Καίει Αστυνομία και Γραφείο Ευημερίας το πόρισμα για το θάνατο του Στυλιανού

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, παραδόθηκε η έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού Λοττίδου, την οποία είχε διατάξει η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε σχέση με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού που έφυγε από τη ζωή μετά από απονενοημένη πράξη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, εντός του χρονοδιαγράμματος των δύο μηνών, η κ. Λοττίδου ανέβηκε το λόφο του Προεδρικού, όπου παρέδωσε στον Νίκο Αναστασιάδη τον φάκελο της υπόθεσης, αναφέροντας πως μεταξύ άλλων καταλογίζονται ευθύνες σε Αστυνομία και Γραφείο Ευημερίας, ενώ μίλησε για αδράνεια εκ μέρους των Αρχών για έξι χρόνια.  

Σε δηλώσεις της η Επίτροπος ανέφερε πως διαπιστώθηκε πλήρης αδράνεια, εγκληματική αμέλεια, όπως είπε, από λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, ενώ όπως υπέδειξε προκύπτουν τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά αδικήματα.

Επίσης, ανέφερε πως ευθύνες προκύπτουν και κατά αστυνομικών «της πρώτης γραμμής», τους οποίους θα πρέπει να εντοπίσει ο Αρχηγός Αστυνομίας μετά από σχετική έρευνα που θα πρέπει να διενεργηθεί.

Σύμφωνα με την Μαρία Λοττίδου, οι ευθύνες καταλογίζονται σε τέσσερις λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, καθώς και σε πέμπτο πρόσωπο, το οποίο όμως δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για πρόσωπο της οικογένειας του άτυχου Στυλιανού.

Η κ. Λοττίδου ανέφερε πως δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί εγκύκλιοι και κανονισμοί, τόσο από πλευράς Γραφείου Ευημερίας όσο και από πλευράς Αστυνομίας, ενώ υπέδειξε πως η έρευνα του Γραφείου άρχισε από το 2007 και «κορυφώθηκε το 2011 και 2013».

Υπενθυμίζεται πως υπό έρευνα τέθηκαν συνολικά τέσσερις υπηρεσίες του κράτους. Πρόκειται για το Υπουργείο Παιδείας, τις ψυχιατρικές υπηρεσίες, την Αστυνομία και το Γραφείο Ευημερίας.

Ο θάνατος του 14χρονου Στυλιανού και οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως για τις συνθήκες διαβίωσης του, ξεγύμνωσε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες οι οποίες ήταν ενήμερες, ωστόσο για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας τραγωδίας, ψάχνοντας εκ των υστέρων ευθύνες πάνω από το πτώμα ενός παιδιού.
 
Μετά την χιονοστιβάδα εξελίξεων, εκτός από την έρευνα που διέταξε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τα αδέλφια του Στυλιανού παραλήφθηκαν από μέλη του Γραφείου Ευημερίας και μεταφέρθηκαν σε παιδική στέγη, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, η οποία πλέον βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλο και περισσότερες οι αποκαλύψεις… Μαρτυρία ότι χτυπούσε τη μητέρα με ζώνη

Το δικό της φάκελο για την υπόθεση ολοκλήρωσε στις αρχές Οκτωβρίου και η Αστυνομία. Ο φάκελος αποστάλθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος αναμένεται να δώσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα των Αρχών, μόλις έχει στα χέρια του και τον φάκελο της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Στην έκθεση της, η Αστυνομία δεν επιρρίπτει ευθύνες για το θάνατο του 14χρονου, κάτι το οποίο θα διαφανεί από την έρευνα που διενήργησε η Επίτροπος Διοικήσεως.
 
Στο φάκελο της Αστυνομίας καταγράφονται τα όσα συνέβαιναν στην οικογένεια του ανήλικου, αλλά και οι περιπτώσεις που η Αστυνομία κλήθηκε να παρέμβει για διάφορα περιστατικά τα οποία βίωνε το παιδί και τα αδέλφια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Πέμπτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Δεν τα βρήκαν, πάνε στη 48ωρη απεργία οι γιατροί-Πυρά Δαμιανού, δείχνει εργαλειοποίηση ασθενών
Βγαίνει μπροστά ο Αρχιεπίσκοπος για τους μοναχούς-Η κόκκινη γραμμή και πώς απαντά για Ησαΐα
Το 36,1% γυναικών στην Κύπρο έζησαν σωματική ή σεξουαλικη βία κατά την διάρκεια της ζωής τους
Γυναικολόγος κατηγορείται για βιασμό 87 γυναικών σε διάστημα 20 ετών στη Νορβηγία
Εκστρατεία συλλογής τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
ΒΙΝΤΕΟ: Οι στιγμές πανικού από το μπαρ στο Παγκράτι που ξέσπασε φωτιά, οι θαμώνες τρέχουν έξω να σωθούν
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα-Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Πιλοτικά σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες η εφαρμογή «Ελπίς»-Θα εξυπηρετεί θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Για συμφωνία επί της αρχής για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ κάνουν λόγο Ισραηλινά ΜΜΕ