Αλλάζει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε με τη σχετική ψηφοφορία η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια διήρκησε μία εβδομάδα ενώ σήμερα, πριν την ψηφοφορία, προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του Έλληνα Πρωθυπουργού.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, το άρθρο 32 του Συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναθεωρείται με βάση την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπερψήφισαν συνολικά 158 βουλευτές. Ως εκ τούτου, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την διάλυση της Βουλής.
 
Επιπλέον, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται μια πρόταση να εξασφαλίσει 200 θετικές ψήφους. Σε περίπτωση που σε δύο ψηφοφορίες αυτό καταστεί ανέφικτο, τότε χρειάζονται διαδοχικά 180 και στη συνέχεια 151 ψήφους. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο υποψηφιότητες, Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 151. Αν δεν  επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.
 
Επιπλέον, αναθεωρείται το άρθρο για την ψήφο των αποδήμων καθώς η πρόταση της ΝΔ που δίνει, υπό προϋποθέσεις, το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες από τον τόπο διαμονής τους, υπερψηφίστηκε με 212 ψήφους.
Όλες οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι οι εξής:
 
1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.
 
2. Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει, η οποία, όπως αναμενόταν, δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.
 
3. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 «όχι» και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
4. Θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών»
 
5. Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα «παρών».
 
6. Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ` εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
 
7. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
 
8. Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
 
9. Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δειτε Επισης

LIVE εικόνα: Έφθασε στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Η υποδοχή και η αναμονή του πλήθους για τη... φιέστα
Δωρεάν το εμβόλιο κατά RSV-Ποιοι οι δικαιούχοι
Κόντρα άνευ προηγουμένου μεταξύ Δίπλαρου και Λουκαΐδη-«Έχουν ψευδαισθήσεις...», «ψεύτης με βούλα Δικαστηρίου»
Προειδοποιήσεις Ζελένσκι για την επίσκεψη ηγετών στη Μόσχα-«Δεν εγγυόμαστε ασφάλεια»
Το casus belli της Τουρκίας φράζει στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα-Καμία αναφορά Γεραπετρίτη στο Κυπριακό
Καταιγισμός μηνυμάτων για το χαμό της Άννας Σιάλαρου-«Εκεί που πας να συνεχίσεις να λάμπεις»
Συναντήθηκαν σε ανεπίσημο δείπνο Γεραπετρίτης και Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη
Η τοποθέτηση της Κυβέρνησης για την παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας-«Δεν θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε»
Πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για παράνομη εργοδότηση-Εντοπίστηκαν 34 πρόσωπα
Φθάνει το μεσημέρι ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Εγκαινιάζει το «προεδρικό», φεύγει το απόγευμα