένας…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουσία έχει το γιατί το παιδί οδηγήθηκε στο θάνατο και όχι ο τρόπος-Γνώριζαν εδώ και χρόνια 
 
Τι είχες Γιάννη μου; Τι είχα πάντα… Ένα σύστημα που νοσεί και λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις… Σε θέσεις που κρίνουν την ζωή άλλων ανθρώπων. Κάποιων ανθρώπων που μπορεί να αποτάθηκαν κοντά τους για βοήθεια, μα ποιος νοιάστηκε... Και γιατί άλλωστε να νοιαστεί; Ο μισθός τους ο ίδιος στο τέλος του μήνα. Και αν γίνει καμία στραβή, «βλέπουμε…».
 
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν ήταν απλά μια «στραβή»… Ήταν ένα έγκλημα, υπό κάλυψη για χρόνια. Γιατί περί εγκλήματος πρόκειται ο θάνατος του 14χρονου Στυλιανού. Ένα έγκλημα με ηθικό αυτουργό το ίδιο το κράτος. Ένα έγκλημα με την σφραγίδα λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας και αστυνομικών. Λειτουργοί και αστυνομικοί στους οποίους κρινόταν η τύχη μιας μάνας και τριών παιδιών, που ούρλιαζαν για βοήθεια. Μα δεν εισακούστηκαν…  Επικράτησε το «κρύψε να περάσουμε»... Μέχρι που ο 14χρονος βρίσκεται νεκρός…  Και μετά θάνατον άκουσαν την φωνή του… Και κατάφερε μέσα από τον θάνατο του, να βοηθήσει την οικογένεια του. Τη μητέρα και τα αδέλφια του. Όπως τα προστάτευε στη ζωή, έτσι τα προστάτευσε και μετά το θάνατο του...  Ίσως κατάφερε να αφυπνίσει αρμόδιους-αναρμόδιους και να βοηθήσει και άλλα παιδιά, η μοίρα των οποίων βρίσκεται στα χέρια τους...
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν ήταν η πρώτη φορά που έφθασε κοντά στον θάνατο ο άτυχος Στυλιανός
 
Τα όσα κρύβονταν πίσω από το θάνατο του Στυλιανού, έφεραν θύελλα αντιδράσεων, με την υπουργό Εργασίας να διατάζει άμεσα ανεξάρτητη έρευνα και να διαμηνύει πως «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ενώ από την άλλη η Αστυνομία διερευνούσε «υπόθεση αφύσικου θανάτου».

Σε κάποιους δεν άρεσε η δημοσιοποίηση της είδησης, κρίνοντας πως δεν θα έπρεπε να βγει στο φως, καθώς υπάρχει κίνδυνος μιμητισμού και η δεοντολογία δεν το επιτρέπει.  Αυτή, όμως, ήταν μια τραγική εξαίρεση.  Όπως αποδείχθηκε από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία εντόπισε πιθανές ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, αστυνομικούς αλλά και στον πατέρα του 14χρονου, μιμητισμός υπήρξε στην εγκληματική αμέλεια από πλευράς αρμοδίων, οι οποίοι θα έμεναν στο απυρόβλητο και δεν θα τους «άγγιζε» κανείς, εάν ο θάνατος καταγραφόταν στο σύστημα με τις αναφορές της Αστυνομίας. Σε εκείνο το σύστημα που η Επίτροπος εντόπισε πως υπήρχαν πάνω από 20 αναφορές για σωματική και ψυχολογική βία, μα η Αστυνομία άφηνε ανενόχλητο τον πατέρα του Στυλιανού.

Η έρευνα για τον θάνατο του Στυλιανού θα μπορούσε να καταλήξει στα συρτάρια, όπως κατέληξαν άλλες τόσες, οι οποίες αφότου έκλεισαν τα φώτα της δημοσιότητας έκλεισαν και αυτές, ωστόσο η Ζέτα Αιμιλιανίδου, αν και πολιτική προϊστάμενη του Γραφείου Ευημερίας, διέταξε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλο και περισσότερες οι αποκαλύψεις… Μαρτυρία ότι χτυπούσε τη μητέρα με ζώνη

Τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα προκαλούν οργή. Αν και δεν πρέπει να βάζουμε όλους τους λειτουργούς του ή τους αστυνομικούς στο ίδιο καζάνι, κάποιοι, που δεν είναι καταρτισμένοι ή δεν έχουν όλα τα προσόντα, προφανώς κατέχουν σημαντικές θέσεις, με αποτέλεσμα οι εγκληματικές παραλήψεις τους ή έλλειψη ικανοτήτων, να έχουν τραγικά αποτελέσματα.

Ο θάνατος του Στυλιανού ξεγύμνωσε για άλλη μια φορά το σύστημα και τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες στήνει στον τοίχο η Επίτροπος Διοικήσεως, ενώ άγνωστο εάν όλοι αυτοί οι αρμόδιοι θα λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο εάν ο Στυλιανός ήταν δικό τους παιδί. Ή και από την άλλη εάν δεν θα απαιτούσαν απόδοση ευθυνών…

Πολλές φορές ακούσαμε για πειθαρχικές διώξεις, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου, αυτοί που διώχθηκαν επέστρεψαν στην ίδια θέση ή σε παρόμοια. Πολλές φορές τα κόμματα συγκράτησαν την «οργή» τους, όταν επρόκειτο για ανεύθυνους-υπεύθυνους που είχαν τα ίδια βολέψει στην δημόσια υπηρεσία. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται μετά και πώς προφυλάσσει το σύστημα τους πολίτες αλλά και τον εαυτό του…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Οικογενειακή τραγωδία πίσω από το θανατηφόρο τροχαίο του 27χρονου στην Ηλεία
Ολονύχτιες οι έρευνες για εντοπισμό του τουρίστα στην Πάφο-Πληροφορίες ότι εντοπίστηκε το σκάφος
Μοναδικό θέαμα στην Εύβοια: Κοπάδι δελφινιών εμφανίστηκε στην Αιδηψό
Επιχείρηση εντοπισμού τουρίστα στην Πάφο-Πήγε σε παραλία στο Λατσί και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του
Τον βασιλιά Κάρολο θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου-«Σε όλα τα θέματα είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ξέσπασε πυρκαγιά στο Φρέναρος-Επηρεάστηκαν υποστατικά και ένα όχημα
Ισχυρή έκρηξη σε περιοχή με στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Βλαντίμιρ
Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική έπειτα από φωτιά σε σπίτι στην Κλήρου
Ανατριχιαστικό βίντεο από τη στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια στην Εγνατία