Η ρητορική μάχη Προέδρου και Ακιντζί στα σημειώματά τους

Στην έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επισυνάπτονται δύο δεκασέλιδα σημειώματα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τις δράσεις που έχουν αναλάβει προς υποστήριξη σχετικών τμημάτων του ψηφίσματος 2483, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης.
 
Καλύπτουν κυρίως την περίοδο από το Κραν Μοντανά και μετά, τις διάφορες προτάσεις που υπεβλήθησαν από τις πλευρές τους και το πώς βλέπουν να προχωρεί η διαδικασία, με τους όρους αναφοράς, την τριμερή και την άτυπη πενταμερή.
 
Σημείωμα Προέδρου Αναστασιάδη
Ο ΓΓ επισυνάπτει στην έκθεσή του το σημείωμα του Προέδρου Αναστασιάδη, βάζοντας τίτλο «Γραπτή ενημέρωση από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη για την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, σε συμφωνία και κατ΄ επιταγή του ψηφίσματος 2483 του Σ.Α.».
 
Χωρίζεται σε τρεις ενότητες:
  • Στις προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπου παρατίθενται οι διάφορες προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και ΜΟΕ.
  • Στους παράγοντες που εμποδίζουν την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπου υπάρχουν αναφορές, α) στην εμμονή της τουρκικής πλευράς σε προτάσεις για τη διακυβέρνηση οι οποίες θα οδηγήσουν σε μη λειτουργικό κράτος και σε αδιέξοδα, β) στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το Βαρώσι και σε περιοχές της ουδέτερης ζώνης, και γ) στην αμφισβήτηση από μέρους της Τουρκίας ότι μπορεί να υπάρξει διευθέτηση στη βάση των καθιερωμένων παραμέτρων.
  • Στην πορεία προς τα εμπρός

 
Ειδικά για να ανοίξει ο δρόμος προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τονίζει ότι πρέπει να αποφύγουμε:
 
-Την εισαγωγή διατάξεων που δεν αποκλείουν πιθανές λύσεις του κυπριακού προβλήματος οι οποίες αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
-Την επιμονή σε προϋποθέσεις ότι θα πρέπει να επιλύσουμε επιλεκτικά ένα από τα έξι συστατικά του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλευρά μας δεν έθιξε ποτέ τις ανησυχίες και προβληματισμούς που θα θέλαμε να συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο των όρων - ειδικότερα όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τους χάρτες των εδαφικών προσαρμογών που απέσυρε οι Τουρκοκύπριοι, το περιουσιακό, τις παραβιάσεις στην αποκλειστική μας ζώνη και το θέμα της Αμμοχώστου.
 
Τέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι για να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση εποικοδομητικών συζητήσεων, καλεί «τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την αποστολή καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και των αξιών και αρχών της οικογένειάς των Ηνωμένων Εθνών, να υιοθετήσουν μια ισχυρή στάση ως προς την Τουρκία. Αφενός για να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της και να απέχει από κάθε προκλητική πράξη και αφετέρου να τερματίσει τις αρνητικές παρεμβάσεις της όσον αφορά τις δικοινοτικές πτυχές της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της και να εργασθεί εποικοδομητικά για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαισιόδοξος, με χαμηλές προσδοκίες πάει και ο Γκουτέρες στο Βερολίνο 

Σημείωμα Μουσταφά Ακιντζί
Το σημείωμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη επισυνάπτεται στην έκθεση υπό τον τίτλο «Δράσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς που αναλήφθηκαν σε υποστήριξη των σχετικών τμημάτων του ψηφίσματος 2483 του Σ.Α, με την άποψη της επίτευξης μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης».
 
Χωρίζεται επίσης σε τρεις ενότητες:

  • Δράσεις που λαμβάνονται προς υποστήριξη της επίτευξης μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης
  • Δράσεις που λαμβάνονται για την υποστήριξη της οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς και για την προώθηση της διακοινοτικής συνεργασίας, όπου περιλαμβάνονται αναφορές για α) επαφές και συμφιλίωση, β) μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γ) Τεχνικές Επιτροπές, δ) δημιουργία μηχανισμών για απευθείας επαφές και ε) εργασίες της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.
  • Δράσεις που αναλαμβάνονται για την αποφυγή των τάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες.

 
Σε σχέση με τους όρους αναφοράς, αναφέρει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο που να μην αφήνει αμφιβολίες για τις πλευρές και να μην υπάρχει περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες και αναστροφή.
 
«Για το σκοπό αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε τα ακόλουθα κύρια στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν σε συνάρτηση με τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα και των πρόσφατων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας:
 
Επί της ουσίας: δέσμευση για την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις συμπεριλαμβανομένων των υποσημειώσεων και το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017. Η ανανεωμένη δέσμευση για την καθιερωμένη παράμετρο της πολιτικής ισότητας στο σύνολό της είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για να δείξει την ειλικρίνεια των πλευρών στη δέσμευσή τους σε προηγούμενες συγκλίσεις, ιδίως στην αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής, η οποία κατοχυρώνεται στον ορισμό του ΟΗΕ για την πολιτική ισότητα που υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας».
 
Το δεύτερο κύριο στοιχείο που θέτει ο κ. Ακιντζί αφορά στη μεθοδολογία, όπου εστιάζεται ιδιαίτερα στην φράση «με χαρακτήρα επείγοντος» που συμπεριλαμβάνεται σε πολλές αναφορές του ΓΓ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και του Σ.Α.
 
«Σύμφωνα με αυτήν την αξιολόγηση, και αντλώντας επίσης από τα διδάγματα που της τελευταίας διαδικασίας, η οποία τελείωσε χωρίς αποτέλεσμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά τόνισε με συνέπεια την ανάγκη σχεδιασμού μιας σωστής διαδικασίας προσανατολισμένης στα αποτελέσματα. Αναμφισβήτητα, αυτή η αναγκαιότητα απορρέει από το γεγονός ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων εξυπηρετεί μόνο τη συνέχιση του μη βιώσιμου status quo, το οποίο πλήττει περισσότερο τον τουρκοκυπριακό λαό και τον αφήνει στο κενό».
 
Τέλος, δηλώνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επίσης έτοιμη, όπως εκφράζει διαρκώς, «για την πραγματοποίηση ανεπίσημων τριμερών και πενταμερών συναντήσεων που θα ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας στο εγγύς μέλλον».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πέντε μαθητές επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ελλάδα-Κατέγραψαν σε βίντεο την πράξη τους
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά-«Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»
Έξαλλοι οι Τούρκοι για τους χάρτες της Ε.Ε με τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο-«Άκυροι και χωρίς νομική συνέπεια»
Κατάσταση ομηρίας στη Γαλλία-Εστιάτορας εγκλώβισε στο μαγαζί τους εργαζόμενούς του
Πλήρη στήριξη στο Κίεβο από τις G7-«Η Ρωσία παραμένει το μόνο εμπόδιο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη»
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Ακολουθία επτά σεισμών έπληξε την Κύπρο-Αισθητοί μόνο οι τρεις
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες