Η ανάγνωση των κομμάτων για τα θετικά και τα αρνητικά της τριμερούς

Με την επιφύλαξη της ολοκληρωμένης ενημέρωσης που θα τύχουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες, τα κόμματα τοποθετούνται, με ανακοινώσεις τους, για τα αποτελέσματα της τριμερούς του Βερολίνου. 
 
ΔΗΣΥ: Συγκρατημένη αισιοδοξία
Συγκρατημένη αισιοδοξία για άνοιγμα ξανά του παραθύρου ελπίδας του Κυπριακού, βλέπει μετά την τριμερή του Βερολίνου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Αυτό που θέλει πιστεύω το σύνολο του κυπριακού λαού, οι προοδευτικοί Τ/κ αλλά και η ολότητα των Ε/κ. Επιτέλους μέσα από το διάλογο να ξαναδούμε ζωντανή την ελπίδα της επανένωσης του τόπου μας. Οι προσπάθειες του Προέδρου είχαν αποτέλεσμα, συνέλαβε και η στάση του Μουσταφά Ακιντζί αλλά και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΓΓ παρά το ότι δεν είχε γίνει κατορθωτό η κατάληξη στους όρους αναφοράς. Το επόμενο βήμα, γιατί εμείς οι πολιτικοί δεν πρέπει να αντικαθιστούμε και εσάς τους δημοσιογράφους με το να περιγράφουμε γεγονότα».
 
«Ο ρόλος και η αποστολή μας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «είναι να διαβάζουμε τα γεγονότα και να κάνουμε τις σωστές προβλέψεις. Παρά το ότι θέλω και επιθυμώ το συντομότερο δυνατόν να έχουμε έστω την άτυπη πενταμερή, στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων, δεν εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό σύντομα».
 
Και πρόσθεσε: «Όχι γιατί δεν το θέλει η δική μας πλευρά, που το ξεκαθάρισε πολλές και το επιθυμεί και προσπαθεί, αλλά είναι τέτοιες οι συνθήκες με τις εγγυήτριες δυνάμεις και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα που το βλέπω πολύ χλωμό τις επόμενες εβδομάδες. Το πρώτο είναι ότι η Αγγλία μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών τους και πρέπει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση το μεγάλο θέμα του Brexit. Δεύτερον, ρητορικό είναι το δικό μου ερώτημα, με τη σχέση όπως έχει εξελιχθεί του Τ/κ ηγέτη με τον Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, θεωρούμε ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι τώρα με τον Μουσταφά Ακιντζί; Και πριν από τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα; Μένω στο ρητορικό μου ερώτημα. Όμως λέχθηκε χθες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Πρέπει να κρατήσουμε θετικό και το πολιτικό κλίμα στη δική μας πλευρά. Με τη θετική πολιτική παρέμβαση για τα οφέλη αλλά και την ανάγκη αυτός ο τόπος επιτέλους να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και αυτό το απαράδεχτο στάτους κβο που επικρατεί στον τόπο μας τα τελευταία 45 χρόνια».
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτικής ισότητας κι αν συμμερίζεται ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού την αναφορά του κ. Ακιντζί για εμπλοκή της κοινωνίας πολιτών και να βοηθήσουν όλοι για να ενημερωθεί σωστά η κοινή γνώμη για το τι είναι Ομοσπονδία ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι:
 
«Βεβαίως. Δεν μπορεί να βρεθεί η οποιαδήποτε λύση αν δεν υπάρχει και η θέληση του απλού κόσμου. Αλλά και να βρεθεί λύση από τη στιγμή που έχουμε δημοψηφίσματα αν δεν είναι θετική η κοινωνία δεν θα έχει αξία η οποιαδήποτε συμφωνία κι αν επιτευχθεί αν δεν ψηφιστεί από τον λαό. Άρα, για πολλούς λόγους είναι σωστό η εμπλοκή των απλών πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών. Ως προς την πολιτική ισότητα, νομίζω ότι η παραπομπή σε σχετικά ψηφίσματα διευκρινίζει το θέμα και στέλνει απαντήσεις σε όσα ήταν στον αέρα στην ατμόσφαιρα, στην περιρρέουσα όλο αυτό το διάστημα. Πρώτον, πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα. Το δεύτερον, όπως αναφέρεται και όπως εγώ το διαβάζω, δεν σημαίνει ότι για κάθε θέμα πρέπει να υπάρχει μια θετική ψήφος. Αλλά ούτε και από την άλλη, ότι είναι δυνατόν να βρούμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να υπάρχουν ερμηνείες από κάποιους, και δεν αναφέρομαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιους στην ε/κ πλευρά να θεωρούν ότι μπορεί αυτό να γίνει εφικτό με το να αποφασίζει η πλειοψηφία για όλα τα ζητήματα και απλώς η μειοψηφία ν’ ακολουθεί. Θεωρώ ότι η παραπομπή σε αυτή τη διευκρίνιση και αυτό το ψήφισμα, ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα όσο αφορά το κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας».
 
Σε ερώτηση αν χάθηκαν δυο χρόνια από το Κράν Μοντανά, ο κ. Νεοφύτου τοποθετήθηκε ως εξής:
 
«Κοιτάξτε, δυο χρόνια δεν είχαμε κάποια διαδικασία και επαναλαμβάνω η ευθύνη δεν ήταν της δικής μας πλευράς. Έγιναν προσπάθειες, δεν είναι μόνο οι Τ/κ το ζητούμενο για να τραβήξει μπροστά ένας διάλογος αλλά και η Τουρκία. Και αντί να λέω παραδείγματα για το χθες, έκανα την πολιτική μου ανάλυση για το σήμερα. Υπήρξε ένα θετικό βήμα. Ποιο είναι το επόμενο; Η άτυπη πενταμερής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρ, ο ΓΓ έκανε την ευχή και θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις και έκανα και την πρόβλεψή μου. Γιατί είμαστε εδώ, όχι να είμαστε Επιμηθείς -εύκολο πράγμα- αλλά να μπορούμε να διαβάζουμε γεγονότα. Δυστυχώς η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν επίκειται σύντομα άτυπη πενταμερής και εξαιτίας θεωρώ της Τουρκίας».
 
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θεωρεί ότι η ε/κ πλευρά μετά το Κρανς Μοντανά ήταν σταθερή στο μοντέλο λύσης ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση εντός και εκτός Κύπρου από οποιοδήποτε βήμα που να μην επαναλαμβάνεται η
 
Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ακόμη και ψες θεωρώ πως δεν υπήρχε άλλος πιο ξεκάθαρος τρόπος να επαναληφθεί αυτό που λέγαμε και ως ΔΗΣΥ εδώ και δεκαετίες. Ο δρόμος της απαλλαγής από την κατοχή περνά μέσα από το διάλογο και τη λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».
 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αναφορά του ΓΓ και στην τελευταία του έκθεση ότι αξίζουν οι Κύπριοι να γνωρίζουν ότι τώρα θα είναι διαφορετικά δεδομένου ότι απευθύνεται στους Κύπριους αλλά έξω από το κάδρο είναι η Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν μπορεί το κυπριακό να έχει οποιαδήποτε κατάληξη, θετική, αν δεν συνεργαστεί και η Τουρκία. Γιατί στα ζωτικά θέματα δυστυχώς τον τελευταίο λόγο τον έχει η Τουρκία». 
 
ΑΚΕΛ: Πρόβλημα η μη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς
Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκαθαρίστηκε και ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ η βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, δηλαδή η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.« Aυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ελπίζουμε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα τερματιστεί οριστικά η οποιαδήποτε σκέψη, το οποιοδήποτε φλερτάρισμα από όλους τους εμπλεκομένους ανεξαιρέτως για το ποια θα είναι η βάση λύσης του Κυπριακού. Ελπίζουμε να τερματιστεί η συζήτηση για λύση δύο κρατών ή για λύση συνομοσπονδίας».
 
Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι, «όπως έχει συμφωνηθεί οι Όροι Αναφοράς –δηλαδή η βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις- θα συναποτελούνται από τα τρία στοιχεία: την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις τις οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης του Ιούνη. Και σε αυτό το θέμα ελπίζω να τερματιστεί πλέον η οποιαδήποτε συζήτηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι όροι αναφοράς, η άτυπη πενταμερής και ο κατάλληλος χρόνος
 
Είναι επίσης θετικό, σημειώνει το ΑΚΕΛ,  το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση του Κυπριακού εντός του προβλεπτού ορίζοντα έχει ύψιστη σημασία για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων. Δεν πρέπει να πάει σε βάθος δηλαδή η λύση του Κυπριακού. Έχει σημασία λοιπόν από τώρα και στο εξής οι δύο ηγέτες να δώσουν βαρύτητα, με τη ρητορική και τις πρωτοβουλίες τους, στην επεξήγηση της αναγκαιότητας και των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν για όλους τους Κύπριους με την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.
 
«Από την άλλη βέβαια, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι παραμένει προβληματικό το γεγονός ότι δεν έχουμε καταλήξει στη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς. Κατανοούμε ότι η Τουρκία σίγουρα έχει λόγο σε ό,τι αφορά το κομμάτι που αναφέρεται στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά μια προπαρασκευαστική δουλειά που θα γινόταν από τη δική μας πλευρά και την τουρκοκυπριακή θα διευκόλυνε αφάνταστα τις συζητήσεις στην άτυπη διάσκεψη. Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η σύγκληση άτυπης πενταμερούς μάλλον τοποθετείται μετά τον Απρίλη του 2020 και τις εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Δεν ξέρουμε ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά τον ερχόμενο Απρίλη και αυτό αντιλαμβάνεστε μπορεί να προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες σε ότι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», επισημαίνει.
 
«Συνολικά, το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου συνιστά επιβεβαίωση ότι η νέα προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά. Αυτό βέβαια ήρθε με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση, και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό, ένεκα παλινδρομήσεων και αντιφάσεων, μέσα στα οποία –αυτά τα δυόμιση χρόνια- συντελέστηκαν νέα αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, αυτό το βήμα που έγινε χθες θα έχει νόημα, μόνο αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει και οι δύο ηγέτες όχι μόνο να διακηρύττουν αλλά και να το εννοούν ότι αποδέχονται τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχε μείνει στο Κρανς Μοντανά, να μην επανανοίγουν συγκλίσεις και να μην θέτουν όρους και προϋποθέσεις εκτός του Πλαισίου της 30ης Ιουνίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η προσπάθεια που θα καταβάλει το επόμενο διάστημα το ΑΚΕΛ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπουν μισανοιγμένη την πόρτα για πενταμερή στα κατεχόμενα
 

ΔΗΚΟ: Η διαδικασία δεν οδηγεί στη σωστή λύση
«Το αποτέλεσμα της τριμερούς επιβεβαιώνει μια διαδικασία, που δεν οδηγεί σε σωστή λύση και αφήνει ανενόχλητη την Τουρκία – Οι θετικές και οι αρνητικές αναφορές της δήλωσης Γκουτέρες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.
 
«Με δεδομένους τους προβληματισμούς που είχαμε εκφράσει, σε σχέση με την πραγματοποίηση της συνάντησης του Βερολίνου ενώ η Τουρκία παραβιάζει προκλητικά την κυπριακή ΑΟΖ και οι οποίοι προβληματισμοί συνεχίζουν να ισχύουν, εκτιμούμε ότι η δήλωση Γκουτέρες περιέχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές αναφορές.

Ως θετικές αναφορές, κρίνονται:
1. Η επαναβεβαίωση του στόχου της λύσης Ομοσπονδίας, η οποία, ως Δημοκρατικό Κόμμα, επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να έχει σωστό περιεχόμενο. Αυτή η επαναβεβαίωση, βάζει φραγμό σε σκέψεις ή προθέσεις επίτευξης λύσης συνομοσπονδίας δύο κρατών, οι οποίες τίθενται από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα.
2. Η επίκληση της ερμηνείας που τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν στην έννοια της πολιτικής ισότητας, η οποία ερμηνεία είναι αντίθετη με την τουρκική και η οποία δεν περιλαμβάνει αριθμητική ισότητα, βέτο ή προϋπόθεση θετικής ψήφου.

Ως αρνητικές αναφορές, κρίνονται:
1. Το γεγονός ότι «κλειδώνουν»,  το Πλαίσιο Γκουτέρες (2017), η συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου (2014) και οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις, ως βάση και θεμέλιο για μια παραπέρα διαδικασία. Τα κείμενα αυτά και οι εν λόγω συγκλίσεις, είναι προβληματικά καθώς ουσιαστικά περιέχουν μόνο επικίνδυνες και θεμελιώδεις υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, ενώ έχουν ελλιπείς ή προβληματικές αναφορές, για κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.
2. Το γεγονός ότι «κλειδώνει» η αναφορά σε επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας ούτω καλούμενης στρατηγικής, κατά παράβαση διαχρονικής θέσης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, ενώ αυξάνονται οι όροι αναφοράς κατ’ απαίτηση της Τουρκίας.
3.  Το γεγονός ότι «κλειδώνει» η Πενταμερής ως μέρος της διαδικασίας. Αυτό, επιβεβαιώνει επισήμως τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι δηλαδή, Πενταμερής ήταν και η Διεθνής Διάσκεψη του 2017.
4. Η αναφορά σε «μη διαχειρίσιμο» status quo, η οποία αντικατέστησε την αναφορά σε «απαράδεκτο» status quo, που χρησιμοποιείτο κατά κόρον για δεκαετίες.
5.  Η αναφορά ότι "αυτή η φορά (η πενταμερής) θα είναι διαφορετική" ("It is acknowledged that this time must be different"), η οποία ουσιαστικά ανοίγει ένα μεγάλο «παράθυρο» στην Τουρκία να θέσει ό,τι θέλει στο τραπέζι (όπως π.χ. συνομοσπονδία δύο κρατών) στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο.
Στα αρνητικά στοιχεία, σημειώνουμε επίσης την απουσία συγκεκριμένης επίκλησης ψηφισμάτων, που αφορούν την περίκλειστη κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου ή την αποχώρηση του τουρκικού στρατού».

«Η απουσία αυτή αναδεικνύεται ως πρόβλημα, από τη στιγμή που γίνεται συγκεκριμένη επίκληση σε ένα και μόνο ψήφισμα, αυτό που αφορά την πολιτική ισότητα. Ως γενική αποτίμηση, η δήλωση Γκουτέρες αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση μιας διαδικασίας η οποία, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον μας, δεν μπορεί να οδηγήσει σε σωστή λύση, αλλά είτε σε αδιέξοδο ή σε κάκιστο κλείσιμο του Κυπριακού. Παράλληλα, μια τέτοια δήλωση, στην παρούσα χρονική συγκυρία, αφήνει δυστυχώς ανενόχλητη την Τουρκία να συνεχίζει τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοικτή προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων σε ασαφή χρονικό ορίζοντα
 
ΕΔΕΚ: Διαπιστώνουμε θετικά και αρνητικά
Θετικά και αρνητικά στοιχεία διαπιστώνει και η ΕΔΕΚ. «Στα θετικά μπορούμε να αναφέρουμε πως διευκολύνεται η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο δεδομένης της στάσης της Τουρκίας για αλλαγή καθεστώτος για ευνόητους λογούς. Επίσης θετικό είναι και το ότι «ανοίγει» μία προοπτική επανέναρξης διαλόγου, η κατάληξη, όμως, του οποίου είναι αμφίβολη».
 
«Στα αρνητικά», συνεχίζει η ΕΔΕΚ, «καταγράφουμε το ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας φαίνεται να έχουν γίνει αποδεκτές. Ένα δεύτερο σημείο είναι το ερώτημα που τίθεται για τους λόγους που προχωρούμε σε άτυπη πενταμερή και όχι σε Διεθνή Διάσκεψη όπως προνοούν αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Το ερώτημα αυτό ενισχύεται από την εμπειρία της προηγηθείσας πενταμερούς στη Γενεύη και το Κρανς Μοντανά και από το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριπτε συστηματικά από το 1964 το θέμα της πενταμερούς διάσκεψης».

«Τέλος, η επαναβεβαίωση ότι οι όροι αναφοράς, δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις μέχρι το Κρανς Μοντανά που ήταν οι παραχωρήσεις της δικής μας πλευράς στα θέματα της διακυβέρνησης και της πολιτικής ισότητας και το πλαίσιο των 6 σημείων του ΓΓ, θα αποτελέσουν πιθανόν την βάση των διαπραγματεύσεων αποτελούν ένα αρνητικό διαπραγματευτικό πεδίο για την πλευρά μας».
 
Οικολόγοι: Δείπνο για εσωτερική κατανάλωση
«Για εξυπηρέτηση των πολιτικών τους επιδιώξεων και όχι για μια ειλικρινή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών φαίνεται ότι συναντήθηκαν τελικά στο Βερολίνο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με λύπη μας παρατηρούμε την έκβαση του χθεσινοβραδινού δείπνου στο Βερολίνο η οποία δεν έδωσε τίποτα καινούργιο, παρά μόνο πως η διαδικασία της επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι νεκρή. Βρίσκεται ουσιαστικά στον «αναπνευστήρα» και συντηρείται «μέχρι νεωτέρας».

«Οι μεν», συνεχίζουν οι Οικολόγοι, «μετέβησαν στο Βερολίνο για να «κλείσουν» στόματα στο εσωτερικό – όπως ανέφεραν σε σημερινές τους δηλώσεις – και οι δε για να διευκολυνθεί η επανεκλογή τους στο αξίωμα του «προέδρου» του ψευδοκράτους».

«Αποφεύχθηκαν βέβαια τα χειρότερα όπως π.χ. η συμφωνία σε ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε το Κυπριακό σε αδιέξοδο και πάλιν. Τα πιο πάνω ενδυναμώνουν και οι πληροφορίες που τοποθετούν την έναρξη της προσπάθειας για σύγκληση άτυπης πενταμερούς μετά τον Απρίλιο του 2020 και μετά τις λεγόμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα. Μέχρι εκείνη την μέρα, οι προσπάθειες αναστέλλονται».
 
«Ουσιαστικά βήματα θα γίνουν εάν αλλάξει στάση και συμπεριφορά η Τουρκία. Ευχή όλων μας είναι να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την  λύση του Κυπριακού. Η ευχή ωστόσο παραμένει ένα ρομαντικό όνειρο όσο η Τουρκία συνεχίζει την επεκτατική πολιτική της και ο Ερντογάν παραμένει ένας αλαζόνας νεοσουλτάνος».
 

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα