Πήρε το πράσινο φως από την ολομέλεια του ΕΚ η Φον ντερ Λάιεν

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2019-2024,  η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.
 
Η σημερινή ψηφοφορία έδωσε τέλος σε μία μακρά διαδικασία αξιολογήσεων από το ΕΚ στους υποψήφιους Επιτρόπους και τις ομάδες τους. Στόχος της διαδικασίας ήταν να διασφαλιστεί, ότι η Επιτροπή ως εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει την αξιοπιστία να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τον Ιούλιο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αξιολόγησαν τους υποψήφιους Επιτρόπους μέσω ακροάσεων, όπου έκριναν την καταλληλότητά τους.
 
Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε πολλές από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον της συνόδου της ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο, καθώς και αυτές που ανέφεραν οι ορισθέντες Επίτροποι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ακροάσεων.
 
Τόνισε ότι θα φροντίσει να υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση αλλά και το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε η Ευρώπη να ηγηθεί σε παγκόσμια, καίρια ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη, το τέλος των διακρίσεων, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, καθώς και η δημοκρατία, οι ευρωπαϊκές αξίες, τα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου.
 
Επιβεβαίωσε επίσης μία αλλαγή χαρτοφυλακίου που είχαν ζητήσει οι ευρωβουλευτές μετά τις ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων, κατά τις οι οποίες διαπιστώθηκε η καταλληλότητα των υποψηφίων για τα χαρτοφυλάκιά τους και το Σώμα των Επιτρόπων.
 
Πριν την εκλογή της Επιτροπής το μεσημέρι, οι πολιτικές ομάδες διοργάνωσαν σύντομες συσκέψεις για να αποφασίσουν για τη στάση τους κατά την ψηφοφορία, τις οποίες ακολούθησαν δηλώσεις από τους ηγέτες τους στην αίθουσα της ολομέλειας.
 
Η νέα Επιτροπή θα πρέπει να διοριστεί επίσημα από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ. Η θητεία της αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου.
 
Ο Προέδρος του ΕΚ David Sassoli και η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 13.30 (τοπική ώρα – 14.30 ώρα Κύπρου).
 
Η εκπροσώπηση των γυναικών στην Επιτροπή είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα: εκτός από την ίδια την εκλεγείσα Πρόεδρο, η Επιτροπή στην τρέχουσα σύνθεσή της απαρτίζεται από 11 γυναίκες και 15 άντρες.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε ισχυρή εντολή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες ψήφισαν περισσότεροι από 200.000.000 πολίτες. Οι ευρωεκλογές ήταν το πρώτο βήμα για μια σειρά αλλαγών στα Ευρωπαϊκά όργανα, η οποίες ολοκληρώνονται με την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστρέφουν οι αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 9 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Τουλάχιστον 20 συλλήψεις για τη φονική φωτιά στα Σκόπια-«Όλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο»
Προανήγγειλε επαφές με Πούτιν για την Ουκρανία Τράμπ-Θα συνομιλήσουν την Τρίτη
Βομβαρδίζει τον Λίβανο το Ισραήλ-Υποστηρίζει πως ανταποδίδει τα πυρά
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από έκρηξη στο διυλιστήριο του Ριαζάν της Ρωσίας
Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο
Υπόθεση διαφθοράς ερευνούν οι Αρχές για την πυρκαγιά σε Β. Μακεδονία-Εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα
Αδιάκοπο σφυροκόπημα των ΗΠΑ στην Υεμένη-Ζητούν από τους Χούθι να υποχωρήσουν
Για τερματισμό κυρώσεων και προμήθεια μαχητικών συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ ο Ερντογάν
Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα μέσα σε τραμ στη Γερμανία-Aνθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του