Πάρτι… παραλείψεων από το Γραφείο Ευημερίας πίσω από το θάνατο του Στυλιανού
17:00 - 27 Νοεμβρίου 2019

Αναμφίβολα μέσα από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, ο οποίος «φώναζε» για βοήθεια αλλά οι αρμόδιοι-αναρμόδιοι έκλειναν τα αφτιά τους, προκύπτει πως πρόκειται για ένα έγκλημα με ηθικό αυτουργό το ίδιο το κράτος.
Αμέλεια, παραλείψεις, ανευθυνότητα… Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε πλήρη αδράνεια για χρόνια. Μέχρι που γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού συμβάν, έπειτα από το οποίο ψάχνουμε για ευθύνες, όπως και σε άλλες περιπτώσεις.
Μέσα από το πόρισμα της η Επίτροπος Διοικήσεως, καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες, τόσο ποινικές όσο και πειθαρχικές, σε τέσσερις λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, τους οποίους η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ακολουθεί τις διαδικασίες ώστε να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, ενώ υπάρχει απουσία εκτίμησης κινδύνου για την ύπαρξη βίας τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής.
Επίσης διαπιστώνεται παράλειψη κατάλληλου συντονισμού, τόσο κατά τα πρώτα στάδια παρακολούθησης της οικογένειας όσο και αργότερα, παραβιάζοντας σχεδόν όλες τις Διοικητικές Διατάξεις και τα σχετικά Εγχειρίδια.
Την ίδια ώρα, η Επίτροπος τονίζει με κεφαλαία γράμματα πως δεν υπήρξε καμία εκτίμηση οποιουδήποτε κινδύνου σε σχέση με το γεγονός πως ο άτυχος Στυλιανούς και στο παρελθόν επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του, λέγοντας πως υπήρξε «παντελής αδιαφορία».
«Για το επίμαχο χρόνο της απόπειρας αυτοκτονίας υπάρχει παντελής αδιαφορία και ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥ με αποτέλεσμα καμία πράξη, καμία αξιολόγηση καμία εξειδικευμένη στήριξη και κανένα ενδιαφέρον να μην ύπαρξη για το ζήτημα του Στυλιανού. Γι’ αυτή την παράλειψη, προκύπτουν σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα δυνάμενα να επιφέρουν τις σοβαρότερες των ποινών, εναντίον της ΛΚΥ1 και της ΛΚΥ2».
Εναντίον των εν λόγω δύο λειτουργών εντοπίζονται, τόσο συστημικές αδυναμίες όσο και προσωπικές ευθύνες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων, για αδίκημα που αφορά παράλειψη καταγγελίας περίπτωσης βίας σε βάρος ανηλίκου με ενδεχόμενο παραβίασης του αρ.35Α του περί βίας στην Οικογένεια Νόμος.
Επίσης, η Επίτροπος εισηγείται πειθαρχική δίωξη των δύο λειτουργών για παράλειψη περαιτέρω διερεύνησης για το αδίκημα ψυχολογικής βίας εναντίον των παιδιών και σωματικής βίας εναντίον της μητέρας.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Παιδείας και τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες, η Επίτροπος δεν καταλογίζει οποιεσδήποτε ευθύνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καληνύχτα Στυλιανέ… Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ…
