Τουλάχιστον 41 νεκροί σε νέα επίθεση Τζιχαντιστών εναντίον του στρατού του Μάλι

Τουλάχιστον 24 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Μάλι σκοτώθηκαν και άλλα 29 τραυματίστηκαν σε επίθεση που διαπράχθηκε χθες Δευτέρα από Τζιχαντιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ οι επιτιθέμενοι έχασαν 17 άνδρες, καθώς η βία συνεχίζει να κλιμακώνεται στη χώρα, μολονότι η Γαλλία διαβεβαίωσε νωρίτερα χθες πως καταφέρθηκαν βαριές απώλειες σε ισλαμιστές μαχητές τον τρέχοντα μήνα.
 
Το επιτελείο στο Μπαμακό ανέφερε ότι περίπου 100 "ύποπτοι" συνελήφθησαν μετά τις χθεσινές εχθροπραξίες στην Ταμπανκόρτ, στην περιοχή Γκάο, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.
 
Το επιτελείο, που συμπλήρωσε ότι κατασχέθηκαν περίπου 70 μοτοσικλέτες μετά τη μάχη, δεν διευκρίνισε σε ποια οργάνωση ανήκαν οι δράστες, περιοριζόμενο να χρησιμοποιήσει τον όρο "τρομοκράτες". Στο Μάλι δρουν οργανώσεις Τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη τόσο στην Αλ Κάιντα, όσο και στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). 
 
Νωρίτερα χθες ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι στελέχη του σκότωσαν ή τραυμάτισαν περίπου 30 Τζιχαντιστές σε μια ευρείας κλίμακας κοινή επιχείρηση με τη συμμετοχή στρατευμάτων της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα και σε μια δεύτερη επιχείρηση, που έφεραν σε πέρας μόνο στελέχη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων το Σάββατο στο ανατολικό Μάλι. Ένας Γάλλος στρατιωτικός τραυματίστηκε βαριά σε αυτή την τελευταία.
 
Η χθεσινή επίθεση χαρακτηρίζεται ακόμα ένα βαρύ πλήγμα για τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι που έχασαν πάνω από 100 στελέχη σε δύο επιθέσεις Τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες (30ή Σεπτεμβρίου, 6η Νοεμβρίου), καθώς και άλλη μια απόδειξη της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης ως προς την ασφάλεια στην περιοχή και ευρύτερα στο Σαχέλ, που θορυβεί τη διεθνή κοινότητα.
 
Από την εμφάνισή τους στο βόρειο τμήμα του Μαλί το 2012, η δράση των Τζιχαντιστών εξαπλώθηκε προς κεντρικές περιοχές της χώρας και σε δύο γειτονικά κράτη - στη Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα - παρά την κινητοποίηση γαλλικών δυνάμεων (Μπαρχάν), περιφερειακών δυνάμεων (G5 Σαχέλ, συνεισφέρουν στρατεύματα το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας, η Μαυριτανία και το Τσαντ) και του ΟΗΕ (MINUSMA).
 
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ τόνισε χθες από τη Σενεγάλη, χώρα που γειτονεύει με το Μάλι, ότι δεν πρέπει να αφεθεί το παραμικρό περιθώριο, να δοθεί η παραμικρή "ευκαιρία" στους Τζιχαντιστές στο Σαχέλ.
 
Οι πρόεδροι της Μαυριτανίας και της Σενεγάλης Μοχάμεντ Ουλντ Σέιχ Ελ Γκαζουάνι και Μάκι Σαλ ζήτησαν να υπάρξει συντονισμός και να επεκταθεί η εντολή των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή.
 
Ο Ελ Γκαζουάνι πρότεινε οι ξένες δυνάμεις να τεθούν υπό ενιαία διοίκηση, διερωτώμενος για ποιον λόγο οι συνολικά "όχι λιγότεροι από 30.000" στρατιωτικοί οι οποίοι δρουν στο Σαχέλ δεν καταφέρνουν να λύσουν το πρόβλημα της δράσης "μερικών συμμοριτών".
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 24χρονος ξεφεύγει από τους απαγωγείς-Γεμάτος αυτοκίνητα ο δρόμος
Εικόνες από τη στιγμή της απαγωγής του 24χρονου γιου επιχειρηματία-Ακολουθεί ο Ivan Greko με μοτοσικλέτα
Τα σημάδια στο σώμα του 24χρονου από τα βασανιστήρια που του έκαναν οι απαγωγείς-Το «βιογραφικό» των συλληφθέντων
ΒΙΝΤΕΟ: Σε διαθεσιμότητα στρατιωτικός stalker που είχε γίνει εφιάλτης σε δύο γυναίκες στην Ελλάδα
Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα του γιου του επιχειρηματία ο Ivan Greko και οι άλλοι απαγωγείς
Όποιος μπήκε μέσα στο σπίτι ήταν γνωστός της λέει γειτόνισσα της 48χρονης που βρέθηκε νεκρή στη Νέα Χαλκηδόνα
Στο Αυτόφωρο πέντε γυναίκες για pole dancing στα Ανάκτορα στην Κέρκυρα
Γνωστός τράπερ εμπλέκεται σε υπόθεση απαγωγής γιου επιχειρηματία στην Ελλάδα
Στο κάδρο της Αστυνομίας ο σύντροφος της νεκρής γυναίκας στη Νέα Χαλκηδόνα-«Την εκβίαζε και την πίεζε»
Αντιφάσεις, σκιές και νέα πρόσωπα κλειδιά στο θρίλερ με τους τρεις θανάτους στο Ελληνικό