Βαίνει προς επίλυση το θέμα των Ελλήνων γιατρών που κάνουν ειδίκευση στην Κύπρο

Ευχαριστίες στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας, Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη αντίστοιχα, απευθύνει μέσω twitter ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τους Έλληνες γιατρούς οι οποίοι, λόγω μίας νέας νομοθεσίας στην Ελλάδα, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την ειδίκευσή τους στην Κύπρο.
 
«Ενημερωθήκαμε από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας ότι δρομολογείται τις επόμενες βδομάδες η οριστική επίλυση του προβλήματος», γράφει στο twitter ο Κωνσταντίνος Ιωάννου και ευχαριστεί τον Έλληνα ομόλογό του «για την ανταπόκριση και τις άμεσες ενέργειές του για το θέμα που εκκρεμεί από το 2017».
 
Υπενθυμίζεται ότι  με την αναθεωρημένη νομοθεσία του ελληνικού κράτους, οι ειδικευόμενοι γιατροί οφείλουν προ της περάτωσης της απαιτούμενης διάρκειας εκπαίδευσής τους και της συμμετοχής τους στις σχετικές εξετάσεις, να υπηρετήσουν ως γιατροί υπαίθρου στην ελληνική επαρχία.
 
Το πρόβλημα επιτείνεται για τους ειδικευόμενους ιατρούς οι οποίοι απέκτησαν το πτυχίο ιατρικής από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και οι οποίοι για απόκτηση ειδικότητας θα πρέπει να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας.
 
Αυτή η ομάδα ιατρών θα πρέπει, πέραν από την υπηρεσία τους στην ελληνική επαρχία, να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κάτι που προϋποθέτει απόδειξη μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα με καταχώρηση διεύθυνσης κατοικίας και ενεργού τραπεζικού λογαριασμού με κατάθεση μεγαλύτερη των 4,000 ευρώ.
 
Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, δεκάδες γιατροί που απόκτησαν το πτυχίο ιατρικής μετά το 2015 και κάνουν ειδίκευση στην Κύπρο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την ειδίκευση τους και να αποκτήσουν τον τίτλο Ειδικού Ιατρού.
 
Σύμφωνα με τους ειδικευόμενους ιατρούς, τόσο οι ίδιοι όσο και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου δεν είχαν ενημερωθεί για τις αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2014 μαζί με πολλές άλλες αλλαγές και ρυθμίσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των απαιτήσεων της τρόικας.
 
Το θέμα συζήτησαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ με τον Υπουργό Υγείας, κατά την οποία τέθηκε εισήγηση για τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου ούτως ώστε να εξαιρούνται όσοι γιατροί πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ειδικότητάς τους στην Κύπρο με την υπογραφή επιπρόσθετα προσωπικής δεσμευτικής δήλωσης για μη εργασία στην Ελλάδα, εκτός κι αν ο ενδιαφερόμενος ειδικός γιατρός υπηρετήσει στην ελληνική επαρχία.
 
Η ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωση καλούσε το υπουργείο να επισπεύσει και να ενδυναμώσει την επικοινωνία και τις προσπάθειες που καταβάλει προς το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, γιατί με την παρούσα ρύθμιση οι ειδικευόμενοι γιατροί παραμένουν εκτεθειμένοι χωρίς δικαίωμα απόκτησης ειδικότητας, ενώ ταυτόχρονα το Κυπριακό ιατρικό σύστημα θα στερηθεί την υπηρεσία νέων ειδικών ιατρών.
 
 
 

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα