Τα πανηγύρια με δόσεις blame game και οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας

Μόλις δέκα ημέρες πριν το τετ α τετ των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, οι προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα μειώνονται, τόσο λόγω της γνωστής στάσης της Τουρκίας, όσο και λόγω της μετακίνησης των θέσεων του κατοχικού ηγέτη.
 
Σήμερα στα κατεχόμενα, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι Τούρκοι στήνουν άλλη μια πανηγυρική φιέστα για να γιορτάσουν  την ημέρα, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ο οποίος, όπως μεταδίδεται, θα συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ, όχι όμως με τον Ακιντζί, γεγονός που αποδεικνύει και τις οριακές σχέσεις Άγκυρας-Ακιντζί.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί με διάγγελμα του, επανέλαβε τις θέσεις του για το Κυπριακό με αναφορές στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου. Ο κατοχικός ηγέτης έστειλε διττό μήνυμα. Αφενός, ανέφερε, πάει στη συνάντηση με βούληση και αποφασιστικότητα ώστε να οικοδομηθεί ένα ειρηνικό μέλλον με βάση την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία, αφετέρου υπέδειξε, η ζωή σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, συνεχίζεται στο βόριο τμήμα του νησιού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρό πόκερ Αναστασιάδη-Ακιντζί λίγο πριν την τριμερή του Βερολίνου
 
Χαμηλές προσδοκίες
Πάντως μετά και την τηλεδιάσκεψη που είχε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τους δύο διαπραγματευτές, ο πήχης των προσδοκιών φαίνεται να χαμηλώνει επικίνδυνα με την Τζέιν Χολ Λουτ να παραδέχεται εμμέσως ότι η Τουρκία δεν βιάζεται, μετά από σχετικές επαφές που είχε με την Άγκυρα.
 
Η κόκκινη γραμμή της δικής μας πλευράς για την επικείμενη συνάντηση, όπως ξεκαθαρίστηκε και στην ίδια την κ. Λουτ και όπως αναμένεται να ξεκαθαριστεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην συνάντηση που θα έχει μαζί της το ερχόμενο Σάββατο, είναι πως δεν θα δεχθεί αποφάσεις που θα προδικάζουν το περιεχόμενο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, όπως επί της ουσίας επιχειρεί να πετύχει η άλλη πλευρά.
 
Η προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να ζεστάνει τις μηχανές, ώστε να είναι όλα έτοιμα και ορθά προετοιμασμένα για την 25η Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά από τη στιγμή που ο κατοχικός ηγέτης μετακινήθηκε από τη συμφωνία που σύναψε κατά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Στόχος της Κυβέρνησης, όπως τονίζεται για τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου είναι να κάνει το παν για επανέναρξη του διαλόγου και σε περίπτωση αποτυχίας η οποιαδήποτε ευθύνη, να βαραίνει αποκλειστικά την Τουρκία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούν μικρό καλάθι στο Κυπριακό, λόγω Τουρκίας Κυβέρνηση και κόμματα
 
Συνεχίζουν το blame game
Πάντως, το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου, καλά κρατεί.
 
Τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί, όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν το βιολί τους επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη δική μας πλευρά.
 
«Θα βρίσκομαι εκεί με εποικοδομητική στάση, υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα για την οικοδόμηση, ενός μέλλοντος με πολιτική ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία. Σίγουρα θα θελήσουμε αυτή η εποικοδομητική στάση, να υπάρχει και από τον συνομιλητή μας», είπε αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Σε μήνυμα του με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αυτή ευθύνεται για την μη επίλυση του Κυπριακού.
 
«Δυστυχώς, οι προσπάθειες να φτάσουμε σε μια σταθερή, βιώσιμη και διαρκή πολιτική λύση στο νησί, έμειναν χωρίς απάντηση από το νότιο τμήμα της Κύπρου», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
 
«Κανείς και πολύ περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει το δικαίωμα να φυλακίσει τους Τουρκοκύπριους μέσα στα ελληνικά παιχνίδια. (…) Σαν η μητέρα και εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εθνική της υπόθεση, την Κύπρο και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν-Ρίχνει την ευθύνη μη λύσης του Κυπριακού στους Ε/κ
 
Η απάντηση του Προέδρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο διάγγελμα Ακιντζί, απαντώντας για τα όσα αναφέρει ο κατοχικός ηγέτης, ειδικά για την «εποικοδομητική στάση» της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Θα ήμουν ευτυχής εάν η εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς επικεντρώνετο όχι μόνο στην υπεράσπιση των «νομίμων διακαιωμάτων» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά, μέσα από την απαιτούμενη να υπάρξει επίδειξη αλληλοσεβασμού και στα νόμιμα  δικαιώματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ιδιαίτερα όσα έχουν παραβιασθεί σαν αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από το 1974» υπέδειξε ο Πρόεδρος.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζει παράλληλα, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαχρονικά, τα τελευταία 45 χρόνια, αποδείξει την ειλικρινή πολιτική βούλησή της, με ιστορικούς συμβιβασμούς προκειμένου να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων.
 
«Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει πως μέσα από την επίκληση της διασφάλισης των νομίμων δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας μπορεί να δημιουργηθούν πρωτόγνωρες για το διεθνές δίκαιο συνθήκες κηδεμόνευσης και πρόνοιες κατά τις οποίες η μια κοινότητα θα επικυριαρχεί επί της άλλης» προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Έχουμε αποδείξει», συνεχίζει, «πως με την αποδοχή της πολιτικής ισότητας σεβόμαστε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εμμονή όμως σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των ΗΕ ή και της ΕΕ, δεν αποτελεί διασφάλιση νομίμων δικαιωμάτων, αλλά είναι δημοκρατική παραδοξότητα και θα οδηγήσει σε μια μη λειτουργική και σε μια μη βιώσιμη λύση».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει με τον πιο έντονο τρόπο την αποφασιστικότητα του για τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ και την πολιτική βούληση του να είναι απόλυτα θετικός για την υιοθέτηση των ΄Ορων Αναφοράς όπως ήταν η συναντίληψη που επιτεύχθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Ακκιντζί στις 9 Αυγούστου 2019.

Δειτε Επισης

Πόσοι υποψήφιοι διεκδικούν θέσεις κοινοτάρχη και μέλους συμβουλίων-Ποιοι εκλέγονται από τώρα
«Έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή» το πακέτο βοήθειας για τον Λίβανο
Πρόεδρος για λιμάνι Λάρνακας: Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε
Επαφές αντιπροσωπείας από κατεχόμενα στην Άγκυρα για σχέσεις με ΕΕ
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Κ. Ιωσηφίδου: Λιγότερες ανισότητες μέσα από μεταρρυθμίσεις για ΕΕ, θα μπορούσαμε πετυχαίναμε περισσότερα